Jaaroverzicht 2016

De Buurtsoos begon 2016 in een nieuw jasje, namelijk als een officiële stichting. Dat geeft ons om allerlei redenen meer zekerheid voor de toekomst. Voor de activiteiten maakte het echter niet uit, want we gingen onverdroten voort op de ingeslagen weg. De trouwe schare bezoekers bleef komen en gelukkig konden wij ook diverse nieuwe mensen verwelkomen. Vermeldenswaardig is ook de zeer prettige samenwerking met onze gastheer Robert van den Brink van koffiehuis Java-Blend.

Het werd een interessant jaar, mede door de activiteiten op de Kop van het Java-eiland i.v.m. met het voorzitterschap van Nederland van de EU. De opkomst bij onze gastsprekers en onze uitjes was onverminderd groot en ook was er veel belangstelling voor ons nieuwe initiatief, om elke laatste vrijdag van de maand een spelletje te organiseren. Iedereen werd goed op de hoogte gehouden via e-mails en ook onze Facebookpagina werd druk bezocht. Memorabele hoogtepunten waren o.a. de druk bezochte nieuwjaarsreceptie, onze Vrijheidsbrunch, het bezoek aan Pampus en het Olympisch Stadion, gastspreker Flip van Duijn en natuurlijk ons zeer geslaagde Kerstdiner.

Het afgelopen jaar is dan ook weer bijzonder succesvol verlopen, niet in de laatste plaats dankzij de financiële ondersteuning van het Stadsdeel en de inzet van veel mensen.

 

Januari werd geopend met een druk bezochte Nieuwjaarsreceptie bij Java-Blend. Onder het genot van een drankje (waaronder zelfs advocaat met slagroom) en heerlijke hapjes luisterde iedereen naar de mooie toespraak van Jip van Leeuwen. Hij benadrukte, dat wij sámen de Buurtsoos zijn, dat het nog steeds een bewoners- initiatief is, ook al zijn we officieel een stichting geworden en hij riep iedereen op met ideeën te komen voor het komende jaar.

 

 

Gastspreker  Ed Cools, oud-directeur van het Dr. Sarphatihuis, is samen met Liesbeth List initiatiefnemer van het Ramses Shaffy Huis, dat tegenover het Java-eiland gebouwd is. Het is een kleinschalige, kunstzinnige woon- en zorggroep voor oudere kunstenaars, met daarnaast ateliers, ontmoetings- en expositieruimtes, een sociëteit en een klein theater.  Ook wordt er ruimte geboden aan de jonge generatie kunstenaars. Ed wist over alles met veel enthousiasme te vertellen.

 

 

In februari was oud-marineman Wil Jansen onze gastspreker. Hij vertelde, hoe hij als broekie van 15 jaar bij de marine begon en o.a. op de bekende Karel Doorman had gevaren. Frappant was, dat we tijdens zijn praatje net de nieuwe Karel Doorman zagen vertrekken van de Passengers Terminal. Wil vertelde ook, hoe hij begonnen was met een soos voor veteranen en de jaarlijkse Amsterdamse veteranendag.

 

Onder leiding van Bert Kommerij volgde een select gezelschap een Facebookcursus. Waar het voor de één de eerste kennismaking was, was een ander meer geïnteresseerd in een specifiek onderdeel van Facebook.

Ons maandelijkse uitje ging dit keer naar het Scheepvaartmuseum, waar o.a. de net gerestaureerde Koningssloep werd bewonderd. Deze keer was er geen rondleiding, maar liep iedereen op eigen houtje door het museum. Ook werd er een kort bezoek gebracht aan de daarnaast gelegen Voorwerf op het Marineterrein. Na afloop was het meer dan gezellig in café Daan en Daan.

 

 

Onder grote belangstelling werd in Java-Blend een expositie geopend, waar zeven van onze bezoekers een aantal van hun kunstwerken exposeerden. Iedereen was verrast door de grote kwaliteit en de verscheidenheid van hun werk. Onze kunstenaars genoten zichtbaar van de aandacht en konden terecht trots zijn op hun werk.  

  

 

De eerste soosquiz was een groot succes.

We begonnen maart met een bezoek aan het Allard Pierson Museum, waar een tentoonstelling gehouden werd, die georganiseerd werd door het tv-programma De Wereld Draait Door. We hadden die maand ook twee gastsprekers tegelijk. Iris Rijnveld van De Buurtbel vertelde over wat haar organisatie voor onze bezoekers kan betekenen en Iris Westerveld van de Dienst Wonen van gemeente Amsterdam informeerde ons over Wonen voor Ouderen in Amsterdam. Zij beschreef de huidige situatie en de plannen om die te verbeteren.  Ook gaf zij tips, hoe mensen hulp in kunnen roepen bij woningaanpassingen. De maand werd afgesloten met een gezellige Paasbingo.

 

 

Begin april was buurtbewoonster Marian Rudolphus aanwezig als gastspreker. Zij vertelde over de jaren, dat haar gezin in het buitenland had gewoond i.v.m. het werk van haar echtgenoot. Hoe meer zij vertelde, hoe meer anekdotes naar voren kwamen, o.a. hoe zij afgeluisterd werden door de geheime dienst van Vietnam.

 

Maria Grijpma, dochter van bezoeker Jan, gaf een workshop over “Klein geluk”’. Met voorbeelden en ontspanningsoefeningen liet zij de aanwezigen zien, wat je allemaal zelf kunt doen, om je gelukkiger te voelen. Zij heeft er samen met Inge Jager een handboek over geschreven.

 

 

De Buurtsoos was daarnaast ruim vertegenwoordigd bij de opening van FabCity, de tijdelijke campus op de Kop van het Java-eiland en bij het heien van de 1e paal van Hotel Jakarta, op diezelfde Kop. Aan het eind van de maand werd met lekker gebak bij de koffie gevierd, dat de Buurtsoos 2 jaar bestond en was er ook een rondje Petje-op, Petje-af.

In mei waren veel bezoekers van de soos aanwezig bij de doden- herdenking op de Kop van het Java-eiland. Het Bevrijdingsfeest werd gevierd met eerst een fantastische door ons georganiseerde Vrijheidsbrunch voor 84 personen in de glazen kas van FabCity en vervolgens met een zeer gezellig feest bij Java-Blend. Helaas viel enkele dagen later te betreuren, dat André Broekema overleed. Hij was al geruime tijd ziek, maar bleef vol humor tot het laatste moment.     

 

 

Met trots presenteerden we de Sociale Kaart Oostelijk Havengebied, die we speciaal voor onze senioren door Hans van der Wilk hadden laten maken.  Hij kreeg het eerste exemplaar uit handen van Ruud uitgereikt.

 

      

De maand werd afgesloten met een hilarisch wedstrijdje, welk groepje de mooiste Limerick kon maken over de Buurtsoos.

Ook in juni waren er, ondanks het matige weer, de nodige activiteiten. Allereerst gingen we weer eens Gluren bij de Buren, in dit geval bij Jacqueline en Hans Bos. We werden zeer hartelijk verwelkomd en genoten van het mooie huis, de geweldige ontvangst en het mooie uitzicht op de IJhaven.

 

 

Jan Grijpma werd tijdens de soos geïnterviewd voor een radioprogramma over ouderen.  Ook andere bezoekers konden hun zegje doen. Robert van Java-Blend daagde ons uit een leuke spreuk te verzinnen over Java-Blend en de Buurtsoos. De winnende spreuk liet hij op een tegeltje vereeuwigen.                               

Als gastspreker kwam deze keer Frans de Vries langs, een van de producenten van FabCity. Hij had een zeer interessant verhaal over het gehele project.

 

In juli waren we alleen op vrijdag open, maar werd er uitgebreid gevaren. Na eerst een tochtje door de grachten werd er later die maand een tocht gemaakt over de Amstel. Het was (eindelijk) schitterend onbewolkt weer en we voeren richting Ouderkerk a/d Amstel tot even voorbij de gemeentegrens. Het was prachtig, om dit mooie stukje Amsterdam vanaf het water te bekijken.

 

 

De vaartocht van de maand was echter onze tocht naar Pampus. Met 33 deelnemers was het dek van de veerboot grotendeels door ons gevuld. Het werd een schitterende dag met een meer dan interessante rondleiding over het eiland en door het fort en op de terugweg nog een tussenstop bij het Muiderslot. Het was opnieuw een geweldig uitje en het enthousiasme was groot!

 

 

In augustus namen we echt een beetje gas terug, waren we ook alleen op vrijdag open, maar werd er met schipper Jip aan het roer toch weer tweemaal gevaren door de Amsterdamse grachten en haven. Telkens wist hij weer nieuwe mooie plekjes te vinden. Het werd zelfs even spannend, toen bij beide tochten onderweg de motor van de sloep het even af liet weten. Gelukkig kon het steeds snel gerepareerd worden.

 

 

Op initiatief van Robert van Java-Blend werd er mede voor onze bezoekers een gezellig brei-, haak- en borduurclubje opgericht, dat elke woensdag bij elkaar komt. Weer een leuke aanvulling op alle activiteiten. Gelukkig was het zo’n lekker weer, dat we ook weer eens buiten konden zitten.

 

De maand september begon al gelijk goed met een zeer geslaagde brocanterie. Deze was door een aantal van onze bezoekers zelf opgezet. Het was meer dan gezellig en zeker voor herhaling vatbaar.

 

 

We hadden ook twee gastsprekers: Soraya Yoga kwam vertellen over hoe goed yoga ook voor ouderen is en wijkagente Désirée Geritz had als onderwerp “Senioren en veiligheid”. Daarnaast kwamen de 2 nieuwe medewerkers van de Buurtbel, Marcos en Luca, zich voorstellen.

Ons uitje ging deze keer naar het Olympisch Stadion, waar een rondleiding werd gegeven door Jip van Leeuwen. Zonder moeite wist hij ons 1,5 uur te boeien met allerlei wetenswaardigheden en zo kwam dit historische gebouw voor ons tot leven. Bijzondere beelden, de eikenbomen van de spelen van 1936, de ramen in Mondriaanstijl, de schat van de Marathontoren: geweldig! De maand werd afgesloten met een leuke muzikale quiz.

 

 

In oktober vertelde wijkbewoonster Marilou Keller ons allerlei interessante verhalen over het Lloyd Hotel en de landverhuizers. Die ochtend was ook een filmploeg aanwezig, die opnames van ons maakte t.b.v. een actie van Stichting Opkikker. We worden steeds beroemder!

 

 

Er waren aardig wat van onze bezoekers aanwezig bij de mosselmaaltijd van Java-Blend, die gevolgd werd door een gezellige Sing along met Nederlandse smartlappen.

We bezochten ook het relatief nieuwe Museum Het Grachtenhuis, waar de ontwikkelingen van de grachtengordel vanaf de 17e eeuw prachtig in beeld worden gebracht met o.a. maquettes, animaties en wandprojecties.

 

 

Diverse dames (en heren) breiden voor het goede doel kleine wollen mutsjes. De opbrengst ging naar hulp aan eenzame ouderen! Met MaryAnne als spelleidster werd er weer gezellig gequizd, deze keer met multiple choice vragen.

Begin november was Flip van Duijn, zoon van Annie M.G. Schmidt, onze gastspreker. Onder grote belangstelling vertelde hij met veel  enthousiasme over het leven van zijn moeder, aangevuld met persoonlijke herinneringen en voordrachten uit haar werk of uit haar memoires. Er werd ademloos naar hem geluisterd.

 

 

We bezochten met 25 man het Muziekgebouw aan ’t IJ en kregen daar een interessante rondleiding door het gebouw. Daarna was er een prachtig gratis lunchconcert van jonge musici van de Academie Koninklijk Concertgebouworkest.

 

 

Een dag later vertelde Theo de Porto, bedrijfsleider van Bouwbedrijf De Nijs, de stand van zaken bij de bouw van Hotel Jakarta, onze toekomstige overbuurman. De oplevering wordt eind november 2017 verwacht. November werd afgesloten met een rondje bingo.

Feestmaand december werd geopend met een gezellig sinterklaasfeest. We werden verrast met de komst van twee Zwarte Pieten. Zij  lieten ons wat liedjes zingen en deelden allerlei cadeautjes uit. Natuurlijk was er weer wat lekkers bij de koffie en ontbrak ook de warme chocolademelk met slagroom niet.    

 

 

Ook werd er een gezellige brocante markt  georganiseerd, al was het wat minder druk dan de eerste keer.

Er was weer veel belangstelling voor ons traditionele kerstdiner. In het Lloyd Hotel werden bijna 50 gasten niet alleen op een heerlijke maaltijd getrakteerd, maar ook op een optreden van Martijn Nieuwenhuijzen, die gezellige kerstliedjes zong. Later begeleidde hij met zijn gitaar ons eigen kerstkoortje, waarbij ook de zaal enthousiast meezong. Iedereen vond het een zeer geslaagde avond.     

 

 

Helaas ontvingen we op de valreep nog het bericht, dat André van der Weide na een lang ziekbed vlak voor Nieuwjaar was overleden.  Vanzelfsprekend werd het jaar op de laatste soosdag afgesloten met oliebollen en krentenbollen, waarmee een eind kwam aan weer een fantastisch jaar voor onze soos.

 

      

Ondanks dat we nog maar zo kort bestaan, is voor veel mensen onze Buurtsoos niet meer weg te denken van het Java-eiland. De soos is al bijna 3 jaar een vast onderdeel van hun sociale leven. De opkomst blijft daarbij over het algemeen bijzonder hoog. Naast een vaste kerngroep, die vrijwel elke soosdag aanwezig is,  zien we regelmatig andere bezoekers langskomen bij interessante gastsprekers en activiteiten. We gaan dan ook vrolijk op de ingeslagen weg verder en hebben ook voor 2017 allerlei leuke plannetjes om er weer een geweldig jaar van te maken. Hopelijk zien wij u allen dan weer in goede gezondheid terug.

Mede namens Ria van der Meulen, MaryAnne Broekema, Joop Ploeger en Jip van Leeuwen wens ik u een fantastisch jaar toe.                                                                                                            

Ruud van Wees