Do 21-03-2024 Rondleiding in de Westerkerk aan de Westermarkt  in Amsterdam.

Er waren 23 bezoekers afgekomen op de rondleiding door de Westerkerk en die hebben er zeer van genoten. Velen kwamen er voor het eerst!
Normaal gesproken heb je de kerk in 20 minuten wel gezien, maar de informatie van onze gids maakte het bezoek veel interessanter.

 

Natuurlijk kwam als eerste de geschiedenis van de kerk aan bod, net als die van het orgel en de beroemde Westertoren.
Wat niemand van ons wist, was dat de toren wel onderdeel uitmaakt van de kerk, maar eigendom is van de stad.
Dat geldt voor de meeste kerktorens. I.v.m. hun militaire functie als uitkijkpunt kwam er in 1798 een wet van Napoleon.
Die bepaalde, dat kerktorens onder het gezag kwamen van de burgerlijke overheid zoals gemeenten en het Rijk. 
Die wet geldt nog steeds en zij betalen dan ook nu nog voor het onderhoud van de diverse kerktorens.

 

Los van de geschiedenis kregen we nog allerlei interessante weetjes te horen over de kerk en het gebruik daarvan.
Zo is de grafsteen van Rembrandt van Rijn helaas niet meer te vinden, maar nog wel die van zijn zoon Titus. Veel stelt dat echter niet voor.
Aan het eind van de rondleiding werden er nog wat kaarsjes gebrand bij het "Brandend Braambos", waarna de koffie op ons stond te wachten.

 

Waarmee een eind kwam aan weer een interessant uitje. 

 


Di 12-03-2024 Piet Jan Slot over de Verenigde Staten

Het werd misschien dan wel niet de verwachte uitleg over de verkiezingen in de V.S., maar daarom was het verhaal van Piet Jan Slot niet minder interessant.

Hij nam ons mee naar het ontstaan van de Verenigde Staten, dat in de 17e eeuw begon met een aantal staten onder gezag van de Engelsen. Elke staat had zijn eigen wetten.

Toen men zich in 1776 onafhankelijk verklaarde van Engeland, was het best een klus, om al deze wetten en regels op één lijn te krijgen, om zo één grondwet voor alle staten op te stellen.

Deels hebben de staten nog steeds eigen wetgeving, maar op sommige terreinen gelden alleen die van de Federatie en mogen de individuele staten daar niet van afwijken.

In vogelvlucht vertelde Piet Jan ook het een en ander over de slavernij, de abortuswet en de uitspraken van het Hooggerechtshof. Ook de rol van diverse presidenten kwam aan bod.

Natuurlijk ontbrak Trump niet in zijn verhaal, want die speelt momenteel een prominente rol in de strijd in de verkiezing van de nieuwe president van de V.S.

Al met al hebben de ruim 30 aanwezigen genoten van dit interessante college over de Verenigde Staten. Je bent tenslotte nooit te oud om te leren πŸ˜‰.


Woensdag 21-02-2024: bezoek aan de  Grote Indonesië-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.  

We waren met 20 bezoekers naar de Nieuwe Kerk getogen, om daar de Grote Indonesië-tentoonstelling te bezoeken. Omdat een paar soosers daar als vrijwilligers werken, werden we daar extra gastvrij ontvangen.

De tentoonstelling was erg indrukwekkend, maar had wel meerdere gezichten. Enerzijds waren er prachtige objecten bijeengebracht, die een mooi beeld gaven van de schitterende cultuur en de geschiedenis van dit enorme eilandenrijk. 

Anderzijds was er ook ruim aandacht voor de bezetting door Nederland, waarbij geweld bepaald niet geschuwd werd. Sommige confronterende  foto’s zorgden voor een gevoel van afschuw en zelfs schaamte. Dat Nederlanders dit een ander volk hadden aangedaan, puur om de macht en het geld! Deze tentoonstelling zal dan ook door menigeen niet snel vergeten worden.

Gelukkig konden we ons bezoek nog met een vrolijke noot afsluiten met een "statieportret" in de riksja.

Vol indrukken sloten we ons bezoek af in het café van de kerk, waar we nog iets gingen drinken. Het was weer een bijzonder uitje.


Dinsdag 29-01-2024 Diëtist Sam Gabriel bij Buurtsoos Java-eiland  

De komst van een diëtist bleek een schot in de roos, gezien de grote opkomst en de vele vragen.

Allereerst hield Sam Gabriel een algemeen verhaal, waarom gezonde voeding zo belangrijk is. 

Het kan o.a. onze gezondheid verbeteren en levensduur verlengen. Het verkleint de kans op ziekten en we voelen ons fitter.

Natuurlijk kwam ook het lijnen aan de orde. Daarbij gaat het niet zozeer om minder te eten, want dat kan de spieren aantasten.

Dan zouden deels spieren afgebroken kunnen worden i.p.v. alleen maar vet. Vooral voor ouderen zou dit funest kunnen zijn.

Wel moet men minder koolhydraten eten en meer eiwitten. Verder meer onverzadigde en minder verzadigde vetzuren nuttigen.

Ook het eten van genoeg vezels is belangrijk. Verder gaf hij allerlei informatie over de juiste hoeveelheden vitamines en mineralen.

Dankzij allerlei vragen kregen we nog meer tips over het juiste voedingspatroon, maar het gaat te ver om in detail te treden.

Een en ander was zo interessant, dat hem gevraagd werd, om nog eens terug te komen, omdat er nog genoeg vragen over waren.

Sam is daar volgaarne toe bereid. Tegen die tijd zullen wij u verzoeken, om uw vragen vooraf aan ons door te sturen. 

Dan kan hij zich er alvast thuis op voorbereiden. Wordt dus vervolgd πŸ‘!


Vrijdag 19-01-2024 Hotel Jakarta is een geweldige gastheer

Dat Hotel Jakarta een geweldig gastheer is, wisten wij natuurlijk al. Vriendelijk personeel, heerlijke koffie en altijd iets lekkers erbij.

Maar afgelopen vrijdag overtrof de patissier zichzelf en werden wij verrast met een prachtige schaal gebak.

Er was zoveel, dat er meer dan genoeg was voor een tweede ronde. Wel zo fijn voor diegenen, die moeilijk konden kiezen. 

 

Is het geen plaatje?! Hopelijk raken we niet verwend, want beter dan dit kan het nauwelijks worden. Toch?


Donderdag 18 januari 2024 Lunchconcert in het Muziekgebouw

Vandaag waren we met aardig wat mensen op bezoek in het Muziekgebouw voor een lunchconcert van pianist Shane van Neerden.

Het was, op zijn zachtst gezegd, niet bepaald een traditioneel optreden van deze Amerikaan met Nederlandse grootouders.

Zijn repertoire bestond uit "vrije" muziek van moderne en klassieke componisten. Het was een soort waterval van prachtige klanken.

Shane speelde grotendeels op een concertvleugel, maar één stuk deels ook op een zgn. buffetpiano.

Op de achtergrond werden tijdens zijn uitvoeringen op een groot scherm zo nu en dan zwart-wit videobeelden getoond.

Eén stuk speelde hij zelfs staande, waarbij hij soms een enkele snaar binnenin de vleugel met zijn vinger bespeelde.

Zijn muziekkeuze was misschien niet naar ieders smaak, maar wel werd ons duidelijk, dat hij een virtuoze pianist is.

 

Traditioneel werd de gezellige middag afgesloten met een kopje koffie, dat weer werd aangeboden door de soos. 

Het was een leuke afsluiting van weer een bijzonder uitje.


Vrijdag 29 december 2023 Eindejaarsviering

Er waren heel wat mensen afgekomen op de afsluiting van dit enerverende jaar. Zo mochten we ook Marleen Knops begroeten, onze contactpersoon bij subsidiegever Stadsdeel Oost. Er waren heerlijke oliebollen, die ons tot onze aangename verrassing geschonken werden door onze geweldige gastheer Hotel Jakarta. Het was moeilijk om foto’s te nemen van bezoekers met een oliebol, want ze waren op, voordat je het in de gaten had.


Jip keek in zijn speech terug op het afgelopen jaar. Er waren een paar dieptepunten, zoals het overlijden van drie (oud-)soosbezoekers en de onzekerheid na het stoppen van Java-Blend. Daarnaast waren er echter veel hoogtepunten, zoals het aanbod van Hotel Jakarta om voortaan vast bij hen te komen, de diverse uitjes, het sinterklaasfeest en ook zeker recent ons kerstdiner. Hij bedankte de activiteitencommissie voor hun inspanningen van het afgelopen jaar en daarnaast de rest van het bestuur. Jip maakte ook van de gelegenheid gebruik, om alvast aan te kondigen, dat hij op 30 april a.s. na 10 jaar stopte als voorzitter en bestuurslid. Hij vond het tijd om de fakkel over te dragen. MaryAnne wordt dan onze nieuwe voorzitter en Anneke neemt in het bestuur de plaats in van Jip.

Daarna was het tijd voor het tweede rondje koffie en een tweede oliebol. Gelukkig bleef er nog net eentje over voor Simone, toen ze haar moeder Agaath op kwam halen.

We hopen u vanaf 2 januari weer te mogen verwelkomen. Prettige jaarwisseling en nogmaals onze beste wensen voor het nieuwe jaar. 


Dinsdag 19 december 2023 Kerstdiner

Het feest begon eigenlijk al bij binnenkomst. De zaal zag er schitterend en uitnodigend uit. Jip had 's middags samen met Martin alle tafels prachtig versierd. 

Samen met de lichtjes van Hotel Jakarta zorgde dit ervoor, dat iedereen gelijk in de juiste kerstsfeer kwam. Uiteindelijk waren we met 63 gasten, dus de zaal was meer dan goed bezet. 

Prettig was ook, dat voor ons een apart gedeelte van de zaal was ingericht, wat toch het gevoel gaf, dat we een eigen feest hadden.

Nadat Jip iedereen van harte welkom had geheten, werd het bestuur opeens aangenaam verrast. Wij werden naar voren geroepen door Margriet en Carolien. 

In een mooie speech op rijm van Margriet kregen wij namens alle bezoekers van de soos de complimenten voor de werkzaamheden van het afgelopen jaar. 

Daarna werden we verwend met allerlei cadeautjes en een meer dan riante bonus, waar veel bezoekers, zonder dat wij dit wisten, aan hebben bijgedragen. 

Ikzelf was er een beetje verlegen mee, maar waardeer het gebaar enorm. De Kerstman en zijn vrouw waren er dit jaar vroeg bij πŸ§‘‍πŸŽ„.

 

Zoals te verwachten was bij Hotel Jakarta, was het eten van uitstekende kwaliteit en mooi opgemaakt. Het oog wil tenslotte ook wat! 

Het weer bijzonder vriendelijk personeel zorgde ervoor, dat het ons niets ontbrak. We hadden dan ook een geweldig leuke avond.

Voor zover ik dat heb kunnen waarnemen, was de stemming aan elke tafel opperbest. 

Een enkeling droeg aan de kerstsfeer bij met passende hoofdversieringen, zie de foto πŸ₯³.

Na nog genoten te hebben van een kopje koffie of thee, haalde Jip het personeel uit de keuken en van de zaal bijeen. 

Hij bedankte hen namens alle aanwezigen voor het heerlijke eten en de geweldige bediening. 

Namens ons allemaal overhandigde hij hen de welgevulde envelop met onze fooi.

Waarmee een eind kwam aan weer een geslaagd feest. Fijne kerstdagen en dan: op naar de oliebollen!


Dinsdag 5 december 2023 Sinterklaasfeest

Voor het eerst sinds 2019 was Sinterklaas weer zelf aanwezig bij de Buurtsoos en hij had twee van zijn Pieten meegenomen. We hadden de lounge flink verbouwd, zodat iedereen in een kring rondom de sint kon zitten. De stoelen waren weer niet aan te slepen, want zo’n feest wilde men natuurlijk niet missen. Alleen Jip was afwezig. Hij was waarschijnlijk bang, dat hij meegenomen zou worden naar Spanje πŸ˜‰.

Wat was het weer een leuke ochtend! Na de verwelkoming door Ans hield de sint een mooie speech. Daarin sprak hij o.a. zijn bewondering uit voor de prachtige accommodatie waarin de soos tegenwoordig zit. Elisabeth van Hotel Jakarta werd daarbij naar voren gehaald en ontving naast de complimenten voor het gehele personeel ook een cadeautje en een chocoladeletter van Sinterklaas. Ook Agaath werd uitgenodigd bij de sint. Zij is met haar 90 jaar de oudste bezoekster van de soos, maar nog steeds redelijk fit.

Daarna was het de beurt aan het bestuur, om naar voren gehaald te worden. Sinterklaas loofde hen voor hun inzet van het afgelopen jaar. Hij benadrukte nog maar eens, dat alles vrijwilligerswerk is. Als dank ontvingen zij een lekkere verrassing en het applaus van de vele aanwezigen. Na het zingen van een sinterklaasliedje deelden de Pieten de cadeautjes uit. Sinterklaas kwam met het leuke idee, om een groepsfoto te maken, waarna het voor hem tijd werd, om bij anderen op bezoek te gaan. Alle aanwezigen waren het er over eens: dit was weer een geweldig geslaagd feest.

Naast het cadeautje mocht iedereen nog een chocoladeletter mee naar huis nemen. Mocht u niet aanwezig zijn geweest en nog geen cadeautje en letter hebben ontvangen, dan kunt u deze a.s. vrijdag nog op de soos ophalen. 


Dinsdag 28 november, gastspreker van de maand is Sam van Oene

Er was veel belangstelling voor het verhaal van Sam van Oene van de GGD Amsterdam over de door hen  gegeven cursussen over valpreventie.

Allereerst over de cursus “In Balans” die bestaat uit voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. De cursus duurt in totaal 14 weken, waarvan 10 weken met 2 keer een training van 1 uur. 

Daarvoor hoef je overigens geen trainingspak aan of zo. De oefeningen worden heel rustig opgebouwd en ze zijn voor vrijwel iedereen geschikt. 

Als de cursus volgend jaar doorgaat, dan proberen we deze te combineren met de soosbijeenkomsten, liefst erna. 

Naast het beweegprogramma zijn er bijeenkomsten waar bijvoorbeeld gesproken wordt over de veiligheid thuis, zoals over losliggende snoertjes of huisdieren waarover je kan struikelen.

Daarnaast is er een cursus met de mooie naam “Otago”. Deze bestaat uit beenspierversterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. 

Alles wordt op maat gemaakt voor de oudere persoon. Het programma kan zowel individueel thuis worden uitgevoerd als in een groep in de praktijk. 

Het groepsprogramma duurt 12 weken en bestaat uit 2 keer in de week 1 uur trainen.

 

Deelname is gratis, maar van de deelnemers wordt dan wel verwacht, dat men zo veel mogelijk bij de bijeenkomsten aanwezig probeert te zijn. 

Dan wordt het valrisico daadwerkelijk lager en zal de kans op vallen afnemen.

Wij hopen, dat veel bezoekers zich t.z.t. voor een van deze twee cursussen zullen opgeven. Volgend jaar komen wij bij u terug met meer informatie over tijd en plaats. 

Binnenkort krijgen we ook nog wat extra informatiefolders. U kunt daarnaast alle informatie nalezen op: laatjenietvallen@ggd.amsterdam.nl


Woensdag 15 november, Bingo Buurtsoos Java-eiland

Het idee om bij Anneroos thuis te gaan bingoën pakte erg leuk uit. Zij organiseert wel eens muziekuitvoeringen en had genoeg stoelen, om ruim 20 bezoekers te ontvangen. 

Ans en MaryAnne hadden enorm hun best gedaan, om voor veel leuke prijsjes te zorgen en daarnaast ook voor een hapje en een drankje.

Voordat we met de bingo begonnen, zongen wij eerst nog Agaath toe, die twee dagen daarvoor  haar 90e verjaardag had gevierd. 

Even, maar niet voor het eerst,  was zij het stralende middelpunt πŸ₯³.

Daarna was het de beurt aan quizmaster Ans. Zij draaide als een tierelier en het een na het andere nummer werd op ons afgevuurd. 

Fanatiek werden de nummers afgevinkt en Ans dringend aangeraden bepaalde nummers te draaien. Die bleef echter onverstoorbaar haar ding doen.

De mannen waren, zoals zo vaak bij de soos, weer zwaar in ondertal, maar toch was het Jos, die al vrij snel BINGO kon roepen en er met de hoofdprijs vandoor ging: een uitgebreide kaasplank. 

Er waren zoveel prijsjes, dat iedereen er een mee naar huis kon nemen. Er bleven er zelfs genoeg over, om een tweede ronde te spelen. 

Zo kwam er een einde aan een leuke middag, waarvoor we Ans, MaryAnne en Anneroos hartelijk bedankten.  

De laatste kreeg namens de soos uit handen van Ans een boekenbon voor haar gastvrijheid.


Woensdag 11 oktober, rondleiding over het NDSM terrein

Onze wandeling over het NDSM terrein begon wat druilerig, maar al snel brak het zonnetje door.

Met 12 belangstellenden en Milo Korlaar als gids liepen we langs de, bijna laatste, rafelrandjes van Amsterdam Noord.

Waar nu in snel tempo veel nieuwbouw verschijnt, werden vroeger enorme zeeschepen gebouwd en gerepareerd.

Toen de scheepsbouw verdween, werden het terrein en de gebouwen in gebruik genomen door kunstenaars. 

In de grote loods zitten tal van ateliers en er worden veel verschillende soorten kunst gemaakt

De scheepshelling met zijn lange wanden werd al snel een geliefde plaats voor jongeren om hier hun graffiti-kunst te beoefenen.

Nu is deze kleurige streetart op het hele terrein te vinden.

Er was zoveel te zien, dat een aantal mensen van plan is, om zeker nog eens terug te gaan naar deze bijzondere plek.


Dinsdag 11-10-2023 Piet Jan Slot is onze gastspreker.

Voordat Piet Jan zijn PowerPoint presentatie kon houden, moesten eerst nog wat technische problemen opgelost worden.

Dat gaf echter niet, want wij genoten ondertussen van ons tweede bakje koffie en zaten onderling gezellig te kletsen.

 

Toen alles eenmaal werkte, hield hij een leuk en interessant verhaal over zijn werkzaamheden in Indonesië in de 80-er jaren. 

Hij maakte onderdeel uit van een internationale werkgroep, die Indonesië hielp met het ontwikkelen van nieuwe maritieme wetgeving. 

Dat was hard nodig, want de bestaande wetgeving stamde nog uit ± 1930, dus uit de koloniale tijd onder Nederlands gezag. 

Tijdens die keren dat hij in Indonesië verbleef, maakte hij kennis met allerlei interessante hooggeplaatste personen. Daar wist hij leuke anekdotes over te vertellen.

Ook zijn werkzaamheden in China en de Filipijnen kwamen nog zijdelings aan bod. Hij had duidelijk een zeer interessant werkzaam leven.

De bijna 30 aanwezigen genoten dan ook zeer van zijn verhaal.

Donderdag 21-09-2023 Uitje Buurtsoos Java-eiland naar Artis

Voor het eerst sinds lange tijd hadden we bij ons uitje echt pech met het weer. Een groot deel van de dag hadden we de regenjassen en/of paraplu's hard nodig, al begon de ochtend gelukkig nog droog. Toch hield iedereen de goede moed er in en hadden we een leuke dag. Alleen uw verslaggever liep wat te mopperen, want hij had wat moeite om leuke foto's te maken 😒. Het jongste olifantje vond de regen echter geweldig: heerlijk rollen door de modder. Later kreeg zij wel ruzie met haar zus, wat heel wat kabaal opleverde. Gelukkig sprongen haar moeder en tante ertussen, anders had het er misschien slecht voor haar uitgezien.

Dat het toch nog een geslaagd uitje werd, was mede te danken aan het nichtje van Marjo, die bij Artis werkt als verzorger van de apen. In twee groepen achter elkaar leidde ze ons op haar vrije dag (!) langs de diverse apensoorten en wist daar natuurlijk veel interessante weetjes over te vertellen. Ook andere feiten over Artis kwamen aan bod. Vooral dankzij de rondleiding werd een wat verwaterd uitje toch nog erg leuk.

Na de rondleiding ging ieder zijn eigen weg, al werd per groep wel eerst gezamenlijk het restaurant opgezocht voor een kopje koffie of thee. Ans bedankte aan het eind onze gids voor de geslaagde rondleidingen en bood haar namens de soos wat boekenbonnen aan. 


Dinsdag 19-09-2023 Presentatie van Jip over Artis

We hadden voor het eerst een gastspreker bij Hotel Jakarta en onze eigen Jip beet de spits af. We hadden geen betere persoon kunnen vragen, want zijn verhaal over Artis, ons uitje van donderdag a.s., werd een groot succes. Liefst 35 bezoekers waren erop afgekomen en zij waren allemaal keurig op tijd. Om iedereen een plek te geven, werd de lounge half verbouwd, waarbij de bank en de "strandstoelen" ook werden gebruikt. Het zorgde gelijk voor een erg gezellige sfeer. Met zijn krachtige stem had Jip eigenlijk geen geluidsinstallatie nodig, dus hebben we die maar wat zachter gezet (de geluidsinstallatie, niet Jip πŸ™‚).

Jip heeft in zijn jeugd tegenover Artis gewoond en er heel wat tijd doorgebracht. Hij begon met in het kort wat over de geschiedenis van Artis te vertellen. Vervolgens amuseerde hij ons met allerlei leuke anekdotes. Zoals over een met zijn familie bevriende oppasser, die op een gegeven moment een tijgertje meenam en op de eettafel zette. Zoiets vergeet je nooit meer! Of die keer dat hij, ondanks dat zijn vader hem dat verboden had, in de winter toch met vriendjes op het ijs van de vijver van Artis was gaan lopen en er natuurlijk gelijk doorheen zakte. Hij dorst niet naar huis, maar gelukkig kwam zijn moeder hem uit het warme apenhuis halen, waar hij zich schuilhield en zijn kleren droogde. Zo had hij nog veel meer leuke verhalen en genoten we volop.

Na zijn verhaal kwamen veel mensen met eigen herinneringen aan Artis en werd er nog lang onderling over nagepraat. Het was een erg leuke ochtend. 

P.S. Er was ook een vraag aan Jip, waarom de valkenier niet meer optrad in Artis. Marjo heeft dit uitgezocht:

“De valkenier hield zijn vogels in een geschikte ruimte op de fazanterie. Door een verbouwing aldaar verdween die ruimte.

De toenmalige directeur Haig Balian vond het ook niet bij Artis passen en schafte het toen af.”


Vrijdag 01-09-2023 Verjaardag Jip

Vanochtend was het extra gezellig bij de soos, want wij vierden met extra gebak, dat voorzitter Jip 81 jaar oud (jong) is geworden.

Als extra verrassing trakteerde hij ons (bijna traditioneel) ook op advocaat met slagroom en dat lieten we ons natuurlijk goed smaken.

Hopelijk mag Jip nog vele verjaardagen in goede gezondheid bij de soos vieren en dat zeg ik niet alleen vanwege de advocaat πŸ˜‹.


Woensdag 09-08-2023 Vaartocht

Al doen de donkere wolken op onderstaande foto anders vermoeden, de vaartocht was een groot succes; geen druppel regen en veel zon.

De route ging deze keer over het IJ naar de nieuwbouwwijk tussen IJ en Spaarndammerbuurt, de Houthavens.

Een mooie, gevarieerde wijk, veelal gebouwd in de Amsterdamse schoolstijl, afgewisseld met 8 grachtjes.

Schipper en gids Bastiaan wist veel bijzonderheden te vertellen en manoeuvreerde onze volle boot soepel door de nieuwe wijk. 

Het was een mooie tocht, met als toegift nog een stukje Prinseneiland.


Woensdag 19-07-2023 Vaartocht

 

Onze tweede vaartocht van dit jaar was ook weer volgeboekt. De lucht werd steeds dreigender, maar ondanks dat waren er deze keer geen afzeggingen.

En dat was heel fijn, want op enkele spatjes na was het heerlijk weer voor een vaartocht. 

Deze keer werd gekozen voor een tocht door de binnenstad. Met een volle boot en Kapitein Rob aan het roer vertrokken we richting Centraal Station. Langs het nieuwe kantoor van Booking.com en over de pas geopende ondergrondse fietsenstalling bij het CS, kwamen we in de Singel.

Vanaf het water had je mooi uitzicht op o.a. de Ronde Lutherse Kerk, de Poezenboot en de verschillende soorten Amsterdamse gevels.

Daarna zetten we koers naar de Wallen, het Binnengasthuisterrein, de Oudemanhuispoort en Hotel The Grand (het oude stadhuis) waar we kort geleden te gast waren.

Na ruim anderhalf uur arriveerden we weer bij de Zeilschool, waar de hulptroepen al klaarstonden om ons, na een kopje heerlijke koffie, van boord te helpen.


Donderdag 13-06-2023 Vaartocht

Onze eerste vaartocht van dit jaar was een groot succes! Het weer was perfect, net als de stemming aan boord.

Minpuntje was wel dat Ruud, die ons kwam uitzwaaien, een  verkeerde beweging maakte bij het opstappen van de fiets.

Nu heeft hij een gescheurd spiertje in zijn been en kan hij tijdelijk nauwelijks lopen.

Hanny heeft de prachtige foto’s gemaakt van deze mooie vaartocht door het Oostelijk Havengebied!

En natuurlijk heel, hartelijk dank voor onze gids en kapitein, Rob van Zanten.

Donderdag 22-06-2023 Lunchconcert van het Nederlands Philharmonisch Orkest

Ons bezoek aan een repetitie van het Nederlands Philharmonisch Orkest was een groot succes. 

Een uur lang waren wij er getuige van, hoe de dirigent samen met het orkest een stuk doornam.

Het was daarbij zeer interessant om te horen, hoe hij aanwijzingen gaf, om bepaalde noten net even beter te laten klinken. 

Iets zachter spelen, net iets feller aanzetten enz. Het leuke was, dat je dan gelijk het verschil kon horen. 

De dirigent deed dat op humoristische wijze en legde soms ook uit, waarom hij de uitvoering op een bepaalde wijze wilde. 

Bijvoorbeeld, omdat het beter paste bij de tijd, waarin het stuk gecomponeerd was. Jammer dat het uur zó om vloog, want we genoten enorm.

Bijna traditiegetrouw trakteerde de soos na afloop op iets te drinken in het naastgelegen restaurant. 

Het was een mooie afsluiting van weer een leuk uitje.


Di 23-05-2023 Dagtocht naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

De dag begon koud, maar gelukkig was dat het enige dat een beetje tegenviel bij ons uitstapje naar het Zuiderzeemuseum.

De Museum Plus Bus arriveerde, net als alle 43 deelnemers aan ons uitstapje, keurig op tijd bij Hotel Jakarta.

Bij aankomst in het Museum werden we gastvrij ontvangen door Hendrik, onze gastheer, met een kopje koffie en een wafel. 

Daarna gingen wij in drie groepjes, ieder met een gids, op stap voor een rondleiding in een deel van het buitenmuseum.

Erg leuk dat we, bij bijna elk huisje dat we passeerden, uitleg kregen over in welke plaats het vroeger had gestaan en waarvoor het gediend had.

Allemaal zijn ze in de oorspronkelijke staat hersteld en in volle glorie weer in de functie als vanouds.

Sommige waren ook van binnen te bekijken en onze gids wist heel veel te vertellen over wat we zagen en ook over de geschiedenis ervan.

Er kwamen bij menigeen herinneringen boven aan hoe het vroeger was.

Na de rondleiding kregen we een uitstekende lunch. Fijn om gelijk even uit te rusten, want na de lunch was er tijd om zelf nog een beetje rond te kijken. 

Bijzonder leuk, maar eigenlijk was er te weinig tijd om alles te kunnen zien.

Zoals bij het vertrek uit Amsterdam waren al onze bezoekers ook hier weer keurig op tijd bij de aanlegplaats voor het boottochtje terug naar de parkeerplaats.

Daar stond de chauffeur met “onze” bus al klaar. Hij bracht ons net als op de heenweg, met een rustige rit, veilig terug naar Hotel Jakarta.

Wat was het een fijne dag!!!


Zo 30-04-2023 is het precies 9 jaar geleden, dat de Buurtsoos voor het eerst zijn/haar deuren opende.

Op vrijdag 28 april werd dit gevierd met heerlijk gebak, dat ons aangeboden werd door Hotel Jakarta. Wat een geweldige gastheer!

Daarnaast had hun zeer gewaardeerde medewerkster Elisabeth onze ruimte feestelijk ingericht met wat vaasjes met bloemen.

Nadat de meeste mensen waren binnengedruppeld en we genoten hadden van het gebak, hield voorzitter Jip een korte toespraak, waarin hij terugkeek op de afgelopen maanden. De uiteindelijk toch snelle sluiting van Java-Blend zorgde bij het bestuur voor wat problemen en ergernis, maar gelukkig konden we gelijk bij Hotel Jakarta terecht.

En zolang dit nodig is, blijven we daar welkom! Daarna was het de beurt aan MaryAnne, die weer voor een leuke en gevarieerde quiz had gezorgd.

Omdat het niet enorm druk was konden we iedereen nog een tweede gebakje aanbieden, waarna MaryAnne met ons de antwoorden doornam en de winnaars hun prijs in ontvangst mochten nemen.

Volgend jaar bestaan we 10 jaar en Jip beloofde al, dat we dit groots gaan vieren! Maar tot die tijd hebben we nog veel leuke activiteiten voor u in petto.

Alle reden dus om te blijven komen. Lang leve de soos! Hieperdepiep, hoera!


Di 25-04-2023 Medewerking Buurtsoos Java-eiland aan documentaire Amsterdam 750 jaar

In verband met het 750-jarig bestaan van Amsterdam, wordt er een documentaire gemaakt door Stichting Amsterdam 750. Daar komen ook een aantal 80-jarigen aan het woord, die over hun ervaringen in Amsterdam leuke verhalen vertellen. Via via was men daarvoor bij de Buurtsoos uitgekomen en vier van onze bezoekers waren bereid, om aan de documentaire mee te werken. 

En zo kwam er opeens een groep van 7 personen op onze koffieochtend, om foto’s te nemen van Agaath, Jip, Marije en Simon, samen met de regisseur en nog wat mensen, die verantwoordelijk zijn voor de documentaire. Tevens werd er ook een inleidend filmpje opgenomen, waarin uitgelegd wordt, waarover de documentaire gaat.

Al met al was het een leuke ervaring en dat de ochtend daardoor wat rommelig verliep, namen we graag op de koop toe. Daarbij is het ook erg leuk, dat bezoekers van de soos betrokken zijn bij de viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam. En het is ook leuk, om eens wat terug te kunnen doen voor de gemeente, die ons sinds de oprichting financieel zo geweldig ondersteunt.


Wo 12-4-2023 Uitje naar het gebouw van de Goede Doelenloterijen aan de Beethovenstraat 200

Van tevoren wist ik niet precies, hetgeen ik kon verwachten van dit uitje naar dit gebouw van de Goede Doelenloterijen. 

Het bleek echter een aangename verrassing. Voordat dit gebouw gerenoveerd werd, was het een saaie en lelijke betonnen kolos van een verzekeringsbedrijf. 

Men wilde het omtoveren tot het meest duurzame verbouwde pand van Nederland en het moest daarnaast ook nog eens comfortabel en gezellig zijn. 

Dat bleek een hele uitdaging, maar het is de architecten  m.i. wel gelukt, waarbij ook diverse medewerkers van de organisatie een ruime inbreng hebben gehad. 

We werden door twee sympathieke dames rondgeleid door het gebouw, dat druk in gebruik is. Rond de 1000 (!) medewerkers hebben daar een werkplek. 

De vormgeving is zonder meer schitterend, waarbij alles rondom een spectaculaire binnenruimte is gesitueerd. Overal vind je terug, dat alles is gericht op duurzaamheid. 

Het lijkt ook een heerlijk gebouw om in te werken en met o.a. een ruim opgezet bedrijfsrestaurant wordt ook aan de inwendige mens meer dan voldoende aandacht geschonken. 

Wij mochten er helaas geen gebruik van maken, maar gelukkig schonk het naastgelegen hotel ook lekkere koffie. Het was weer een bijzonder uitje!


Woensdag 15-03-2023 11.00 uur:  rondleiding door de Stadsschouwburg aan het Leidseplein

We werden bij de Stadsschouwburg zeer hartelijk ontvangen en toen iedereen binnen was, kregen we een mooie rondleiding door het gebouw.

Gids Diederik vertelde ons enthousiast over de geschiedenis vanaf de 17e eeuw van deze oudste schouwburg van ons land en over het gebouw zelf.

En passant kregen we ook nog alles te horen over het toneelstuk Gijsbrecht van Aemstel van Joost van den Vondel.

Dit stuk werd ter gelegenheid van de opening van de eerste stenen schouwburg op 3 januari 1638 voor het eerst opgevoerd. 

Op de tweede verdieping van de schouwburg vind je een prachtig mozaïek, waarop het verhaal van de Gijsbrecht is afgebeeld.

Visueel gezien was het hoogtepunt natuurlijk de prachtige oude zaal, waar een aantal van ons plaatsnam in de Koninklijke loge. Ze keken opeens heel voornaam .
Ook hier wees Diederik ons op allerlei interessante details, waar hij een leuk verhaal bij had. Daarna konden we nog even de lege toneelvloer bezoeken.
Vaak staat deze vol of wordt er gerepeteerd, maar nu konden we er gelukkig naar toe. Daar merk je pas, hoe groot deze ruimte eigenlijk is.

Onderweg in het gebouw zagen we de nodige kunst staan en hangen, met name schilderijen van beroemde artiesten uit het verleden.
Er was nog meer te zien, maar door tijdgebrek kwamen wij daar niet aan toe. Wellicht iets voor later bij een privérondleiding.
Traditiegetrouw sloten we het uitje af met een lekker bakje koffie of warme chocolademelk met slagroom! Ouderwets genieten dus!


Vrijdag 03-03-2023 van 10.00 tot 12.00 uur: weer tijdelijk te gast bij Hotel Jakarta

Java-Blend is in andere handen overgegaan en we weten nog niet, of we daar strak weer terecht kunnen.

Daarom is het erg prettig, dat we, voor zolang als het duurt, bij Hotel Jakarta welkom zijn.

 

We werden vanaf 10.00 uur weer hartelijk ontvangen en de eerste ochtend verliep zeer gezellig.

De koffie smaakte ons uitstekend, met als extra traktatie een heerlijk stukje gebak van de bakkerij.

 

We zaten in de punt van het restaurant, want de lounge boven bleek uiteindelijk toch besproken.

Dat kan op het laatste moment nog gebeuren, dus kunnen we u niet altijd van tevoren waarschuwen.

Maar goed, zitten we niet boven, dan zitten we beneden en omgekeerd, zo groot is het hotel niet πŸ˜Š.

 

Jip memoreerde nog even, dat we er om 12.00 uur echt mee moeten stoppen. Daarna is de ruimte nodig voor de lunch.

Wilt u dus zo lang mogelijk van de ochtend genieten, zorg dan dat u bijtijds aanwezig bent.


Vrijdag 17-02-2023 Afscheid van Robert van Java-Blend

Het was gisteren een beetje een vreemde ochtend, want het afscheid van Robert bleek toch nog niet het echte afscheid te zijn.

De huisbaas wil bij nader inzien toch liever niet dat er verbouwd wordt, voordat de nieuwe huurder er officieel per 1 maart in zit.

Dat betekent dat Robert tot het eind van de maand blijft. Hij is echter alleen voor de soos open en voor de rest van de week gesloten.

 

Concreet betekent dit voor ons, dat we pas op 3 maart tijdelijk verhuizen naar Hotel Jakarta. Dat geven we op tijd nogmaals aan u door.

Op dinsdag 21, vrijdag 24 en dinsdag 28 februari bent u dus nog welkom bij Java-Blend en nog niet bij Hotel Jakarta.

Er is daardoor weer ruimte voor een quiz, maar omdat we al een bingo hebben gehad, verplaatsen wij de quiz toch naar volgende maand.

 

Het weerhield ons er niet van het afscheid van Robert alvast uitvoerig te vieren. Op zijn verzoek deden we dat met een rondje bingo.

Robert had zelf voor zoveel prijzen gezorgd, dat alle aanwezigen, rond de 30 bezoekers, een prijs mee naar huis mochten nemen.

Met Robert enthousiast aan de bingomolen moest daarvoor letterlijk de laatste bal rollen en het zorgde voor een geweldige ochtend.

Na afloop nam MaryAnne Broekema namens het bestuur het woord en bedankte Robert voor de prettige samenwerking in de afgelopen jaren.

Bijna 7,5 jaar geleden stond de soos van de ene dag op de andere op straat en hij en zus Sonja ontvingen ons toen met open armen.

MaryAnne roemde o.a. zijn betrokkenheid bij onze soos en onze bezoekers en dat we ons mede daardoor thuis voelden bij Java-Blend.

Namens iedereen bood zij hem een rijk gevulde “fooienpot” aan. Ook kreeg Robert een leuk beertje van een van de aanwezigen.

Later die dag nam Robert afscheid van de buurtbewoners, maar wij mogen dus nog drie ochtenden van zijn aanwezigheid genieten.


Woensdag 15 februari Uitje naar ROC school De Studiepunt 

Met het maximaal toegestane aantal van 18 deelnemers waren we gisteren te gast bij ROC-school De Studiepunt in de Elandstraat.

Deze keer genoten we van een High wine, al dronken de meeste deelnemers, omdat het nog vroeg in de middag was, alcoholvrije wijn.

We begonnen met een glaasje pompoensoep en kregen daarna allerlei hartige hapjes. Het zag er allemaal feestelijk uit en smaakte heerlijk.

Ook de bediening was uitstekend en men deed hun best, om ons een prettige middag te bezorgen. Dat is zeker gelukt!

De gezellige maaltijd werd afgesloten met een brownie met slagroom en een glaasje met een soort likeurwijn, erg lekker!

Na afloop werd de leerling, die de maaltijd georganiseerd had, en de andere leerlingen die geholpen hadden, nog even in het zonnetje gezet.

Vervolgens brachten een aantal deelnemers nog even een bezoek aan het nabij gelegen antiekcentrum De Eland, waarmee een perfecte dag werd afgesloten.


Dinsdag 07-02-2023 Gastspreker Sjoerd Soeters

Met de komst van Sjoerd Soeters hadden wij een gastspreker, die als geen ander invloed heeft gehad op de bouw van Java-eiland.

In een uur tijd nam hij ons mee op de weg, die uiteindelijk leidde tot dit geweldige stukje Amsterdam, waar velen met plezier wonen.

Niet voor niets hadden wij vorig jaar met een mooie 8,48 de hoogste tevredenheidscore van Amsterdam!

 

Via een lange maar zorgvuldige weg en met de daarbij behorende afbeeldingen liet hij zien, waarom hij bepaalde keuzes had gemaakt.

Er werden lessen getrokken uit het verleden. Heel hoge gebouwen met veel groen zorgden bijvoorbeeld voor veel sociale onveiligheid.

Niemand kent zijn buren en er zijn weinig mensen op straat. Lagere gebouwen, die dichter op elkaar staan, creëren juist meer veiligheid, meer contact.

Zo zorgen de woningen aan de binnenruimtes van Java-eiland voor meer sociale veiligheid, omdat ze op die ruimtes uitkijken.

Vanwege o.a. het “Amsterdamgevoel” werden er grachtjes aangelegd met allerlei bruggetjes. De hoogteverschillen zorgen voor een wisselend beeld op de volgende ruimte.

De grachtjes zorgden ook voor lagere kades. Gevoelsmatig werd daardoor het water meer betrokken bij de woonbeleving, met ook gemakkelijk bereikbare bootjes.

Visueel en qua gevoel zorgde een en ander voor een meer leefbare ruimte. Al dan niet bewust creëerde hij daarmee ook een dorpsgevoel.

Het uur was zo om, zodat er geen tijd meer was voor zijn stedenbouwkundig plan voor een wijk in Kopenhagen.

Maar dat lijkt veel op dat van Java-eiland, dus dat nemen we maar voor lief. Het was hoe dan ook weer een bijzondere ochtend.


Woensdag 18-01-2023 Tentoonstelling Koningin Juliana in de Nieuwe Kerk

Ons uitje naar de tentoonstelling over Koningin Juliana was zonder meer geslaagd. Het is een prachtige tentoonstelling over het leven van onze voormalige vorstin. Natuurlijk kwam alle pracht en praal naar voren, maar ook de problemen tijdens haar leven werden niet uit de weg gegaan.

Een en ander was zeer overzichtelijk opgezet, met veel mooie en leuke voorwerpen, die tijdens haar leven een rol hebben gespeeld. Samen met de nodige nostalgische foto’s en stukjes film gaf het een mooi afwisselend beeld van Juliana als prinses, koningin en “moeder des vaderlands”.

Aan het eind van de tentoonstelling konden wij nog naar een mooie documentaire over Juliana kijken, die een indrukwekkend overzicht gaf van alle gebeurtenissen in haar leven.

Na afloop zijn we met zijn allen nog wat gaan drinken in het bij de Nieuwe Kerk horende café, waar men gelukkig nog twee tafels voor ons vrij wist vrij te maken. Met een groepsfoto sloten wij een leuk uitje af.


Dinsdag 10-01-2023 Hans Bueno de Mesquita

Toen Hans Bueno de Mesquita aan zijn presentatie over duurzamer wonen begon, werd al snel duidelijk, dat de vooraf door ons ingediende onderwerpen niet allemaal in de beschikbare tijd behandeld konden worden. Hij moest zich derhalve beperken tot een algemeen overzicht over o.a. stadswarmte, waarom de energiekosten zo enorm stijgen, ondanks het daarbij behorende energieplafond, de slimme meter enz. Hij had zich daarbij uitvoerig voorbereid met allerlei overzichtelijke grafieken e.d. Verder gaf hij nog enkele bezuinigingstips zoals beter isoleren, het uitzetten van allerlei elektrische apparatuur, wanneer ze niet gebruikt worden (lekstroom) en het vervangen van elektriciteit verslindende oude koelkasten en vriezers. Tussendoor beantwoordde hij een aantal vragen van de ruim 30 aanwezige bezoekers, maar er bleef nog veel liggen.

Gelukkig kunt u voor je niet beantwoordde vragen echter ook terecht bij organisatie Jungle, waarvoor Hans als vrijwilliger werkt. Jungle is het onafhankelijk informatie- en adviescentrum voor duurzaamheid in Amsterdam. Zij kunnen u helpen bij alle vragen over duurzaamheid, energierekeningen enz. U kunt vragen over duurzaamheid o.a. ook stellen door een e-mail te sturen naar infopunt@jungle.amsterdam. Daarnaast kunt u ook op elke maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur persoonlijk bij hen langsgaan in de Dapperschool in de Tweede van Swindenstraat 26, of hen bellen op tel.nr. 020-73 73 326. Zij geven o.a. ook cursussen. Op https://www.jungle.amsterdam/ vindt u meer informatie over Jungle.


Vrijdag 30-12-2022 Viering oudjaar

Het al geslaagde jaar is geheel in stijl afgesloten met de (vroegtijdige) viering van oudjaar. 

Een grote groep bezoekers was op de nog warme olie- en krentenbollen afgekomen. 

Ruud bracht ze rechtstreeks van de oliebollenkraam naar de soos en zij vonden dan ook gretig aftrek. 

Agaath verraste iedereen met heerlijke appel- en ananasbeignets, die zij voor de coronapandemie ook voor ons bakte.

Op aansporing van Robert had zij die op donderdag met wat hulp in de keuken van Java-Blend gebakken. 

Zelfs al had zij er twee keer zoveel gebakken, dan waren ze nog allemaal opgegaan, zo lekker waren ze. 

Het was een leuke, drukke ochtend en na de beste wensen uitgewisseld te hebben, ging iedereen voldaan naar huis. 

De meeste mensen zullen de lunch deze keer wel overgeslagen hebben

 

Iedereen een prettige jaarwisseling en tot volgend jaar.


Dinsdag 20-12-2022 Kerstdiner bij Einde van de Wereld

Ons kerstdiner in restaurantschip Einde van de Wereld is een groot succes geworden. Omdat wij ons feest voor het eerst op deze locatie hielden, was het bestuur vooraf toch enigszins gespannen. Dat bleek nergens voor nodig, want het werd een meer dan geslaagde avond.

De feestelijk versierde intieme ruimte zorgde gelijk voor een gezellige sfeer. De gasten werden verwelkomd met vrolijke kerstmuziek , die door "onze eigen” Wim van den Hoek op de piano werd gespeeld. Na de openingstoespraak van voorzitter Jip, gelukkig weer redelijk ter been, kon het feest beginnen.

Bijna 50 gasten genoten van een heerlijk driegangenmenu, waarbij iedereen vooraf zijn/haar eigen menu had kunnen samenstellen. Het smaakte allemaal voortreffelijk en de bediening was uit de kunst. Martin Maaten was daarbij een onvermoeibare hulp en voorzag ons de hele avond van allerlei drankjes. Een klein minpuntje was, dat de geluidsinstallatie niet goed functioneerde, waardoor DJ Willem Meyboom al zijn inspanningen vooraf om een leuk muziekprogramma te verzorgen, teniet gedaan zag worden. Het deed echter geen afbreuk aan de gezellige sfeer en Wim kroop nog maar een keer achter de piano. Wie toch van de muziekkeuzes van Willem wil genieten, kan terecht op zijn website: https://www.demusicawillem.nl

 

Aan het eind van de avond bracht Jip namens de Buurtsoos onze dank uit aan de koks en de vrijwilligers van Einde van de Wereld en overhandigde hen een envelop met de door de deelnemers bijeengebrachte fooi. Een aantal mensen waagden nog een dansje, waarna een einde kwam aan deze prachtige afsluiting van dit geslaagde jaar van onze soos. 


Dinsdag 13-12-2022 Gastspreker Jacqueline Jongenburger

Het was vandaag een bijzondere ochtend met Jacqueline Jongenburger als gastspreker en er waren veel bezoekers op afgekomen. 

 

Na haar studie theologie werkte zij o.a. op een school, waar kinderen met een verschillende geloofsachtergrond op zaten.

 

Zij vertelde, hoe zij tegen kerst aan haar leerlingen op bijzondere wijze het kerstverhaal over de geboorte van Jezus vertelde.

Het ging over een jongetje met de naam Lars, die op school van zijn juf dit eeuwenoude verhaal te horen kreeg.

Op een indrukwekkende manier en in eenvoudige woorden vertelde Jacqueline ditzelfde kerstverhaal toen aan ons. 

Net als de kinderen van haar klas luisterden wij ademloos. 

 

En dat is precies de kracht van een verhaal, zij Jacqueline, namelijk dat je mee wordt gevoerd door de belevenissen.

Het is verder aan een ieder, wat hij met de inhoud doet, wat hij/zij ervan geloofd of niet. 

Het was een mooi moment, zo vlak voor kerstmis.


 1. Dinsdag 06-12-2022 Viering Sinterklaasfeest

Sinterklaas was weliswaar al vertrokken naar Spanje, maar gelukkig had hij nog wel roetpiet Robert achtergelaten.

Die had Java-Blend al feestelijk versierd toen wij binnenkwamen en zorgde gedurende het feest voor allerlei lekkers.

 

Het werd al snel gezellig druk en iedereen liet zich de warme chocolademelk, de  gevulde speculaas en de banketstaaf goed smaken.

Sinterklaas had ons niet vergeten en de nodige cadeautjes achtergelaten, die gelijk met kerstmis gebruikt kunnen worden.

Ook was er voor iedereen een chocoladeletter met smaak naar keuze. De cadeautjes werden door de aanwezigen zeer gewaardeerd. 

Dat gold ook voor het smakelijke pasteitje en de warme bisschopswijn, waarop iedereen ook nog getrakteerd werd. 

Het was een mooie afsluiting van een geslaagd feest. 

 


Woensdag 16-11-2022 Lunch bij Brasserie Rocks van het ROC groot succes

Ook deze keer was onze lunch bij Brasserie Rocks van het ROC een groot succes, gezien de enthousiaste reacties achteraf.

Weliswaar hadden wij op een soort proeverij gerekend, maar het geboden driegangenmenu smaakte ook voortreffelijk.

De bediening was uit de kunst. We kregen in de wachtruimte koffie aangeboden en onze jassen werden keurig aangepakt.

 

Precies op de afgesproken tijd werden wij naar de zaal geleid, waar de tafels al keurig gedekt op ons stonden te wachten.

Gedurende de maaltijd stond het ruim aanwezige en vriendelijke personeel klaar, om ons op onze wenken te bedienen.

Het eten smaakte lekker, zeker het nagerecht, maar vooral de gezelligheid onderling maakte er een leuke middag van.

Het is de opmaat naar vele leuke activiteiten van de soos de rest van het jaar. Hopelijk bent u erbij!


Zondag 13-11-2022 Succesvolle buurtborrel van Stadsdorp en Buurtsoos Java-eiland

De eerste officiële samenwerking tussen Stadsdorp en Buurtsoos Java-eiland is een onverwacht groot succes geworden. Waar maximaal 35 buurtbewoners in Hotel Jakarta werden verwacht, kwamen er liefst tussen de 80 en honderd mensen af op dit leuke initiatief. Met zo’n 20 man/vrouw was de soos daarbij goed vertegenwoordigd. De hoge opkomst was waarschijnlijk met name te danken aan de vrijwilligers van het Stadsdorp, die enthousiast deur aan deur flyers in de brievenbus hadden gestopt en natuurlijk ook aan het prachtige weer.

De stoelen waren niet aan te slepen en al snel werd het voor de laatkomers een staande receptie. Maar dat kon de pret niet drukken en er ontstonden geanimeerde gesprekken tussen allerlei buurtbewoners, die elkaar daarvoor nog nooit gesproken hadden. En dat was natuurlijk precies de bedoeling van deze middag.

Rob van Leeuwen van het Stadsdorp heette iedereen van harte welkom. Later op de middag hield hij nog een praatje over het Stadsdorp en gaf Ruud informatie over onze soos. Twee van de aanwezigen hadden gelijk interesse om langs te komen! Leuk toch?

Al met al was het een heel leuke middag, waarvan iedereen zeer genoten heeft. Duidelijk een evenement, dat nog jarenlang bestaansrecht heeft.


Dinsdag 08-11-2022 Gastspreker Bert Kommerij over plannen Kop van Java-eiland

Vandaag was buurtbewoner Bert Kommerij weer eens bij ons te gast en deze keer ging zijn verhaal over de plannen voor de Kop van Java-eiland. Al decennia wordt hierover gesproken en plannen voor bedacht. Allerlei commissies hebben er over vergaderd en tientallen plannen zijn de revue gepasseerd. Bert zit er al vanaf zo’n 20 jaar bovenop en heeft er zelfs sinds 2010 een weblog over: https://overdekop.wordpress.com/  Hier kunt u veel terugvinden over allerlei zaken m.b.t. de Kop van ons mooie eiland. Bert liet ons er tijdens zijn uitgebreide presentatie al veel voorbeelden van zien.

Een aantal jaren geleden beloofde de toenmalige wethouder, dat er een stadspark zou komen, tot blijdschap van velen. Een aantal bewoners, waaronder Bert, kwam toen zelf met een plan voor dit park. Zij zouden het liefst zien, dat de Kop leeg en ruim blijft, maar wel netjes onderhouden. Er is enorm veel achterstallig onderhoud en dat is een doorn in hun oog.

Twee jaar geleden kwam het bericht, dat de school zou vertrekken en het gebouw zou verdwijnen. Dat leek de werkgroep een mooi moment, om met hun plan naar voren te komen. Maar de school bleef en werd tijdelijk een opvangplek voor daklozen. Toen werd de school en de Kop gebruikt voor opvang van Oekraïense vluchtelingen, die er misschien nog wel een tijdje zullen zitten. En ook zijn er vage plannen, om op de Kop het Slavernij Museum te vestigen. Kortom: een ding is zeker, namelijk dat niets zeker is!


Vrijdag 28-10-2022 Rondje Bingo

Op de laatste vrijdag van de maand speelden we weer eens een rondje bingo. Daar waren bijna 25 mensen op afgekomen, wat weer leuk was voor onze eigen bingolady Ans.

Deed zij alle moeite niet voor niets! Mede dankzij de gebruikte geluidsinstallatie was zij goed te verstaan en verliep het opnoemen van de getallen zeer voorspoedig.

De prijswinnaars gingen blij met een tas vol leuke cadeautjes naar huis, ter beschikking gesteld door een anonieme gulle gever.

Het was zo gezellig, dat we nog maar een rondje hebben gespeeld voor een flesje wijn. We hebben genoten!


Woensdag 26 oktober Bezoek aan het Allard Piersonmuseum.

Er was veel belangstelling voor ons uitje naar het Allard Piersonmuseum.

De prachtig opgezette tentoonstelling over de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink bleek een schot in de roos.

 

Met gebruik van rekwisieten uit de diverse musicals, zoals schitterende kostuums, en met posters, foto’s en begeleidende teksten werd duidelijk gemaakt, hoe zij samen grotendeels verantwoordelijk waren voor de opkomst van de Nederlandse musical. Mede dankzij Joop van den Ende is dat tegenwoordig een miljoenenindustrie met, buiten de coronatijd om, enorm veel toeschouwers.

Om 12 uur kwamen we in de espressobar van het museum bij elkaar, om aan een gereserveerde tafel een lekker bakje koffie te drinken en wat ervaringen uit te wisselen.

Op een enkeling na ging men toen de rest van het museum verkennen, want er was nog veel moois te zien. Al met al was het weer een leuke dag.


Dinsdag 18 oktober Rob van Leeuwen komt langs

Met buurtbewoner Rob van Leeuwen hadden we weer een interessante gastspreker. Hij had er duidelijk werk van gemaakt.

 

Rob kwam vertellen over de  ontwikkeling van Java- en KNSM-eiland van havengebied tot woongebied.

Hij woont al sinds 1983 op zijn woonschip  De Morgenster, eerst aan de overkant aan de Veemkade en later aan de Javakade.

 

Begeleid door veel historische afbeeldingen nam hij eerst met ons de geschiedenis door van het IJ en het omliggende gebied.

Daaruit bleek duidelijk hoeveel er daar in de afgelopen eeuwen allemaal is veranderd, drooggelegd en aangebouwd.

Ruim 100 jaar geleden werd ook het IJ-eiland aangelegd, wat nu Java-eiland en KNSM-eiland is.

Na zo’n 50 jaar hoogtijdagen raakte de IJ-haven in verval, door de ontwikkeling van het Westelijk Havengebied en de havens van IJmuiden.

Daarna vertelde Rob, hoe hij in 1983 in de IJ-haven een ligplaats vond en het gevecht dat hij met de gemeente moest leveren, alvorens gedoogd te worden.

Vandaar uit heeft hij alle nieuwbouw zien verrijzen  op eerst KNSM-eiland en later op Java-eiland. Slechts een enkel historisch gebouw bleef bewaard

Een leuk detail is, dat hij sloophout van Java-eiland heeft gekocht en gebruikt voor de vloer van zijn schip. Zo bleef nog een stukje historie bewaard.

Mede door de nodige persoonlijke anekdotes was het een erg leuk en tevens leerzaam verhaal.


Woensdag 21-09-2021 Bezoek Hortus Botanicus , Amsterdam

Klokslag 11 uur leidde Arend Wakker ons door de digitale deur van De Hortus. (foto hierboven: de Kiwiboom)

Het begin van een geanimeerde en interessante rondleiding tussen allerlei soorten planten en bomen uit bijna de gehele wereld. 
Als eerste werd natuurlijk de nog net in bloei staande Victoria waterlelie bezocht. Helaas was de volle pracht niet te zien. De lelie, leerden we, bloeit ’s avonds na 9 uur. Twee avonden en dan is het gedaan met de eerst witte en dan rose bloem. Als attractie mocht op het enorme blad van de plant een baby worden gelegd, voor de foto. Met op de achtergrond natuurlijk de glunderende ouders.
Er was geen baby. 

Arend Wakker leidde ons door het park met veel informatie over bijvoorbeeld de kiwiboom, vol met vruchten. Ook over het enige natuurlandschap van Nederland, de duinen en de wadden. Het zeepkruid, in de wortel van de plant zit een zeepachtige stof. De heilige boom uit China. De stam heeft bollingen, de borsten, vandaar de heiligheid. De Ginkgo, de Japanse notenboom, een conifeer sinds 1700 in Europa. Bij, onder andere, AH is de Ginkgo siroop te koop voor activeren van natuurlijke energie in het lichaam. 

De uitgestorven bloemen van de Rododendron afbreken bij het kurkdeel en onder de boom gooien is prima voor het zuurgehalte en verder bloei in de komende jaren.
Bij de, overigens niet eetbare, bananenboom werd duidelijk dat wereldwijd een virus de bananenbomen laat uitsterven. Geniet dus meer van een banaan zolang ze er nog zijn.
Ook hoe de Californische cipres zich een eigen plek verovert in de bossen door rondom de stam, op gepaste afstand, wortels horizontaal en daarna verticaal nieuwe bomen te laten groeien die door de wortels hun levenssap van de moederboom krijgen.


Di 06-09-2022 Wijkagent Mariska Ploeger bij Buurtsoos Java-eiland

Het was behoorlijk druk bij de komst van wijkagent Mariska Ploeger. Zij kwam bij ons langs, om allerlei vragen van onze bezoekers te beantwoorden.

Vooraf was iedereen in de gelegenheid gesteld, om vragen in te leveren en daar was flink gebruik van gemaakt.

 

Mariska gaf aan, dat veel zaken allereerst bij afdeling handhaving van de gemeente gemeld kunnen/moeten worden.

Denk hierbij o.a. aan overlast door hangjongeren, geluidoverlast door een feest/festival, geparkeerde fietsen die de doorgang versperren enz.

U kunt hiervoor het centrale nummer 14020 gebruiken. Lukt dit niet, dan kunt u het ook proberen via telefoonnummer 020-624 11 11.

 

Erg handig is de app BuitenBeter op je smart phone. Hiermee meldt je snel en simpel bij de gemeente wat je probleem is, vergezeld van een foto.

 

U belt alleen 112 bij spoedeisende zaken. Bijvoorbeeld bij levensbedreigende situaties en/of als u een misdrijf ziet.

Voor alles wat 'zonder zwaailicht' kan en voor informatie en advies kiest u 0900-8844.

 

Allerlei vragen over soms persoonlijke ergernissen kwamen daarna aan de orde, waar Mariska uitgebreid en zo goed mogelijk antwoord op probeerde te geven.

Duidelijk werd, dat handhaven niet zo simpel is, als het wel lijkt. Voornamelijk omdat er gewoon te weinig personeel is, om gericht te handhaven op lichte overtredingen.

Iets kan dan wel fout zijn, maar een overtreder moet op heterdaad worden betrapt en je gaat geen personeel urenlang laten posten, om de overtreders te betrappen.

Een enkele keer is er een gerichte actie, als er veel geklaagd wordt over dezelfde problemen. Dus: blijf ze doorgeven, want hoe meer incidenten gemeld worden, hoe eerder actie!

 

Er was ook een vraag over de veiligheid van senioren. Er worden veel pogingen gedaan, om mensen telefonisch of via internet geld afhandig te maken.

Ook komen er soms mensen langs de deur. Mariska raadde ons aan, om een kierstandhouder aan te schaffen, zodat je de deur op een kiertje kan openen. Ook een spionnetje is handig. Over een aantal maanden komt Mariska wellicht nog eens langs met een paar collega’s, om via een rollenspel te laten zien, hoe te handelen bij vreemden aan de deur.

 

Het was weer een interessante ochtend, waar ongetwijfeld nog lang over zal worden nagepraat.


Di 30-08-2022 Verjaardag van Jip van Leeuwen

Het was vandaag een gezellige en goed bezochte ochtend en dat kwam goed uit, want voorzitter Jip vierde zijn verjaardag.

Gisteren werd hij 80 jaar oud, al zou je hem die leeftijd niet geven. Hij trakteerde op heerlijk gebak en advocaat met slagroom.

Robert zorgde voor een feestelijke presentatie van al het lekkers.

 

Al doen wij als bestuur normaal gesproken niets aan verjaardagen, voor onze voorzitter maakten wij graag een uitzondering.

Namens de soos bood Ruud hem een mooie bos bloemen aan en sprak Jip kort toe.

Ruim 8 jaar soos met Jip 8 jaar als voorzitter, geboren in de 8e maand en nu 80 jaar, dat zijn heel wat achten.

Ruud sprak de hoop uit, dat we nog minstens 8 jaar van Jip bij de soos zouden kunnen genieten.

Jip antwoordde met het uitbrengen van een toast op de soos (met een glas advocaat J) en daarna konden we smullen.

 


Di 16-08-2022 Uitje naar This is Holland

Uitgerekend op de dag dat we ons uitje naar This is Holland gepland hadden, begon het eindelijk te regenen en niet zo zuinig ook.

We waren er op zich natuurlijk blij mee, maar het was toch wel fijn, dat het tijdens de heen- en terugreis net grotendeels droog was.

 

Natuurlijk was deze “Beleef-Holland-ervaring” vrijwel geheel gericht op buitenlandse toeristen, maar ook voor ons Nederlanders was het een hele belevenis.

Eerst kregen wij een korte uitleg over het ontstaan en de geschiedenis van Nederland, waarbij natuurlijk een prominente rol was weggelegd voor het water.

Als vijand, waar we al eeuwig tegen strijden, maar ook een vriend, die ons in de 17e eeuw in staat stelde de belangrijkste zeenatie van de wereld te worden.

Daarna kregen we een uitleg, over wat wij even later te zien zouden krijgen in onze “vlucht over Holland” en over de veiligheidsmaatregelen tijdens die vlucht.

 

Het hoogtepunt was natuurlijk de zgn. vliegtocht, waarbij je dankzij allerlei trucjes het idee had, dat je zelf over Nederland door de lucht vloog.

Alles werd ingezet, zoals bewegingen van je stoel, geluiden, wind en vocht in je gezicht, geuren als je over tulpenvelden in bloei vloog, geweldig!

Het voelde zo levensecht, dat een enkeling zelfs een beetje last van zijn/haar maag kreeg. Maar dat mocht de pret niet drukken, het enthousiasme was na afloop groot.

 

 

Natuurlijk kwamen veel hoogtepunten van het Nederlands landschap voorbij en is het een mooie promotie van ons prachtige land.

Na afloop werden we (vanzelfsprekend J) nog even door de toeristenval geleid met allerlei bekende souvenirs, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

Jammer genoeg mochten er binnen geen foto’s genomen worden, maar bovenstaande foto geeft u een idee van wat wij zagen.

 

Al met al was het een bijzondere ervaring, die menigeen niet had willen missen. Op naar het volgende uitje naar ……..?


Di 02-08-2022 Gastspreker Ruud van Soest over de band tussen Amsterdam en voormalig Nederlands-Indië.

Er waren bijna 30 bezoekers afgekomen op het verhaal van gastspreker Ruud van Soest. Zo was het weer ouderwets druk.

Zijn lezing ging over de band tussen Amsterdam en voormalig Nederlands-Indië, erg interessant voor bewoners van het Oostelijk Havengebied.

 

Uit zijn verhaal kwam duidelijk naar voren, hoe belangrijk Nederlands-Indië is geweest voor onze hoofdstad.

In de Amsterdamse haven werden o.a. specerijen, koffie, tabak, suiker en thee met grote vrachtschepen aangevoerd, verwerkt en daarna verkocht.

Dat leverde de stad veel rijkdom op en zorgde tevens voor veel werkgelegenheid.

 

Veel monumentale gebouwen herinneren nog steeds aan die tijd, al worden ze nu ergens anders voor gebruikt.

Zo vind je op Cruquius nog de gebouwen van NV Oliefabrieken Insulinde, die nu een tweede leven krijgen als horecahart van dit gebied.

Uit kopra (vruchtvlees van de kokosnoot) werd daar kokosolie geperst, dat als grondstof diende voor margarine.

Je zou uren over dit onderwerp kunnen praten en daarom stipte Ruud alleen wat diverse onderwerpen aan, om ons een indruk te geven.

Zijn verhaal werd aangevuld met mooie nostalgische foto’s. Al met al was het weer een interessante ochtend.


Wo 13-07-2022 én 20-07-2022 Twee vaartochten

Met twee bijzonder geslaagde vaartochten herleefden bij de soos oude tijden van voor de coronapandemie.

De deelnemers hadden overigens beide dagen bijzonder veel geluk met het weer.

Vooral vandaag was het maar goed, dat de extreme tropische temperaturen net voorbij waren.

Een lekker windje zorgde verder voor een aangename temperatuur op het water.

 

Er werd gevaren in een prachtige nieuwe elektrische, dus bijna geruisloze motorboot.

Eigenaar van de zeilschool Rob was beide malen onze schipper.

Hij gaf onderweg allerlei interessante informatie, vorige week enthousiast aangevuld door voorzitter Jip.

Op na afloop van de vaartochten werd bij de zeilschool nog een kopje koffie of thee genuttigd.

Het zorgde voor een mooie afsluiting van deze leuke tochten. Dit was duidelijk voor herhaling vatbaar.

Ondanks de immense warmte waren er dinsdag toch nog redelijk wat bezoekers bij de soos langsgekomen.

Zij werden voor hun doorzettingsvermogen beloond met een lekker Italiaans ijsje.

Zo werd het ondanks de hitte toch nog een leuke ochtend.


Di 21-06-2022 Joop Ploeger over de hongerwinter

Zoals verwacht was er veel belangstelling voor het verhaal van Joop Ploeger over zijn ervaringen als jochie in de Hongerwinter.

Hij kwam uit een communistische familie en daarvan waren de nodige leden zeer actief in het Verzet. Een familielid werd daarvoor zelfs door de Duitsers gefusilleerd.

Ook zijn vader was, zonder dat de jonge Joop het in de gaten had, druk bezig met allerlei illegale activiteiten en in het laatste jaar van de oorlog ook zijn moeder.

 

Joop vertelde uitgebreid, soms met leuke anekdotes, over allerlei onderwerpen, zoals de niet aflatende jacht op voedsel en brandstof.

Samen met zijn zus wist hij op de een of andere manier toch steeds weer een zak met brandhout thuis te brengen, zonder gesnapt te worden door de Duitsers.

Helemaal zonder kleerscheuren kwam hij er trouwens niet van af, want na de oorlog had hij er geestelijk wel de nodige trauma’s aan overgehouden.

 

Joop had genoeg stof om er uren over te praten, maar deze “samenvatting” was al boeiend genoeg. Bedankt, Joop!


Wo 15-06-2022 Rondleiding in Hotel Sofitel Legend The Grand

Wederom is onze activiteitencommissie erin geslaagd, om een erg leuk uitje te organiseren, in dit geval naar Hotel The Grand.

Keurig op tijd meldde iedereen zich op de binnenplaats van dit voormalige stadhuis van Amsterdam, al waren er helaas drie mensen ziek.

De meer dan 20 deelnemers werden vriendelijk ontvangen en kregen in de bibliotheek informatie over de geschiedenis van het hotel.

Deze begon al in 1411 met twee kloosters: het St. Catharinaklooster en het St. Ceciliaklooster. Van 1808 tot 1988 was het ons stadhuis.

Vervolgens kregen wij een rondleiding door de belangrijkste oude vertrekken, zoals de voormalige vergaderzaal, burgemeesterskamer en wethouderskamer.

Natuurlijk werd de rondleiding afgesloten in de voormalige trouwzaal, waar ook een aantal van onze bezoekers zelf het jawoord hadden gegeven (!).

Na afloop werden wij in de bibliotheek getrakteerd op heerlijk aardbeiengebak met koffie of thee, waarmee een einde kwam aan een leuk dagje uit.

Namens de soos kreeg onze gids uit handen van Ans en MaryAnne een mooi boek over het Oostelijk Havengebied.

Iedereen van de activiteitencommissie weer bedankt voor de organisatie en Joop bedankt, omdat hij met het idee voor dit uitje kwam.


Wo 18-05-2022 Uitje brandweerkazerne Victor

In maart 2020 sloot de soos zijn deuren i.v.m. de corona-epidemie en ging ons uitje naar de brandweer niet door.

Nu, ruim twee jaar later, pakten wij de draad weer op en konden wij eindelijk naar brandweerkazerne Victor.

 

Wij werden hartelijk ontvangen en kregen een PowerPoint-presentatie over de werkzaamheden van de brandweer.

Die behelzen heel wat meer, dan alleen branden blussen. Tevens kregen wij wat tips, om ons huis zo veilig mogelijk te houden.

Natuurlijk kwam ook de rookmelder aan bod, want die wordt per 1 juli verplicht in elk huis op elke verdieping.

Het was een interessant verhaal en er waren veel vragen. Na een kopje koffie gingen wij buiten naar de brandweerauto’s kijken.

Ook daar werden heel veel vragen afgevuurd op de brandweerlieden. Gelukkig hoefden zij niet uit te rukken en konden ze alles uitgebreid beantwoorden.

Ons uitje werd als vanouds weer afgesloten met een drankje, nu in een nabijgelegen café in de Dapperstraat. Wij zaten heerlijk buiten, gezellig tussen de marktkramen in.

Was april al een feestmaand, mei doet daar niet voor onder. Een geweldige gastspreker, een geslaagd uitje, vrijdag a.s. de verjaardag van Robert en later deze maand nog een quiz. De activiteitencommissie is lekker bezig. Wat wilt u nog meer? Geweldig, toch?


Vrijdag 06-05-2022 Max Put vertelt over Koninklijk Theater Tuschinski

Je moet van goeden huize komen, om onze bezoekers ruim een uur te boeien (en stil te houden 😊), maar dat lukte Max met groot gemak.

Hij is duidelijk een professionele verteller en ook voor de mensen met een slecht gehoor was hij zeer goed te verstaan.

 

Allereerst had hij een boeiend verhaal over de geschiedenis van de film en de daaruit o.a. voortgekomen theaters.

Vervolgens vertelde hij ons over het leven van de in 1886 in Polen geboren emigrant Abraham Tuschinski.

 

Die was in 1904 vanuit Polen via Rotterdam op weg naar de V.S., maar werd door een landgenoot overgehaald om in Rotterdam te blijven.

Daar was genoeg werk voor een kleermaker, die gespecialiseerd was in vesten. Later opende Tuschinski er met zijn vrouw een emigrantenhotel.

Zeven jaar na zijn komst naar Rotterdam opende hij de daar de eerste van zijn 4 bioscopen. Theater Tuschinski in Amsterdam volgde pas 10 jaar later.

 

De verschillende uitbundige bouwstijlen en het schitterende, weelderige interieur van Theater Tuschinski kwamen daarna uitgebreid aan bod.

Bij zijn lezing werden via een beamer mooie foto’s getoond. Het theater werd niet voor niets in 2021 uitgeroepen tot mooiste bioscoop van de wereld!

 

Al met al was het een geweldige lezing, waarvan alle aanwezigen ongetwijfeld zeer genoten hebben.

 

Afgelopen dinsdag kwam Rina van den Berg langs met een puzzel, die ze aan Oekraïense kinderen wilde geven.

Na de vraag van iemand, of de puzzel wel compleet was, werd spontaan besloten, om de puzzel even snel te controleren.

Met 6 personen was men opeens bezig de stukjes op de juiste plek te krijgen en dat leverde het volgende plaatje op:

De puzzel was niet zo groot, dus was hij in korte tijd gemaakt. Hij bleek compleet.😊


Vrijdag 29-04-2022 Buurtsoos Java-eiland na 8 jaar én de coronapandemie nog springlevend!

Dat er nog veel belangstelling is voor de Buurtsoos, is na ons verjaardagsfeestje voor iedereen wel duidelijk.

Met rollator, rolstoel, lopend, bus of Eestermobiel “haastten” liefst 45 bezoekers zich naar Java-Blend.

Al snel moesten er extra stoelen worden aangesleept, om iedereen een zitplaats te bieden.

En dan hadden we nog het geluk, dat sommige mensen eerder weggingen en anderen later kwamen.

Oude tijden van voor de coronapandemie leken te herleven en iedereen liet zich de drankjes en hapjes goed smaken.

Voorzitter Jip van Leeuwen heette iedereen in een mooie toespraak van harte welkom. Hij bedankte alle vrijwilligers voor hun werk.

Daarnaast verwees hij naar het leuke programma, dat voor de komende maand en ook voor later in de planning zit.

De soos is weer springlevend en samen kunnen we er een mooie tijd van maken, want de soos zijn wij samen!

Al met al was het een meer dan gezellige middag en een enorme stimulans voor het bestuur, om er weer voluit tegenaan te gaan.

Op naar de 9!


Vrijdag 15-04-2022 Paasquiz bij Java-blend

Voor het eerst sinds lange tijd kon er weer een leuke activiteit bij Java-Blend georganiseerd worden, in dit geval een paasquiz. Bij binnenkomst werden wij al gelijk verrast door een leuke traktatie van eigenaar Robert, die voor paasbrood en zelf versierde gekookte eitjes had gezorgd. Dat zag er al gelijk feestelijk uit. Ook de paashazen en paaseitjes brachten ons in een ouderwetse feeststemming. En natuurlijk liet iedereen zich de advocaat met slagroom ook goed smaken.

Er kwamen heel wat mensen op deze gezellige paasquiz af, al misten wij toch wel wat vaste gezichten. De vragen, over alles wat met en rond Pasen te maken heeft, waren voor de Rooms Katholieken onder ons wellicht iets gemakkelijker dan voor de rest, maar echt gemakkelijk waren ze zeker niet. Uiteindelijk waren er twee groepjes met slechts twee fouten (knap hoor) en moesten aanvullende quizvragen uitmaken, wie uiteindelijk met een plantje naar huis ging. Het was of MaryAnne nooit was weggeweest!

 

Na de digitale bingo was dit alweer het 2e evenement in april, werd na afloop het stukje “Uit het leven gegrepen” van Theo van Egmond aan de aanwezigen uitgereikt en vieren we over twee weken de verjaardag van de soos. Je kunt april dus met recht een feestmaand noemen.

Zo hopen wij de rest van het jaar nog veel evenementen voor u te organiseren. De activiteitencommissie zit weer vol leuke ideeën.

Dit alles is mede mogelijk dankzij uw gewaardeerde vrijwillige bijdragen. Mocht u ons ook dit jaar weer willen steunen, dan zouden wij dat zeer op prijs stellen. Maar zoals altijd: alleen als het u financieel uitkomt. U blijft ook zonder bijdrage meer dan van harte welkom.

U kunt uw vrijwillige bijdrage storten op:

bankrekeningnummer NL29 ABNA 0513 4625 54 van

Stichting Buurtsoos Java-eiland

Bij voorbaat onze dank.


Dinsdag 05-04-2022 Prijsuitreiking bingo Buurtsoos Java-eiland

Na ruim een week de getallen afgevinkt te hebben op de bingokaarten bleek uiteindelijk Gusta Rijgersberg de winnares. Het is haar van harte gegund.

Zij kreeg van voorzitter Jip een kaasplankje uitgereikt. Bep Ruys (2e) en Rob de Neef (3e) waren helaas afwezig. Zij kregen hun prijs thuisbezorgd.

Ondanks het matige weer was er een goede opkomst en was het leuk, om weer eens (deels) een activiteit bij Java-Blend te houden.

Over activiteiten gesproken: u heeft toch wel vrijdag 15 april (paasquiz) en vrijdag 29 april (viering verjaardag soos van 13.30 tot 15.30 uur) in uw agenda staan?

U bent dan van harte welkom. Maar ook de dagen zonder activiteiten zijn natuurlijk heel gezellig. Tot ziens.


Vrijdag 25-03-2022 Feestmaand Buurtsoos gezellig van start

 Bij het vieren van het einde van de coronaregels was het voor het eerst sinds lange tijd weer ouderwets gezellig bij de soos.

Met 25 bezoekers was het lekker druk en omdat niet iedereen tegelijk aanwezig was, paste het allemaal prima.

We lieten ons het gebak goed smaken en er werd onderling weer heel wat afgepraat over de belevenissen van de afgelopen maanden.

Veel mensen waren ook blij met de vooruitzichten op nieuwe activiteiten, zoals uitjes, gastsprekers en quizzen.

Ondanks de leuke digitale alternatieven, zoals quizzen en de stukjes  van “Uit het leven gegrepen” werden die toch wel erg gemist.

De activiteitencommissie gaat het er maar druk mee krijgen.

Viering einde coronaregels

 

De prachtige start van de lente met heerlijk voorjaarsweer past goed bij de huidige situatie van onze soos.

Ook bij ons zijn er na de lange "coronawinter" lentekriebels en iedereen heeft er zin in, om samen weer allerlei leuke activiteiten te gaan beleven.

Hopelijk keren oude tijden snel terug. In april zijn er al de nodige leuke activiteiten gepland, dus aan ons zal het in ieder geval niet liggen!


Vrijdag 25-02-2022 De eerste koffieochtend in 2022

Vol verwachting zaten Jip van Leeuwen en ik zelf (Ruud) keurig om 10.00 uur met een kopje koffie bij Java-Blend in afwachting van de eerste bezoekers.

Na maandenlang dicht geweest te zijn en met de eventueel bij sommigen nog levende angst voor besmettingen hadden wij geen idee hoe druk het zou worden.

Om kwart over tien zaten wij nog steeds alleen met zijn tweeën en praatten wij elkaar wat moed in: “Ze komen vast wel nog wel”.

Tegen half elf begon ook Robert van Java-Blend zich zorgen te maken, maar gelukkig kwam toen net de eerste bezoeker binnen.

 

Daarna kwam gelukkig alles nog goed en liep de een na de andere bezoeker binnen. Al snel was het weer ouderwets gezellig, zonder dat het te druk werd.

Robert verhoogde de feestvreugde, door voor lekker gebak te zorgen en dat werd natuurlijk door iedereen zeer gewaardeerd.

 

Al met al was het een leuke ochtend, waar alle aanwezigen weer heerlijk hun verhaal kwijt konden. Hopelijk is het een voorbode voor betere tijden.

Zelf heb ik wel last van een schorre keel. Ik heb in tijden niet zoveel gepraat. πŸ˜Š

 


Vr 18-02-2022 I.v.m. de versoepelingen van de coronamaatregelen opent de Buurtsoos op vrijdag 25 februari weer zijn deuren.

Het bestuur heeft vanochtend vergaderd over de versoepeling van de coronamaatregelen.

Besloten is, om vanaf volgende week vrijdag 25 februari weer open te gaan. U bent allen van harte welkom!

Vanaf dan heeft u geen coronatoegangsbewijs meer nodig en is een mondkapje en 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht.

U kunt vanaf dan weer elke dinsdag en vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur bij Java-Blend terecht.

 

Natuurlijk is het nog niet gedaan met Covid-19 en kan er zomaar opeens weer een nieuwe ziekmakende variant opduiken. Laten wij het niet hopen!

Gelukkig wordt onze leeftijdscategorie momenteel veel minder getroffen door besmettingen dan de jongeren, maar het blijft oppassen.

Mocht u zich dus niet lekker voelen, blijf dan gewoon thuis. Neem het zekere voor het onzekere, zodat u anderen niet in gevaar brengt.

Mocht u onverhoopt toch positief testen en op de soos zijn geweest, geef dit dan even door aan het bestuur. Dan kunnen wij andere bezoekers waarschuwen.

De eerste maanden houden wij daarvoor een lijstje bij, wie wanneer aanwezig was. Uw veiligheid blijft voorop staan!

 

Maar voorlopig gaan wij er van uit, dat alles goed ga

at en organiseren wij als vanouds gezellige koffieochtenden op zowel dinsdag- als vrijdagochtend.

Op 29 april hopen wij de 8e verjaardag van de soos te vieren. Tot die tijd organiseren wij nog geen andere activiteiten bij Java-Blend en geen uitjes.

Vanaf mei gaan wij kijken, of gastsprekers, quizzen en uitjes weer mogelijk zijn. Plannen zijn er genoeg, om er weer een zeer gezellig jaar van te maken.

 

Hopelijk tot volgende week vrijdag!

 

Namens het bestuur,

Ruud van Wees

 

Behalve over de heropening van de soos is er nog meer goed nieuws te melden uit de bestuurskamer! We hebben een nieuw bestuurslid!

Nadat we afscheid hadden genomen van Anneroos, hebben we ons beraden over een opvolger in het bestuur.

Onze keuze viel daarbij op Marjo Kröner en gelukkig was zij bereid de opengevallen plaats in te nemen.

Voorzitter Jip van Leeuwen heette haar vandaag van harte welkom in het bestuur en verraste haar met een bosje bloemen.

 

Wij hopen op een lange en prettige samenwerking.

 


Di 01-02-2022 Ereteken stadsdeel voor MaryAnne Broekema

Vandaag kreeg het bestuur, helaas zonder Ans, bij MaryAnne Broekema thuis hoog bezoek.

Maarten Poorter, voorzitter van het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost, kwam met een aantal collega’s langs om MaryAnne te huldigen voor haar jarenlange inzet voor Buurtsoos Java-eiland.

Na een mooie toespraak ontving zij het ereteken van het stadsdeel (een fraai vormgegeven speld) en een daarbij behorende oorkonde. Ook een boeket bloemen ontbrak niet.

 

 

Normaal gesproken worden vrijwilligers tijdens het jaarlijks door het stadsdeel georganiseerde vrijwilligersfeest gehuldigd, maar vanwege corona ging dat natuurlijk (wederom) niet door. Daarom werd dat nu thuis bij de vrijwilligers gedaan. Deze persoonlijke benadering maakte de huldiging extra bijzonder. Zeer attent van het dagelijks bestuur, dat men daarvoor de moeite neemt.

 

MaryAnne wist trouwens vooraf van niets. De rest van het bestuur had haar achter haar rug om opgegeven voor dit ereteken.

Wij hadden haar wijsgemaakt, dat medewerkers van het stadsdeel langs wilden komen om te praten over de Buurtsoos in coronatijd.

Of dat bij haar thuis mocht. Dat was geen probleem en zo werd zij dus opeens door Maarten aangenaam verrast.

 

Meer dan verdiend, MaryAnne! Hopelijk blijf je nog jaren actief voor onze soos.


Ma 27-12-2021 Eindejaarstoespraak Jip van Leeuwen

Beste bezoeksters, bezoekers , sympathisanten en belangstellenden van BUURTSOOS  JAVA-EILAND,

Het was me het jaartje weer wel!

Zeer velen van onze leeftijd zullen zich deze woorden uit de oudejaarsavondconference van Wim Kan en Corrie Vonk nog goed herinneren.

Ik moet hier aan denken, bij het schrijven van dit stukje voor onze soosers aan het einde van dit jaar 2021.

Het licht aan het einde van de tunnel genaamd Corona is weliswaar steeds in zicht, maar we zijn er nog steeds niet uitgekomen in de afgelopen periode. Er is veel gebeurd en ook veel niet gebeurd. Dat werd in hoge mate bepaald door het knipperlicht, dat deze pandemie veroorzaakt, met alles wat wel mogelijk  en alles wat niet mogelijk was. En dat gold zeker ook voor onze Soos!

Je zou kunnen zeggen, dat het een saai jaar was, maar laten we vooral ook  aandacht besteden aan alle positieve dingen die wél hebben plaatsgevonden en daar wil ik mee beginnen. Het sociale gebeuren tussen de bezoekers van onze Soos was al groot, maar is in deze periode zelfs nog groter geworden, geweldig! Er vormden zich groepjes, die gezamenlijk diverse activiteiten ondernamen en dit zijn blijven doen! Men neemt contact met elkaar op en er worden onderling afspraken gemaakt.

Als men in de gaten heeft dat er hulp geboden moet worden, dan staan velen  voor elkaar klaar. Aan corona is ons gelukkig niemand ontvallen, maar er zijn een aantal soosers geweest, die op een grandioze manier voor Bep en haar dochter Wil klaarstonden toen zij ziek waren en ook Simon was in onze gedachten. De belangstelling voor MaryAnne na haar ongeluk was groot en er waren veel helpende handen. Het is zo goed te weten, dat wanneer het nodig is, wij er voor elkaar zijn!  Overigens, een geblesseerde MaryAnne is niet klein te krijgen. Zij gaat, aangepast aan de omstandigheden, gewoon door met haar werkzaamheden voor onze Soos!

 

 

Na in het begin van het jaar gesloten te zijn geweest, konden we  in juni op het terras van hotel Jakarta op de woensdagochtenden weer koffiedrinken. Dit hotel doet veel voor de buurt en Nico en zijn staf wil ik dan ook hartelijk bedanken voor alle hulp en goede zorgen. Voor ons  was het erg gezellig om weer bij elkaar te zijn en de opkomst was  dan ook groot met zo rond de 30 bezoekers. Superleuk was ook, dat daar opeens Ruud van Brienen met zijn draaiorgel stond. Hij speelde heerlijke Amsterdamse orgelmuziek, die veel bijval kreeg en er waren dan ook heel veel lachende gezichten.

Eind september gingen we weer naar Robert in Java-Blend, waar wel de QR-code getoond moest worden. De opkomst was echter klein, want de angst om het virus op te lopen was groot.  Begin november kwam de volgende lockdown en ook toen moesten wij de Soos weer sluiten.

Begin dit jaar werd begonnen met vaccineren, maar door alle beperkingen bleef de Soos zoals eerder al aangegeven toch gesloten. Maar Ans, MaryAnne, Anneroos en André van de BAC (Bijzondere Activiteiten Commissie) lieten echter met de hulp van Ruud en Jos van zich horen. Zo was er de digitale quiz en de digitale bingo. Wat was dat leuk en wat moeten er veel voorbereidingen aan vooraf zijn gegaan. Door het succes hiervan is ook de bingo later in het jaar nog eens herhaald! Ook werden de Soosers  met Pasen verrast met een emmertje narcissen en een mooie logosticker. Het was een erg leuk initiatief en vooral ook weer een teken van onze saamhorigheid. En natuurlijk was Sinterklaas ons ook dit jaar niet vergeten. Hij bracht met zijn hulptroepen lekkere cadeautjes aan huis. In zijn gedicht schreef hij echter wel, dat we volgend jaar  zijn feest weer bij elkaar in Java-Blend gaan vieren. Laat ik vooral niet vergeten dat er iedere maand “Uit het leven gegrepen” in de bus ligt, een uitgave van de BAC, waarin verschillende soosers hun verhaal doen. Hoe leuk en inspirerend is dit wel niet en wat leer je elkaar op deze manier ook weer goed kennen.

Ruud, Ans, MaryAnne, Anneroos, André, Anneke en Jos: jullie als de enorm drijvende krachten achter al deze activiteiten wil ik enorm hartelijk bedanken voor jullie onvolprezen inzet, die dit allemaal toch weer mogelijk maakt. Ik weet zeker dat heel veel, nee alle soosers dit helemaal met mij eens zijn.

Verdrietig is te moeten stilstaan bij het overlijden van Wim  Epskamp. Vorig jaar schreef ik nog, dat wij zijn 100ste verjaardag groots zouden vieren. Helaas gaat dat niet gebeuren. Wim was een zeer markante persoon in onze Soos en vanaf het begin kwam hij naar onze koffieochtenden. Soms vergat hij zijn gehoorapparaten in te doen en dan ging hij gewoon weer naar huis om later vrolijk te verschijnen. We zullen Wim erg missen.

 

Wij als organisatie van de Soos, ja dat zijn we zo langzamerhand geworden , vinden het erg fijn om dit werk te kunnen doen en we hebben er ook zin in. Dat vraag ik ook meestal aan het eind van onze besprekingen. Jammer is het daarom, dat wij per 1 januari 2022 afscheid moeten nemen van Anneroos. Zij is een zeer gewaardeerde kracht in het bestuur en de BAC, maar door persoonlijke omstandigheden kan zij niet die inzet geven, die zij zichzelf daarvoor stelt. Anneroos heel, heel hartelijk bedankt voor al datgene wat je hebt gedaan en betekend voor de Soos en wie weet misschien in de toekomst ….?!

Beste mensen, op dit moment zitten we weer in een harde lockdown. Laten we elkaar beloven, om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Onze generatie heeft meer bijzonder slechte situaties in het leven moeten meemaken en ook daar zijn wij met kop en schouders uitgekomen. Blijf naar elkaar omkijken, blijf elkaar steunen, neem de telefoon en bel iemand, schrijf een kaartje of wat dan ook. Neem initiatief!

Wij als Soos zullen sterker uit deze pandemie komen, dan dat wij er in zijn gegaan. Laten wij elkaar dat beloven.

De omikronvariant likken we met een booster aan onze laars. Uiteindelijk rijden wij het licht in!

Daarom: een Gelukkig, Gezond, Sociaal , Succesvol en Vrolijk 2022.

 

Jip van Leeuwen                                                                                                                                                                           December 2021


Di 21-12-2021


Zo 05-12-2021: Viering sinterklaasfeest 2021

Het was gebruikelijk, dat de Sint in eigen persoon samen met een aantal Pieten bij onze soos langskwam.

Vorig jaar was de coronapandemie echter de grote spelbreker en sprak Sinterklaas ons toe via een videoboodschap.

Dit jaar moeten wij het helaas helemaal zonder hem doen. Volgens geruchten was hij zelfs al voortijdig naar Spanje teruggekeerd.

 

Toch heeft hij nog aan ons gedacht, want zijn Pieten hebben flink hun best gedaan, om een leuk sinterklaascadeautje voor iedereen te maken.

Omdat COVID-19 ook bij hen flink heeft huisgehouden, werden hulppieten ingeschakeld om deze presentjes rond te brengen.

De afgelopen dagen werden zo’n 60 regelmatige bezoekers van onze soos dan ook verrast met een zak vol met lekkers of een doos bonbons.

Gezien de vele leuke reacties werd dit door iedereen zeer gewaardeerd.

 

 

Het cadeautje werd vergezeld van een persoonlijke boodschap van de goedheiligman. Hopelijk kan hij ons volgend jaar weer zelf bezoeken.

 


Ma 08-11-2021: Opnieuw sluiting Buurtsoos

Beste bezoekers van Buurtsoos Java-eiland,

 

Vandaag is door het bestuur gesproken over welke consequenties de aanvullende coronamaatregelen voor onze soos hebben.

Al vrij snel werd duidelijk, dat het bestuur er unaniem voor was, om de soos tijdelijk weer te sluiten. Wij zagen geen andere uitweg.

Deze sluiting gaat per onmiddellijke ingang in, dus is er vanaf dinsdag 9 november tot nader order geen soos meer.

 

Dit besluit is niet lichtvaardig genomen. Uw veiligheid stond daarbij echter steeds voorop en die kunnen wij onder de nieuwe omstandigheden niet meer garanderen.

Het aantal besmettingen stijgt weer explosief en ook die onder de mensen die al volledig gevaccineerd zijn, met name onder kwetsbare ouderen!

Gevaccineerd zijn geeft weliswaar een gevoel van veiligheid, maar betekent dus niet, dat je dan niet ziek kunt worden. Schijnveiligheid dus.

De mondkapjesplicht is op veel plekken weer van toepassing en waarschijnlijk volgen deze of volgende week nog meer maatregelen.

 

Er is ook een dringend advies, om de 1,5 meter afstand weer te bewaren, maar dat lukt ons bij Java-Blend absoluut niet.

Het is weliswaar “maar” een advies, maar wel een die wij als bestuur niet zo maar naast ons neer kunnen en willen leggen.

Met Robert treffen wij trouwens een regeling, zodat hij niet de dupe wordt van ons besluit om de soos tijdelijk stil te leggen.

 

Dat ons besluit iets gemakkelijker maakt, is dat de opkomst sinds de heropening achterblijft bij de verwachtingen.

Veel bezoekers kijken het blijkbaar nog liever even aan en durven een bezoek aan de Buurtsoos nog niet aan. Onder de gegeven omstandigheden extra verstandig.

Gemakkelijk was het besluit echter bepaald niet, maar het bestuur kon niet anders dan zijn verantwoordelijkheid nemen.

 

Een en ander betekent ook, dat er geen sinterklaasfeest komt bij Java-Blend, al zijn we wel van plan toch nog wel iets aan sinterklaas te doen.

Ook komt er helaas ook geen kerstdiner in de Kompaszaal. We waren al druk bezig dit te organiseren, maar hebben het vandaag afgezegd.

En op 31 december zult u zelf voor uw olie- en krentenbollen moeten zorgen, want dan gaat onze traktatie bij Java-Blend ook niet door.

 

Het spijt ons u geen beter bericht te kunnen sturen, maar we hopen dat u begrip hebt voor ons besluit.

 

Met vriendelijke groet,

 

Anneroos, Ans, Jip, MaryAnne en Ruud


Di 29-09-2021

Na meer dan 1,5 jaar afwezigheid konden wij eindelijk onze bezoekers weer ontvangen bij Java-Blend.

Meer dan 20 mensen wisten ons vaste honk te vinden en zorgden voor een gezellige ochtend.

Zij werden verwelkomd door “chef” gastvrouwen en -heren Anneke, die iedereen voorzag van koffie of thee.

Het bestuur trakteerde op zelf gemaakt gebak van Robert, dus zat de stemming er al snel in.

 

Voorzitter Jip verwelkomde alle bezoekers en sprak o.a. de hoop uit, dat alles snel weer normaal zou zijn.

De nieuwe indeling van de tafels werd ook als prettig ervaren en er ontstonden leuke praatgroepjes.

 

Hopelijk is dit een opmaat naar betere tijden, naar ouderwets normaal, waarin we weer wekelijks kunnen genieten van elkaars gezelligheid.

En waarin gastsprekers, quizzen, uitjes en feestjes weer mogelijk zijn. Feestmaand december komt er namelijk aan en die willen wij niet missen.

Tot vrijdag!?


Java-Blend met Buurtsoos naar Hans Klok

Za/Zo 25/26-09-2021

Kort geleden verraste Robert van Java-Blend ons met de mededeling, dat hij vrijkaarten had voor de wereldberoemde voorstelling van Hans Klok and Friends.

Die verblijven momenteel met een circustheater op de kop van het Java-eiland. Robert nodigde alle vaste bezoekers van de soos uit, om hem naar deze fantastische voorstelling te vergezellen.

Dat was niet aan dovemans oren gericht, want ruim 30 bezoekers meldden zich aan. Zo’n kans wilden zij zich natuurlijk niet laten ontlopen.

Zowel zaterdag 25 als zondag 26 september verzamelden zich dan ook een groep enthousiaste soosers bij de ingang van het circustheater.

 

De show was ronduit spectaculair, zelfs Las Vegas waardig. In 1,5 uur tijd zagen wij de meest ongelooflijke acts. Alle illusies die Hans Klok wereldberoemd hebben gemaakt, kwamen voorbij.

Samen met sensationele acrobatiek, angstaanjagende vliegende motoren in een metalen bol en hilarische comedy zorgden hij en zijn getalenteerde vrienden voor ruim 90 minuten spektakel.

De illusies waren onnavolgbaar. Eigenlijk kan het niet, maar toch zie je het voor je eigen ogen gebeuren.

 

(afbeelding van website Hans Klok and Friends)

De show vloog voorbij en na afloop moesten we met een drankje en/of snack even bijkomen van alle opwinding.

Deze gezellige middag had niet op een beter moment kunnen plaatsvinden. Eindelijk weer een gezellig samenzijn zonder 1,5 meter afstand, eindelijk weer samen erop uit.

En eindelijk weer samen naar Java-Blend. Laten we er dinsdag (voorzichtig) een feest van maken.

 

Robert, namens iedereen die hierbij aanwezig was: hartelijk dank dat je dit voor ons mogelijk hebt gemaakt!

 

Geen koffieochtenden meer voor de soos

Zondag 11-7-2021

Beste bezoekers van Buurtsoos Java-eiland,

 

Tot onze spijt heeft het bestuur unaniem besloten tot nader order geen koffieochtenden meer te organiseren voor de soos.

I.v.m. het explosief stijgend aantal coronabesmettingen heeft de regering een aantal versoepelingen teruggedraaid.

Zo moet er o.a. weer 1,5 meter afstand bewaard worden. Zowel binnen als buiten op het terras is dat voor onze soos niet te handhaven.

Dat geldt voor zowel Java-Blend als voor Hotel Jakarta. Bij de laatste zitten we weliswaar wat ruimer, maar toch nog te dicht op elkaar.

Onder de gegeven omstandigheden vinden wij het risico voor onze deels kwetsbare bezoekers daarom te groot.

 

Een aantal bezoekers, die wij op straat of elders spraken, had al aangegeven, dat zij zich opnieuw erg onveilig voelden.

Wellicht zit de angst om besmet te geraken er weer behoorlijk in en was daarom de opkomst afgelopen vrijdag bij Java-Blend zo slecht.

Ondanks dat er veel aandacht was geschonken aan de terugkeer, was de opkomst nog niet de helft van wat we de weken daarvoor bij Hotel Jakarta hadden.

Mogelijk speelden ook andere factoren een rol, dat er zo weinig bezoekers kwamen, maar het was toch een teken aan de wand.

 

We weten nog niet, tot hoelang de sluiting gaat duren. Het kan weken zijn, maar mogelijk ook maanden. We wachten nieuwe versoepelingen van de overheid af.

Het belangrijkste punt blijft de verplichting om 1,5 meter afstand te houden. Zolang die blijft gelden, zal de soos naar verwachting zijn deuren niet openen.

 

In de hoop op betere tijden wensen wij u toch prettige zomermaanden.


Afscheid van Hotel Jakarta

Woensdag 7-7-2021

Vandaag hebben we met een mooie bos bloemen afscheid genomen van Hotel Jakarta.

Toen het niet mogelijk was om bij Java-Blend koffie te drinken, konden wij gelukkig gedurende een aantal maanden bij hen terecht.

De ontvangst was altijd fantastisch, mede dankzij het zeer prettige personeel. Jip bedankte hen in een mooie toespraak.

Het is fijn te weten, dat we in geval van nood altijd bij hen terecht kunnen, al hopen we niet, dat dit in de toekomst nog nodig is.

 

Vrijdag dus weer naar Java-Blend. Wij zijn elke dinsdag- en vrijdagochtend weer open vanaf 10.00 tot 12.30 uur.

Als uw vaccinatiebewijs nog niet door Robert is gescand, vergeet dit dan niet mee te nemen.

Mocht u nog geen officieel bewijs hebben, neem dan uw Digid mee en (indien u deze heeft) uw smartphone.

Heeft u geen smartphone en/of Digid, dan helpen wij of Robert u wel, om toch een vaccinatiebewijs aan te vragen.

Wij zullen er alles aan doen, om u weer een gezellige koffieochtend bij Java-Blend te bezorgen. 

 

Als uw vaccinatiebewijs eenmaal door Robert is gescand, hoeft u dit niet bij elk bezoek te tonen.

Wel geldt voor elk bezoek: vertoont u ziekteverschijnselen? Blijf dan thuis. Samen krijgen we COVID-19 er onder!

 

Tot vrijdag!


De Buurtsoos gaat op vrijdag 9 juli terug naar Java-Blend

Woensdag 30-6-2021

Na zo’n 16 maanden afwezigheid keert de soos op 9 juli weer terug bij Java-Blend. U bent vanaf deze datum weer elke dinsdag- en vrijdagochtend vanaf 10.00 tot 12.30 uur welkom.

U heeft er lang op moeten wachten, maar de coronaregels lieten een eerdere terugkeer niet toe. Met name de maatregel van 1,5 meter afstand houden zorgde daar voor, want bij Java-Blend kon die niet gehandhaafd worden. Sinds een paar dagen zijn er echter nieuwe versoepelingen en kunnen mensen met in achtneming van strenge voorwaarden elkaar toch weer ontmoeten, zonder rekening te houden met die maatregel. Die voorwaarden zijn, dat u bij binnenkomst een vaccinatiebewijs van de overheid moet kunnen tonen, of een negatieve coronatest, die niet ouder is dan 48 uur.

Wij zijn als bestuur zeer verheugd, dat wij weer op ons vertrouwde honk kunnen terugkeren, maar het heeft wel de nodige consequenties. Iedereen die niet de juiste bewijzen kan tonen, mag namelijk Java-Blend dus niet bezoeken. Dat vinden we uitermate vervelend, want we gunnen iedereen een gezellige ochtend bij de soos. Het is echter een eis van de overheid, waar Java-Blend, in de persoon van Robert, zich aan moet houden. Anders raakt hij mogelijk na controle zijn vergunning kwijt. Hij zal op een namenlijst bijhouden, wie het vaccinatiebewijs heeft getoond, zodat dit bij een volgend bezoek niet opnieuw nodig is.

Tot een week geleden kende Nederland geen officieel vaccinatiebewijs, maar alleen negatieve testbewijzen. Zowel het papiertje, waarop staat dat u tweemaal gevaccineerd bent als ook het gele boekje (medisch paspoort), waarin uw vaccinaties zijn ingeschreven, gelden beiden niet als officieel vaccinatiebewijs. Om u voor elk bezoek aan de soos te laten testen lijkt ons natuurlijk geen optie. U heeft dus een vaccinatiebewijs nodig. Sinds 24 juni is de overheid gestart met het verstrekken van officiële vaccinatiebewijzen. Er zijn een aantal manieren, om die aan te vragen. En om u gelijk gerust te stellen: als u hulp nodig heeft, dan krijgt u deze de komende week van zowel Robert als van ons. Daar komen wij zo op terug.

Als u een smartphone heeft, kunt u via Google Play Store of App Store de app CoronaCheck downloaden, die openen en daarin een QR-code aanvragen. U heeft daarbij uw gebruikersnaam en wachtwoord van uw Digid nodig. Als u het zelf wilt doen, dan vindt u een handleiding op o.a. https://www.plusonline.nl/veilig-online/zo-werkt-de-coronacheck-app

Heeft u nog geen DigiD en wilt u een account aanvragen? Gebruik dan het aanvraagformulier op https://www.digid.nl/stappenplan/stappenplan-digid-aanvragen/

Voor uw aanvraag heeft u uw Burgerservicenummer (BSN) nodig. Heeft u daarbij hulp nodig, laat het ons dan weten.

Mensen zonder smartphone kunnen via een computer een papieren vaccinatiebewijs downloaden en uitprinten via https://coronacheck.nl/nl/print/ Ook hier heeft u uw gegevens van uw Digid nodig.

Natuurlijk zijn er een aantal bezoekers, die hier wel enige hulp bij kunnen gebruiken. Die gaan Robert en wij u ook bieden. Tijdens openingstijden kunt u de komende week zelf bij Robert langsgaan. Zorg er in ieder geval voor, dat u de gegevens van uw Digid bij u heeft en uw eventuele smartphone. Komende vrijdag 2 juli bent u tussen 10.00 tot 12.30 uur ook welkom bij Java-Blend. Daar zitten dan een aantal mensen van de soos gereed, om u te helpen bij het downloaden van uw vaccinatiebewijs. Mocht u ons daarbij willen helpen: graag! Wij kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Al staat de koffie klaar, het is dus nog geen officiële koffieochtend van de Buurtsoos, maar een soort instuif voor die bezoekers, die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken.

Volgende week woensdag is onze laatste dag bij Hotel Jakarta, waarna we vanaf vrijdag 9 juli week wekelijks op dinsdag- en vrijdagochtend koffie drinken bij Java-Blend. Wij organiseren voorlopig echter geen activiteiten die extra veel bezoekers trekken, zoals gastsprekers, quizzen en feestjes. Daar wachten we even mee tot alles weer “normaal” is.

Zoals gezegd zijn we blij weer terug te zijn bij Java-Blend. Hopelijk steekt de oprukkende deltavariant van het coronavirus geen spaak in het wiel en worden de versoepelingen niet meer teruggedraaid. Tot die tijd geldt in ieder geval:

Tot ziens bij Java-Blend! (Hieronder de afbeelding van de coronacheck)Eerste koffieochtend van dit jaar

Woensdag 2-6-2021

Het was maar goed, dat we op het terras van Hotel Jakarta flink de ruimte hadden, want de opkomst bij onze heropening was weer ouderwets groot.

Liefst 31 bezoekers waren enthousiast afgekomen op onze eerste koffieochtend van dit jaar en dan misten we zelfs nog een paar vaste gasten.

Het weer zat dan ook wel erg mee: dankzij een aangename temperatuur en weinig wind zaten we heerlijk buiten op het terras te genieten van de lekkere koffie met spekkoek.

 

Voorzitter Jip hield nog een mooie toespraak, waarin hij o.a. de mensen bedankte, die ondanks de sluiting diverse activiteiten hadden ontplooid, om de binding met onze bezoekers te behouden.

Verder sprak hij zijn hoop uit, om weer zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar Java-Blend, zodra de coronaregels dat toestaan. Uw veiligheid staat daarbij natuurlijk wel voorop!

 

Speciaal voor deze eerste bijeenkomst van het jaar hadden we weer voor een draaiorgel gezorgd, die met zijn gezellige muziek voor extra sfeer zorgde.

Al met al was het een geweldig leuk begin van wat hopelijk een nieuw succesvol jaar van de soos wordt.

 


De Buurtsoos gaat weer open!

Zaterdag 22-5-2021

Met grote vreugde delen wij u mede, dat de soos voor het eerst sinds 8 lange maanden weer zijn deuren voor u opent.

Nu de openingstijden van de terrassen verruimd zijn en het (eindelijk!) wat beter weer lijkt te worden, bent u op woensdag 2 juni van 10.30 tot 12.00 uur van harte welkom.

Omdat we een grote opkomst verwachten en dus de ruimte nodig hebben, kozen we opnieuw voor het terras van Hotel Jakarta.

 

Zolang de weersomstandigheden dit toelaten, zijn we vanaf 2 juni elke woensdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur open.

Op dit moment mogen we echter alleen van het terras gebruik maken en kunnen we dus niet binnen zitten bij slecht weer.

Het kan dus gebeuren, dat we onze bijeenkomst daardoor soms moeten afblazen. Mocht dit zo zijn, dan laten we u dit een dag van tevoren via een e-mail weten.

U krijgt alleen bericht, als het niet doorgaat. Geen bericht is dus goed bericht.

 

Ook al hebben de meesten van ons minimaal al één vaccinatie tegen corona gehad, toch moeten wij ons strikt aan de coronamaatregelen houden.

Om er een aantal te noemen:

 • Gezondheidscheck verplicht. Heeft u gezondheidsklachten: blijf dan thuis!
 • Desinfecteer bij binnenkomst uw handen.
 • Blijf zoveel mogelijk op uw plek zitten. Verplaats u alleen als u naar de wc moet. Draag dan binnen een mondkapje.
 • Maximaal 2 personen of 1 huishouden per tafel !!

Vooral het afstand houden is erg belangrijk, zodat het hotel en daardoor ook de soos niet in de problemen komt i.v.m. handhaving.

U kunt dus niet met een groepje aan één tafel zitten, zoals dat gebeurde in de zomermaanden van 2020. 

Het wordt in het begin waarschijnlijk een beetje zoeken naar de beste opstelling, maar samen komen we er wel uit. We rekenen op uw begrip en medewerking.

 

Hoofdzaak is echter, dat we elkaar weer wekelijks kunnen ontmoeten. Daar hebben wij lang naar uitgekeken.

Voor iedereen zijn er twee kopjes koffie of thee en er zijn, zoals bekend, geen kosten aan verbonden.

Nog een klein puntje voor de laatkomers: na 11.30 uur wordt er geen koffie meer geschonken, maar u blijft natuurlijk van harte welkom.

Gastsprekers en uitjes zitten er voorlopig nog niet in, maar dat is ongetwijfeld een kwestie van tijd.

 

Een en ander wordt gecoördineerd door de leden van onze Bijzondere Activiteitencommissie (BAC).

Voorzitter Jip heeft een stapje terug gedaan en zijn plaats wordt ingenomen door medebestuurslid Anneroos. Welkom Anneroos.

Jip blijft wel achter de schermen actief met leuke ideeën voor uitjes en we mogen nog steeds gebruik maken van zijn uitgebreide netwerk. Bedankt Jip!

 

Voorlopig zijn we dus weer open, al is het slechts buiten mogelijk.

Hopelijk volgen snel meer verruimingen, waardoor we ook binnen welkom zijn, met als ultieme wens de terugkeer naar Java-Blend. Maar voor nu:

Hartelijk welkom op woensdag 2 juni!31 maart 2021 paastoespraak Jip van Leeuwen

 

Lieve bezoekers, belangstellenden en sympathisanten van Buurtsoos Java-eiland,

 

De paasdagen komen er aan en nog steeds houdt het coronavirus ons gevangen. En nog steeds kunnen wij daardoor met onze soos niet gezellig aan de koffie en met elkaar uitstapjes maken. Maar let op, na deze regen komt zonneschijn!

 

Verschillende bezoekers van onze soos zijn al gevaccineerd en de komende weken zullen er nog meer volgen. Hopelijk kunnen wij elkaar begin mei weer ontmoeten,  met elkaar spreken en samen lachen!

 

MaryAnne, Anneroos, Ans, Ruud en André hebben erg hun best gedaan om in de afgelopen periode toch nog leuke dingen te organiseren en ons weten te vermaken, om zo de onderlinge band vast te houden.

Ieder maand is er weer die fijne quiz. Uiteraard is het niet zo gezellig als wanneer wij bij elkaar zijn, maar wat een leuke onderdelen kwamen en komen er weer steeds voorbij.

De stukjes met levensverhalen stapelen zich op. Het is zó leuk om geschiedenissen van elkaar te lezen en daardoor elkaar nog beter te leren kennen. Steeds meer soosers willen hun verhaal kwijt, dus de bundel zal wel alsmaar dikker worden….

En op dit moment de Bingo. Wat een superidee om dit zo op te zetten en uit te voeren, hoedje af Ruud.  De winnaars zijn nu bijna allemaal bekend en dat zij een mooie prijs krijgen, reken maar van Jetje!

Hadden we met Sinterklaas code oranje en met Kerst code wit nu met de paasdagen voor de deur wordt het code geel, want de komende dagen komt de Paashaas bij alle deelnemers aan de quiz langs met een kleinigheidje om de paasdagen nog meer op te vrolijken.

 

Ondanks alle beperkingen kunnen we vol goede moed het voorjaar en de zomer tegemoet gaan. Laten we elkaar blijven steunen, zoals we steeds gedaan hebben, zeker nu het einde in zicht is.

 

Ik wens iedereen fijne paasdagen.

 

Lieve groet,

 

Jip


Paasbingo maart 2021

Om rondom Pasen iets leuks te doen voor onze bezoekers, het onderlinge contact te bewaren en om voor wat afleiding te zorgen, organiseerden wij eind maart een gezellig spelletje Bingo.

Omdat de mensen natuurlijk niet zelf aanwezig konden zijn, maakten wij er een digitale bingo van. Alle deelnemers kregen een eigen kaart toegestuurd via een e-mail.

De mensen zonder e-mail kregen hun bingokaart uitgedraaid in de bus gestopt. De organisatie hield dan voor hen bij, of zij een prijs hadden gewonnen.

 

Vervolgens werden er 9 dagen lang getallen doorgestuurd, die men op de bingokaart kon wegstrepen. Uiteindelijk leverde dit 5 winnaars op, die een “volle” kaart hadden.

Zij werden verrast met een groot chocolade-ei. Daarnaast was er nog een leuke paasattentie voor alle deelnemers, die door de bestuursleden bij hen thuis werd bezorgd.

Als aardig detail was er de nieuwe sticker met het logo van de Buurtsoos, die op het bloembollenemmertje was geplakt

 

We kregen veel leuke reacties en met 61 deelnemers was de Bingo een groot succes. Maar “live” bij Java-Blend is het natuurlijk nóg leuker.

                                                                                                                                                                                                                                                                            December 2020

Lieve bezoekers,  sympathisanten en belangstellenden van onze  Buurtsoos Java-eiland.

Door de coronapandemie is er dit jaar geen kerstdiner voor onze Soosers, dus ook geen kersttoespraak,  maar toch wil ik iedereen via dit schrijven benaderen.

We hebben een enerverend  jaar achter de rug, daar hoef ik niet over uit te wijden, maar ondanks alle beperkingen is er heel veel gebeurd. Om te beginnen wil ik eerst de namen noemen van de Soosers die dit allemaal  mogelijk hebben gemaakt. Meestal komt dit bedankje aan het einde van de toespraak maar nu niet. Anneke: bedankt voor de organisatie en leiding geven aan de koffiedames en –heren. Ook al was het maar van korte duur, je was en bent er gewoon. De medewerkers van de Bijzondere Activiteiten Commissie , MaryAnne , André en (onder leiding van) Ans, heel veel dank voor wat jullie doen. Jos bedankt voor weer een jaar bijhouden van onze website. Deze blijft daarmee een prachtig visitekaartje van onze soos. Ook het bestuur erg veel dank voor het reilen en zeilen in deze periode: Anneroos, Ans, MaryAnne, Ruud en Jip, dank jullie wel. Overigens wil ik er geen geheim van maken dat de vergaderingen altijd bijzonder gezellig zijn, we hebben er plezier in!

Ik wil geen opsomming maken van wat er allemaal in 2020 heeft plaatsgevonden bij onze Soos. Hiermee zou ik Ruud die weer een prachtig jaarverslag op de plank heeft liggen en ook Sinterklaas voor de voeten lopen. Maar toch, ondanks corona, hebben we in de zomerperiode op het terras van Jakarta op de woensdag onze koffieochtenden kunnen houden. Er zijn Soosers die de gezelligheid van Java-Blend misten, men vond het soms te koud, te veel afstand  en minder huiselijk. De gastvrije ontvangst, koffie met lekkere koek en het orgel hebben echter veel goed gemaakt. Daarom, laten wij ons er in deze tijd op richten wat wél mogelijk is. De quiz werd dit keer niet gezellig met elkaar gehouden, maar op afstand via de mail. Wat een mooi initiatief, net zoals de speurtocht over het eiland en de “Uit het leven gegrepen” verhalen van onze Soosers. En toen was Sinterklaas er toch ook opeens ondanks corona, niet in levende lijve maar via de mail. Volgens mij was iedereen heel lief en hoefde er niemand mee naar Spanje, hoewel, het is daar nu heerlijk warm in het zonnetje! Allemaal prachtige initiatieven van de BAC en zo fijn dat er zoveel Soosers bij betrokken worden, zowel in de organisatie als in het oplossen van de vele vragen en puzzels enz. Heerlijk dat wij ook op deze manier in deze bijzondere tijd zoveel voor elkaar kunnen betekenen, daar kunnen we best trots op zijn. Een vrolijke gebeurtenis dit jaar was de verjaardag van Wim Epskamp, Wim is 98 jaar geworden en staat zijn mannetje nog steeds. Wat een supervoorbeeld voor ons allen!  Nu op naar de 100 jaar Wim, en reken er op, we gaan er een prachtig feest van maken. Er was ook een droevige moment dat ik zeker wil noemen. Het overlijden van Otto Slok is hard aangekomen. Otto was een trouw Sooser met een hele duidelijke eigen inbreng, die hij nooit onder stoelen of banken schoof. Wij zullen je missen Otto.

Dit jaar konden we weer nieuwe buurtbewoners ontvangen die het fijn vinden om zich bij onze Soos aan te sluiten. Al vaker heb ik, ook in toespraakjes, gezegd dat wanneer er in jullie omgeving bewoners zijn die een zetje nodig hebben om naar de Soos te komen, neem hen een keer mee. Er zijn voorbeelden genoeg van onze Soosers die in het begin een zetje nodig hadden en nu niet meer weg te slaan zijn! Ook als je het vermoeden hebt dat tijdens de Kerstdagen iemand alleen is, vraag die buurvrouw of buurman voor een kopje koffie, thee of een borreltje!

Voor volgend jaar zijn er nu al weer veel plannen van wat wij kunnen gaan doen, maar natuurlijk moet eerst het virus verslagen worden. Wat dat betreft zal het spannend worden. Persoonlijk geloof ik erg in de  vaccinatie en maak daar als het aangeboden wordt direct gebruik van. Er zijn mensen die aarzelen, maar corona is erger dan een prik, is mijn mening. Ik ben ook erg nieuwsgierig wat het toegangsbeleid naar evenementen, reizen enz. gaat worden. Krijgt men alleen maar toegang als men is gevaccineerd?  We zullen het zien! Wij als bestuur hopen, zodra dat mogelijk is, gelijk weer de koffieochtenden en “schoolreisjes” te gaan organiseren, in wat voor vorm dan ook. Misschien nog niet helemaal zo als voor de crisis, maar wel zo  dat we elkaar weer kunnen ontmoeten en wij ons sociale gebeuren weer kunnen hervatten. Het zou toch prachtig zijn om bijvoorbeeld weer een keer met z’n allen naar Artis te gaan!

Het sociale gebeuren in onze Soos wil ik nog een keer naar voren halen. Het is geweldig dat wij er in deze tijd voor elkaar zijn op momenten dat dit nodig is. Er zijn voorbeelden genoeg, maar die ga ik niet allemaal opnoemen. Geloof me, het zijn er veel en dat is hartverwarmend! Laten wij daar alsjeblieft mee doorgaan. De komende tijd gaan er veel lichtjes branden in de kerstboom of zijn er kaarsen die branden in onze woningen en mijn wens is dan ook:

Laten deze lichtjes voor ons een symbool voor de toekomst zijn.

En voor de komende periode, kijk vooral naar datgene wat wel mogelijk is en waar we vreugde uit kunnen scheppen!!

Veel liefs,

Jip.


Zondag 20 december 2020 Beste wensen Buurtsoos Java-eiland

En hopelijk snel tot ziens!


Vrijdag 5 december 2020 Videoboodschap Sinterklaas

Sinterklaas was vandaag bijzonder graag zelf langsgekomen bij onze soos, maar helaas was dat natuurlijk niet mogelijk.

In plaats daarvan heeft hij ons een persoonlijke videoboodschap gestuurd, die wij u niet willen onthouden.

Helaas paste de video niet op onze website, maar u kunt hem zien op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/BuurtSoosJavaeiland

Hartelijk dank Sinterklaas en wij hopen u volgend jaar weer in levende lijve te ontmoeten.

 


Zaterdag 7 november 2020

Helaas ontvingen wij het bericht, dat Otto Slok op 6 november jl. is overleden.

 

Otto was de eerste jaren van de soos een regelmatige bezoeker van onze soos.

De laatste jaren had hij wat problemen met zijn gezondheid en zagen wij hem wat minder.

 

Wij hebben hem leren kennen als een aimabele man, maar ook als iemand met een duidelijke mening.

Hij was daarnaast een kunstzinnig iemand en een van de deelnemers aan de gezamenlijke expositie van een aantal bezoekers van de Buurtsoos.

 

Otto is rustig in het bijzijn van zijn familie overleden en de crematie vindt aanstaande donderdag in besloten kring plaats. Hij werd 86 jaar oud.

Wij wensen zijn vrouw Anja, familie en vrienden sterkte met het verwerken van dit verlies.

 


20-10-2020:

Lieve bezoekers, belangstellenden en sympathisanten van onze Buurtsoos Java-eiland,

 

Na een zomer met fijne en gezellige soosbijeenkomsten op de woensdagochtend op het terras van hotel Jakarta zitten we weer in een beperkte lockdown.

 Even geen koffie met een heerlijke stukje koek, maar vooral ook even geen contact met elkaar waarbij we elkaar aan kunnen kijken.

 Het is natuurlijk vreselijk jammer dat deze lockdown er weer is, maar volgens mij noodzakelijk, om over een tijd elkaar weer wel te kunnen ontmoeten.

 Ik denk ook, dat wij ons daarop moeten richten. Kijk vooral vooruit en probeer datgene te waarderen, wat op dit moment onder deze omstandigheden wel mogelijk is en   waarvan je kunt genieten.

 

Van iemand, die mij dierbaar is, kreeg ik de volgende uitspraak toegestuurd, die ik jullie ook wil meegeven.

Na een zomer met fijne en gezellige soosbijeenkomsten op de woensdagochtend op het terras van hotel Jakarta zitten we weer in een beperkte lockdown.

 Even geen koffie met een heerlijke stukje koek, maar vooral ook even geen contact met elkaar waarbij we elkaar aan kunnen kijken.

 Het is natuurlijk vreselijk jammer dat deze lockdown er weer is, maar volgens mij noodzakelijk, om over een tijd elkaar weer wel te kunnen ontmoeten.

 Ik denk ook, dat wij ons daarop moeten richten. Kijk vooral vooruit en probeer datgene te waarderen, wat op dit moment onder deze omstandigheden wel mogelijk is en   waarvan je kunt genieten.

 

Van iemand, die mij dierbaar is, kreeg ik de volgende uitspraak toegestuurd, die ik jullie ook wil meegeven.

Herinner je het goede van gisteren, kijk uit naar morgen en leef vandaag!

Dus leef vandaag, pak die telefoon en bel iemand op om een praatje te maken. Maak een afspraak, waarbij je natuurlijk wel de coronaregels na moet leven, of stuur iemand gewoon eens een kaartje! Maar je kunt ook een wandeling gaan maken, alleen of met zijn tweeën. Wij wonen tenslotte in een prachtig gedeelte van Amsterdam, met veel groen en bezienswaardigheden.

 

Ik denk dat Sinterklaas Spanje niet uit mag, code rood! En de Kerstman moet op de Noordpool blijven, code wit!

Maar niet getreurd, want wij, het bestuur van onze soos,  gaan niet bij de pakken neerzitten en bedenken zeker een leuk alternatief.  

 

Ik eindig met de wens, dat iedereen gezond mag blijven en dat wij elkaar zo spoedig mogelijk weer kunnen ontmoeten!

Lieve groet,

Jip.


29-09-2020 Tijdelijke sluiting Buurtsoos Java-eiland per 29-09-2020

Tot onze grote spijt moeten wij u mededelen, dat het bestuur unaniem heeft besloten, om opnieuw tijdelijk te stoppen met onze koffieochtenden.

Door het explosief stijgend aantal besmettingen in met name Amsterdam vinden wij het niet langer verantwoord, om samenkomsten van een grote groep (al dan niet kwetsbare) ouderen te organiseren.

 

Dat er grote behoefte is aan de soos bleek wel vanaf juli, toen we na  een maandenlange sluiting weer open gingen. Er kwamen gemiddeld tussen de 25 en 30 bezoekers, met uitschieters daarboven. 

Dat is gelijk ook onze valkuil, want deze aantallen maken de kans op besmetting ook substantieel groter.

 

Vorige week hadden wij u al op het hart gedrukt, zich goed aan de regels te houden en dat verliep afgelopen woensdag voortreffelijk.

Maar onder de gegeven omstandigheden vinden wij het toch te riskant, om nog langer door te gaan met de soos.

Het gaat hierbij namelijk natuurlijk wel om een voor onze leeftijdsgroep potentieel levensbedreigend virus.

 

Zoals gezegd gaat het om een tijdelijke maatregel. Zodra de omstandigheden het weer mogelijk maken, nodigen wij u gaarne weer uit voor een gezellig samenzijn. We kunnen de soos tenslotte niet missen!

 

Met hartelijke groeten en hopelijk spoedig tot ziens,

 

Anneroos, Ans, Jip, MaryAnne en Ruud

 

Dinsdag 22-9-2020 Nieuwsbrief Buurtsoos Java-eiland

We zijn opgelucht, dat de strengere coronaregels (nog) geen invloed hebben op onze koffieochtenden.

Wel is het zaak om allemaal scherp te blijven en de regels (alleen komen als je gezond bent, 1,5 meter afstand houden en handen desinfecteren bij aankomst) in acht te nemen.

 

Morgenochtend is het weliswaar droog, maar door de wind toch erg fris, dus hebben we besloten binnen koffie te gaan drinken.

Vanwege het stijgend aantal besmettingen willen wij er daarbij alles aan doen, om de 1,5 meter afstand te handhaven.

Voor het eerst wordt dan ook gewerkt met stukjes tape, om de juiste afstand aan te geven. Het is daarbij niet toegestaan, om stoelen te gaan verplaatsen en bij andere tafels te plaatsen. We mogen de gehele ruimte gebruiken, dus er is plaats genoeg. 

We verzoeken u vriendelijk eventuele aanwijzingen van de bestuursleden zonder gemor op te volgen, wij doen ook maar ons best.

 

Daarbij is het ook van groot belang, om onze goede relatie met Hotel Jakarta in stand te houden.

Als wij ons niet houden aan de coronaregels, lopen zij kans op grote boetes of erger en wij de kans, dat wij daardoor niet meer welkom zijn. Dat risico willen wij natuurlijk niet lopen.

Het klinkt allemaal misschien wat streng, maar met een beetje medewerking valt dat eigenlijk reuze mee.

 

 

Vorige week was Gusta Rijgersberg op weg naar de soos, toen zij onderweg struikelde. Jip ging bij Hotel Jakarta vragen, of zij wellicht een drukverband hadden.

Medewerker Pascal liep gelijk mee met een EHBO-kist en een rolstoel en even later zat Gusta (weliswaar met de nodige pijn) in die rolstoel bij de soos koffie te drinken.

Zij kreeg van Pascal een drukverband en een handdoek met ijs om haar enkel en zat keurig met haar been omhoog. Alle lof dus voor Pascal, wat een geweldige service!

 

Haar enkel bleek achteraf trouwens gebroken en ze moet er aan geopereerd worden, als dat ondertussen al niet is gebeurd.

Alle lof ook voor haar buurvrouwen Rina en Dédé, die haar naar het ziekenhuis brachten en daar samen met haar 8 uur lang tot 20.30 uur zaten.

Jip heeft Gusta al namens de soos een bloemetje bezorgd en een beterschapskaart volgt binnenkort. Sterkte Gusta en hopelijk snel weer tot ziens.

 

 

Precies vijf jaar geleden kregen we het bericht, dat onze gastheer restaurant Kaas failliet was en wij daar niet meer onze koffieochtenden konden houden.

Een uur later hadden wij al afspraken gemaakt met Robert van Java-Blend en een dag later zaten we daar al met 25 bezoekers.

Helaas is er morgen geen feestelijke viering van dit jubileum, omdat we daar natuurlijk door de coronacrisis sinds 13 maart niet meer komen.

Hopelijk pakken we de draad zo spoedig mogelijk weer op, maar wanneer dat zal zijn, zal de toekomst uitwijzen.

We bedanken Robert en, niet te vergeten, Monique in ieder geval voor de bijzonder prettige samenwerking in al die jaren.

 

 

Woensdag 16-9-2020 Koffieochtend bij Hotel Jakarta

Drie weken geleden trakteerde Jip van Leeuwen ons vanwege zijn verjaardag op gebak. De aanwezigen lieten het zich goed

smaken.

Tevens was het de bedoeling, dat er dan als extra verrassing een orgelman (Ruud Brienen) met zijn draaiorgel langs zou komen.

Helaas was het die dag echter stormachtig weer met de hele dag regen en zaten we binnen. Dat ging dus niet door.

 

Maar wat in het vat zit, verzuurt niet, dus vanochtend kwam Jip opeens samen met Ruud en zijn spelende draaiorgel voorrijden.

Dat was niet alleen voor ons, maar ook voor de aanwezige hotelgasten een bijzonder leuke verrassing.

 

 

We hebben er de hele ochtend van kunnen genieten. Tussendoor vertelde Ruud over de bouw van het orgel en zijn carrière als orgelman. 

Al met al was het een lichtpuntje in deze periode, waar de soos wat minder activiteiten kan ontplooien. 

Jip, nogmaals gefeliciteerd en van harte bedankt!

 

Buurtsoos Java-eiland in september t/m december 2020

Java-Blend zou graag vanaf 1 september a.s. zijn deuren weer openen voor de bezoekers van onze soos. Wij hebben als bestuur uitvoerig overlegd, of wij op dit aantrekkelijke aanbod in zouden gaan. Uiteindelijk hebben wij besloten dit (nog) niet te doen. Gezien de gemiddeld hoge leeftijd van onze daardoor kwetsbare doelgroep en het weer explosief stijgend aantal coronabesmettingen vinden wij de ruimte om meerdere redenen niet veilig genoeg voor onze bezoekers. Dat spijt ons zeer, want we kijken er natuurlijk naar uit, om weer terug te keren naar onze “huiskamer”, maar ieders gezondheid staat natuurlijk voorop. Met Robert is afgesproken, dat we de stand van zaken regelmatig evalueren, om te kijken wanneer het wél weer veilig is.

 

Gelukkig hebben we een alternatief in Hotel Jakarta. Wij zijn daar de afgelopen weken door het vriendelijke personeel met open armen ontvangen. Met General Manager Nico Evers zijn we overeengekomen, dat wij in ieder geval ook tot het eind van het jaar daar terecht kunnen. Daar zijn wij erg blij mee, want dat betekent, dat wij elkaar in ieder geval eenmaal per week kunnen blijven ontmoeten. Helaas zijn bijv. gastsprekers daardoor niet mogelijk, maar in deze crisistijd zijn we al blij, dat we toch een prettige ontmoetingsplek hebben. Ook is afgesproken, dat we niet zelf koek e.d. mee mogen nemen om te trakteren, zoals wel regelmatig bij Java-Blend gebeurde.

 

We hebben echter wel uw financiële hulp nodig. Zoals we eerder hebben gemeld, doen wij er alles aan, om Java-Blend te blijven steunen, om door deze moeilijke periode te komen. Dat is natuurlijk ook voor de soos van groot belang. Wij betalen daarom nog steeds maandelijks de afgesproken vergoeding. Daar gebruiken wij de subsidie voor, die we van de gemeente hebben ontvangen. Dat betekent echter wel, dat de kosten die we bij Hotel Jakarta maken extra en voor eigen rekening zijn. Gelukkig zijn ze zo vriendelijk ons niet de volledige kosten in rekening te brengen, maar we zijn per ochtend toch al snel bijna € 5,00 p.p. kwijt. We zijn daar in juli begonnen, dus over een half jaar gerekend gaat het aardig in de papieren lopen. Dat vinden we overigens, gezien de huidige crisis, geen enkel probleem. Belangrijk is, dat de soos op welke wijze dan ook doorgang vindt en daar gebruiken we met alle plezier ons spaargeld voor. Dat is dan goed besteed.

 

Mocht u ons echter (extra) financieel willen ondersteunen, dan zou dat zeer welkom zijn. Zoals altijd natuurlijk voorop gesteld, dat u het kunt missen. Ook zonder bijdrage bent u meer dan welkom. U kunt uw bijdrage storten op bankrekening NL29 ABNA 0513 4625 54 t.n.v. St. Buurtsoos Java-eiland. Bij voorbaat onze dank.

 

Robert van Java-Blend is erg blij met de steun, die hij van onze soos ontvangt. Als dank bent u daarom het hele jaar van harte welkom, om alleen of met een groepje bij Java-Blend langs te komen voor een heerlijk gratis kopje koffie en een gezellig gesprek. Een aantal van onze bezoekers heeft al regelmatig gebruik gemaakt van dit sympathieke aanbod en het is een leuke aanvulling op onze eigen koffieochtend. Doen!

Anneroos, Ans, Jip, MaryAnne en Ruud

 

1-7-20 1e Koffieochtend bij Hotel Jakarta

Voor het eerst sinds 10 maart kwamen de bezoekers van de soos weer bijeen en wat was het een gezellige ochtend!

Maandenlang hebben we er naar uitgekeken, maar eindelijk was het dan zover: we konden weer samen koffiedrinken.

 

De weersvoorspellingen waren niet echt geweldig, maar uiteindelijk viel het ondanks de wind reuze mee.

Wie wilde zat in een heerlijk zonnetje en ruim 20 bezoekers lieten zich de koffie of thee goed smaken.

 

Voorzitter Jip heette iedereen van harte welkom en liet blijken verheugd te zijn dat, zover het bestuur weet, niemand van onze bezoekers besmet is geraakt.

Hij bedankte MaryAnne en Jos, die de afgelopen maanden quizzen hebben georganiseerd en Ruud voor de uitgebreide communicatie.

Ook ging zijn dank uit naar Hotel Jakarta, dat het ons mogelijk maakt toch weer ochtenden voor onze bezoekers te kunnen organiseren.

Jip sprak verder de hoop uit, dat we binnen niet al te lange tijd weer normaal bij elkaar zouden kunnen komen.

 

1-7 1e Koffieochtend bij Hotel Jakarta

1-7 Welkomstwoord van voorzitter Jip

Daarna genoten we nog van het zonnetje en bijvoorbeeld een cappuccino en konden we terugkijken op een ouderwets gezellige ochtend.

Dat smaakt naar meer! Vanaf nu dus elke woensdag in juli en augustus van 10.30 tot 12.00 uur. Tot volgende week!


Vrijdag 26 juni 2020 bericht van het bestuur

           HOERA!

De Buurtsoos gaat weer open!

 

Beste bezoekers van de Buurtsoos,

In goed overleg met manager Nico Evers van Hotel Jakarta is overeengekomen, dat wij in de maanden juli en augustus wekelijks een ochtend gebruik mogen maken van een deel van hun terras aan de Javakade. Rekening houdend met de RIVM-regels is daar plaats voor 20 ΰ ²5 bezoekers. In principe komen we deze twee maanden elke woensdag van 10.30 tot 12.00 uur bij elkaar voor een heerlijk kopje koffie of thee mι΄ een koekje. Belangrijker is natuurlijk, dat dit u in staat stelt elkaar weer onder veilige omstandigheden te ontmoeten, om gezellig met elkaar te kunnen praten. Mocht de weersverwachting voor een woensdag echter erg slecht zijn, dan laten wij u de zondag daarvoor weten, naar welke dag wij uitwijken.

De eerste bijeenkomst is al op woensdag 1 juli a.s. om 10.30 uur.

 

Het aantal zitplaatsen voor deze koffieochtenden is m.n. door de 1,5-meter maatregel enigszins beperkt en daarom richten wij ons in eerste instantie op onze regelmatige bezoekers. Vol is helaas vol en daar zal door een van de aanwezige bestuursleden op worden toegezien. Mocht u langskomen, dan wordt natuurlijk van u verwacht, dat u gezond bent. De bediening is in handen van Hotel Jakarta, dus onze eigen gastvrouwen en -heren kunnen lekker blijven zitten.

 

Het is nog niet duidelijk, wat onze mogelijkheden zijn na augustus. Voor de komende twee maanden bieden wij u echter weer eenmaal in de week onze oude vertrouwde gezelligheid. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar Hotel Jakarta komt ons aardig tegemoet, waarvoor dank. We denken een en ander te kunnen betalen uit de vrijwillige eigen bijdragen, die we van onze bezoekers kregen en mogelijk nog krijgen. Mocht u dit initiatief willen en kunnen steunen, dan wordt uw bijdrage zeer op prijs gesteld. Ons rekeningnummer is: NL29 ABNA 0513 4625 54 t.n.v. St. Buurtsoos Java-eiland te Amsterdam. Bij voorbaat onze dank.

Hopelijk tot ziens op woensdag 1 juli a.s.!

 

Woensdag 3 juni 2020 Voorzitter Jip over plannen van het bestuur

Beste bezoekers, belangstellenden en sympathisanten van onze Buurtsoos Java-eiland,

 

Het is alweer bijna 3 maanden geleden, dat wij elkaar voor het laatst bij Java-Blend hebben mogen ontmoeten. Voor velen van ons is het een moeilijke tijd geweest en waarschijnlijk nog steeds.

 

Gelukkig schijnt er licht aan het einde van de tunnel, de terrassen zijn weer open en er kan op afspraak weer bij de diverse restaurants een hapje worden gegeten.

 

Dit alles wel onder de strikte voorwaarden die de RIVM stelt. Hierdoor is het echter nog niet mogelijk dat wij onze soosactiviteiten bij Robert van start kunnen laten gaan, want de ruimte daar is te beperkt.

 

Maar we zouden de Soos niet zijn, als we niet naar oplossingen zouden zoeken om elkaar binnenkort toch weer te kunnen ontmoeten om een “bakkie”, “theetje” of “colaatje” te doen!

 

En ook hier schijnt het licht aan het einde van de tunnel, want wellicht is er binnenkort daarvoor een mogelijkheid.

 

Ik kan er nog even niets over zeggen, maar zodra het lukt en alles in kannen en kruiken is, zal Ruud een communiqué rondsturen. Nog even spannend dus, houd de vingers crossed!

 

Het is gebleken, dat veel bezoekers van de Soos onderling contact met elkaar zoeken en samen allerlei afspraken maken, prachtig! 

 

Er zijn veel helpende handen en gelukkig heeft niemand van ons bezoek van corona gehad, althans voor zover bij mij bekend.

Alle opofferingen zijn dus niet voor niets geweest, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst, dus: HOUD VOL en volg de RIVM-adviezen op!

 

Met dit mooie weer wordt er veel gewandeld. Een aanrader is, om dan even bij Java-Blend langs te gaan. Daar staat, op de dagen dat Robert gesloten is,  Dave met zijn mobiele “Koffie to go” wagen.

 

Hij schenkt heerlijke koffie en als er een lange wandeling op zit, kan je daarbij smullen van het heerlijke gebak van Robert, want de kilootjes zijn er toch al afgelopen.

 

Van Karel, Ruud en Jos heb ik prachtige tijdschriften en boeken van Amsterdam gekregen. Deze zijn bestemd voor de Soosers die daarvoor belangstelling hebben. Het lijkt mij leuk om het volgende te organiseren.

 

Heb je belangstelling voor een boek of een paar bladen van “Ons Amsterdam”, dan zorg ik ervoor, dat je die krijgt. Neem er rustig de tijd voor om ze te lezen.

 

Daarna zoek je zelf iemand van de Soos op, die ook geïnteresseerd is in de geschiedenis van onze mooie stad en geef je boek of tijdschriften aan hem of haar door.

 

Neem de telefoon en bel gewoon iemand op, die je al een tijd niet hebt gesproken en biedt ze aan. Leuk toch en er is gelijk ook weer even contact!

 

Afgelopen vrijdag kreeg ik de Quiz weer toegestuurd via de mail. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik hem pittig vind, maar ik ga mijn best doen. Het is zo leuk om te snuffelen naar de antwoorden.

 

Wat is dit toch ook weer een leuk initiatief, om dit in deze bijzondere situatie via de mail te doen! Als je de Quiz nog niet gezien of goed bekeken hebt, dan zou ik zeggen, ga er mee aan de slag.

 

Tot en met donderdag kunnen de oplossingen bij MaryAnne ingeleverd worden.

 

Tot slot “ een weetje”! Op ons eiland vinden we allemaal namen uit Indonesië, maar weten wij ook wat zij betekenen??  Hier is er een namelijk TOSARI.

 

Dit is een bergdorp en vlakte op Oost-Java. Het is het hoogst gelegen plaatsje op het eiland en is een populair vakantieoord, vroeger en heden ten dage.

.

Tosari 1876, Marianne North

 

Ik wens jullie een goede maand juni, weet dat het “licht” weer begint te schijnen. En zoals altijd: wij van de Soos zijn geen eerstelijns hulpverleners,  maar

WE ZIJN ER WEL!!

 

Met hartelijke groet,

 

Jip

 


Vrijdag 14 mei 2020 Bericht van het bestuur

Het bestuur heeft zich gisteren gebogen over de nabije toekomst van de Buurtsoos. Een belangrijk gesprekspunt was daarbij een schrijven van Robert van den Brink van Java-Blend.

Hij mag per 1 juni onder voorwaarden weer open, maar acht het, gezien de geringe ruimte, niet mogelijk om groepen buurtbewoners in zijn koffiehuis te ontvangen. Hoe graag hij dit overigens ook zou willen! Het bestuur is het daar volledig mee eens.

Zolang de huidige restricties gelden, zal de Buurtsoos dus geen gebruik maken van Java-Blend. Met toestemming van Stadsdeel Oost blijven we Robert overigens in ieder geval dit jaar financieel ondersteunen, want Java-Blend blijft een belangrijke buurtvoorziening voor het Java-eiland. Het is dan ook in ieders belang, dat Robert door deze moeilijke periode heen geholpen wordt.

Hij biedt wel aan, om vanaf 1 juni bezoekers van de soos individueel te ontvangen voor een gratis kopje koffie of thee en, indien mogelijk, een praatje. U bent dus vanaf deze datum tijdens openingstijden van harte welkom, al dan niet vergezeld van uw partner. In de bijlage ziet u het protocol, wat bij een bezoek aan Java-Blend gehanteerd wordt. Voor alle duidelijkheid: dit is dus een activiteit van Java-Blend en valt onder uw eigen verantwoordelijkheid.

 

 

Natuurlijk hebben we overlegd, of wij als bestuur nog op de een of andere wijze samenkomsten voor kleine groepen bezoekers kunnen organiseren. Het probleem daarbij is wel, dat wij niets willen organiseren, waarbij wij als bestuur zelf verantwoordelijk zijn voor de handhaving, met alle daarbij horende protocollen en handelingen. Daarmee worden onze mogelijkheden gelijk vrij beperkt. Mogelijk dat we gedurende de zomermaanden bij mooi weer met wisselende groepjes buiten kunnen zitten op het terras van Hotel Jakarta. Daar is beduidend meer ruimte om elkaar te ontmoeten. We gaan daarover in overleg met de hotelmanager en komen er later op terug.

Los van wat anderen voor u organiseren kunt u natuurlijk privé ook zelf onderling afspraken maken om samen wat te gaan doen. Tijdens de afgelopen jaren zijn dankzij de soos veel nieuwe vriendschappen ontstaan en gaan veel mensen ook buiten de soos op een leuke manier met elkaar om. Ga gezellig samen ergens op een terrasje zitten of samen wandelen, bijvoorbeeld naar het Vliegenbos. Zolang u zich maar aan de RIVM-regels houdt, kunt u het met elkaar nog best gezellig maken. Houdt ons op de hoogte van eventuele initiatieven. Dan kunnen we die delen met andere bezoekers, wat hen misschien weer stimuleert om ook samen iets te organiseren en er op uit te gaan.

 

De verwachting van het bestuur is, dat er, zolang er geen vaccin is en de 1,5-metermaatregelen blijven gelden, weinig activiteiten van de Buurtsoos mogelijk zullen zijn. Maar zodra er zich een kans voordoet, om iets voor u te organiseren, zullen we die gelijk pakken. En u weet het: als u ergens hulp bij nodig heeft, laat het weten. Wij staan hoe dan ook klaar voor u!

Namens het bestuur,

Ruud van Wees

Vrijdag 30 april 2020 Jip van Leeuwen over 6 jaar Buurtsoos Java-eiland

 

Beste bezoekers, belangstellenden en sympathisanten van “onze” Buurtsoos Java-eiland,

 

Lieve mensen, in deze verwarrende en nare tijden is er ook een lichtpuntje!

 

Vandaag is het 30 april.  Buurtsoos Java-eiland is jarig en bestaat precies 6 jaar, een datum die we niet zomaar voorbij kunnen laten gaan. 

 

Wie had gedacht, dat onze Soos zo’n succes zou worden.  Als ik op een rijtje zet van wat er allemaal gebeurt binnen onze Soos en wat we betekenen voor elkaar, dan ben ik daar beretrots op!

Op de voormalige Koninginnedag in 2014 hadden wij onze eerste  bijeenkomst in wat nu restaurant La Mariscada heet, aan de Kratontuin.

Nu is ons clubhuis al jaren Koffiehuis Java-Blend van Robert. Daar hebben we het bijzonder naar onze zin en ik ga er van uit, dat dit nog lang zo blijft!

Jammer genoeg kunnen wij daar nu onze verjaardag niet vieren, maar wat in het vat zit verzuurt niet.

Op een gegeven moment, over …. ( wie zal het zeggen), gaat toch de vlag uit, reken maar van Jetje!

 

Er is de afgelopen jaren veel gebeurd bij en met onze Soos. Daar is vaak over gesproken en geschreven, maar ieder jaar gebeuren er weer andere dingen die wij met elkaar beleven. Het ergste van het afgelopen jaar was, dat we afscheid moesten nemen van Mary Ravensburg, een Sooster vanaf het eerste begin. Zij stond altijd op de barricade en regelde wie er koffiedienst had tijdens onze koffieochtenden.

Maar er waren ook heel veel prettige activiteiten en gebeurtenissen. Om er een paar te noemen : de geweldige uitjesde quizochtendende verslagen, roosters en schema’s die gemaakt werden, super. En niet te vergeten de gasten die op de koffie kwamen, de viering van ons 1e lustrum, het bezoek van Sinterklaas en het zeer bijzondere kerstdiner! Maar ook het verwelkomen van Ans en Anneroos in ons bestuur en Anneke die spontaan het hele koffiegebeuren van Mary overnam. Allemaal zo hartverwarmend!

 

Als we het toch even over het bestuur hebben:  er moet bestuurd, georganiseerd, geregeld en koffie geschonken worden. Dit zijn noodzakelijke acties, anders functioneert de Soos niet.

Al deze acties gebeuren op een fantastische manier door onze Soosers en met groot enthousiasme. Laten we dit met z’n allen goed bewaken, dit moet zo blijven!

Ik zeg overigens niet voor niets steeds “ONZE SOOS”, ik herhaal het graag vaak. Toen wij de Soos startten, vond ik, dat het iets van ons allemaal moest worden en dat is prima gelukt. Tot dit moment is de Soos van ons ALLEMAAL en ik wil dat dit ook zo blijft.

Iedereen heeft z’n inbreng, iedereen kan met suggesties komen, op- en aanmerkingen maken als iets niet goed loopt, of als men een bepaalde activiteit op prijs stelt.

 

Het bewijs, dat we veel voor elkaar over hebben en veel om elkaar geven, uit zich ook in deze periode waar wij met ons allen in terecht zijn gekomen. Het coronavirus heeft ons leven op z’n kop gezet. Ik schreef al in mijn vorige stukje: ‘Zo zien en spreken wij elkaar wekelijks, nu hebben wij al tijden geen visueel contact meer’.

Maar wat geweldig dat wij zoveel voor elkaar doen en betekenen, zoals mij gebleken is. Er worden contacten gezocht, kaarten geschreven en er worden boodschappen voor elkaar gedaan. Ook door elkaar even te bellen wordt bevestigd, hoeveel wij om elkaar geven. Wij kregen een kaart van Agaath, die bovenstaande op een waardevolle manier bevestigt. De tekst wil ik jullie niet onthouden.

 

6 jaar Buurtsoos Java-eiland.                                               30 april 2020.                             

Laat de vlag maar wapperen!

Hulde aan de ontwerper en medewerkers van dit initiatief.

Een Buurtsoos, ongedwongen, vrij en opgewekt, iedereen welkom.

Het onbekende eiland met onbekende bewoners is nu het Java-eiland met vele bekenden geworden, waar iedereen elkaar tegenkomt en helpt.

Het Java-eiland staat definitief op de kaart. Onze Soos is een perfecte formule.

Heel veel werk is en wordt er voor verzet, hartelijk dank !

Jullie kunnen “ape”trots zijn en er van genieten

Agaath

 

 

Veel heb ik hier niet meer aan toe te voegen. Wat fijn dat onze Soos zo gewaardeerd wordt.

Nu gaan we vooruit kijken, we gaan ons zevende levensjaar in. Een vreemde start is het wel, maar ook weer heel bijzonder.

De Soos heeft zeker in deze tijd haar nut op een ongelofelijke manier bewezen. Daarom:

We zijn er met elkaar.

We zijn er voor elkaar.

Met de handen op het hart geldt deze uitspraak zeker ook voor ons.

Ook nu eindig ik met jullie veel sterkte te wensen in deze moeilijke tijd. Weet, wij staan klaar als er iets moet gebeuren of als er geholpen moet worden.

Wij zijn geen eerstelijns hulpverleners, maar we zijn er wel!

 

Met hartelijke groet,

Jip


Zaterdag 4 april 2020

Lieve bezoekers, sympathisanten en belangstellenden van “onze” Buurtsoos-Java-eiland,

 

Wat zijn wij opeens in een bijzondere tijd terecht gekomen. Zo zien en spreken wij elkaar wekelijks en nu hebben wij al tijden geen visueel contact meer.

Ik zeg visueel, omdat er gelukkig wel veel via de telefoon met elkaar wordt gesproken en dat is heel goed.

Velen van ons komen de deur niet uit en om dan even met elkaar te kunnen praten, is heel belangrijk.

Als je niet gebeld wordt, neem zelf dan het initiatief en je zult merken dat dit zeer op prijs wordt gesteld.

 

Java-Blend is wel vier dagen open (woensdag t/m zaterdag) en je kunt daar maaltijden bestellen, zoals Ruud al een paar keer heeft gemeld.

Heb je hier nog geen gebruik van gemaakt, dan zou ik zeggen probeer het eens. De maaltijden worden netjes verpakt thuis bezorgd en hoeven alleen maar even opgewarmd te worden.

 

Zelf ben ik thuis aan het schilderen geslagen. Ieder dag doe ik wat, haast is er niet bij en het gaat prima. 

Mijn dokter heeft me huisarrest opgelegd en daar probeer ik mij zo veel mogelijke aan te houden.  

Ik maak hoogstens bij zonnig weer even met de Dames een wandelingetje over de Kop.

 

Ook kijken wij nu veel dvd’s,  iets dat vroeger bij ons nooit gebeurde. Misschien ook een idee voor jullie Soosers.

Er zijn er genoeg in omloop en ook een reden om contact met elkaar te zoeken. Martin en ik kijken nu naar Down Town Abbey.

Heerlijke serie om in de avond lekker bij weg te doezelen. Ook van Ruud hebben wij een aantal dvd’s uit de oude doos gekregen, zo leuk om te zien en om te lachen.

En dat moeten we vooral proberen te blijven doen. Zoek iets op waarom je moet “lachen”!!

 

Van een paar geweldige lieve studerende jongedames heb ik het verzoek gekregen om jullie te melden, dat zij voor ons heel graag boodschappen willen doen.

Laat mij weten, of je daar gebruik van wilt maken, dan regelen wij dat ( 06-25014808).

 

Tot slot, ik zit op “Luscii” de corona-app van het OLVG.  Ieder ochtend moet ik vijf vragen beantwoorden en in de avond krijg ik te horen, hoe de stand van zaken met mijn gezondheid is.

Het geeft mij een fijn en rustig gevoel. Als je dit ook wilt doen, ga dan naar https://luscii.com/nl/corona-virus/ en meld je hiervoor aan.

 

Ik wens jullie heel veel sterkte in deze bijzondere soms moeilijke tijd. Weet, dat als er iets is of moet gebeuren, wij klaar staan, of regelen dat er geholpen wordt.

Wij zijn geen eerstelijns hulpverleners, maar we zijn er wel!!

 

Lieve groet,

Jip.


Vrijdag 21 februari 2020 Gastspreker Roel Walraven, oud-wethouder van de Gemeente Amsterdam

Vooraf vroeg ik mij af, hoe de Bijzondere Activiteiten Commissie (BAC) deze voormalig CPN-wethouder van Amsterdam had weten over te halen, om bij ons als gastspreker op te treden.

Dat bleek vrij simpel, want hij is de zwager van BAC-lid André!

 

Ondanks zijn 89 jaar klonk Roel nog even krachtig als vroeger. Geheel toepasselijk ging zijn verhaal over de Februaristaking in 1941.

Hij vertelde, dat de Jodenvervolging toentertijd heel geleidelijk ging, maar steeds erger werd. Veel Nederlanders vonden dat verschrikkelijk, omdat het om hun buren, collega’s en vrienden ging.

 

Veelal wordt de staking als een spontane opstand tegen deze Jodenvervolging gezien door de Amsterdamse bevolking.

Roel maakte echter duidelijk, dat de CPN de drijvende kracht achter deze staking is geweest.

Op 24 februari werd daartoe op een openluchtvergadering van 400 CPN-leden op de Noordermarkt besloten en was de staking een dag later een feit.

Als een olievlek verspreidde deze zich over Amsterdam en even later over naburige steden.

De staking werd met geweld beëindigd, maar was een belangrijk signaal en wordt nu nog steeds herdacht.

Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland.

 

Roel maakte een koppeling met het heden en waarschuwde ons, dat nu eigenlijk hetzelfde aan de gang is, maar dan ook met andere bevolkingsgroepen.

Er is steeds minder tolerantie voor mensen met een andere kleur, cultuur en geloof. De partijen van Wilders en Baudet zaaien volgens hem vreemdelingenhaat, net zoals dat toen ook gebeurde.

Dit mogen we niet meer laten gebeuren!


Donderdag 13 februari 2020 Bezoek aan de tentoonstelling ‘Amsterdam Diamantstad’ in het Joods Historisch Museum.

Het verslag is deze keer van de hand van André Korlaar.

 

Voor het bezoek aan deze tentoonstelling hadden wij ons om 10:45 uur bij de ingang van het museum verzameld. Maar helaas, dit museum opent stipt om 11:00 uur en het regende gestaag.

Een geopperde voortijdige opening van het museum werd niet gehonoreerd onder verwijzing naar meerdere alternatieven, die door ons één voor één om praktische reden van de hand werden gewezen.

En zo hebben we eerst een gezellig kwartiertje doorgebracht onder de luifel van de entree.

 

De tentoonstelling 'Amsterdam Diamantstad' bood ons een kijkje in een niet onbelangrijk stuk historie van onze stad.

Nauw verweven met de geschiedenis van de diamantindustrie is de opkomst van de Diamantbewerkersbond.

 


 

Henry Polak en Ome Jan van Zutphen waren onder de velen die hun sporen verdiend hebben in het veroveren (of moet ik zeggen bevechten?) van de rechten van de diamantbewerkers, met als speerpunt de achturige werkdag. Het viel mij op, dat veel bezoekers uitgebreid de tijd namen om zo veel mogelijk van de informatie van de diverse tentoonstellingsstukken op te pikken.

Het uur dat ons (min of meer) standaard was toebedeeld was om, voor we er erg in hadden. De soos trakteerde ons in het restaurant van het museum nog op een kopje koffie, waarna aan het 'georganiseerde' deel van dit tentoonstellingsbezoek een eind kwam.

 

 

Een tweede tijdelijke tentoonstelling op dit moment in het Joods Historisch Museum is een overzichtstentoonstelling van het werk van Eli Content. Voor sommigen een buitenkansje om een en ander te combineren.

 

Vrijdag 24 januari 2020 Ria van der Meulen over de Rozenkruisers 

Er was veel belangstelling voor het verhaal van Ria van der Meulen over de Rozenkruisers en met bijna 40 bezoekers zat Java-Blend weer propvol.

Het was geen gemakkelijk onderwerp en Ria had dan ook veel voorstudie gedaan. Haar verhaal bleef in eerste instantie wat abstract.

Maar haar duidelijke antwoorden tijdens de vragenronde maakten meer duidelijk over de achtergronden van de Rozenkruisers.

Ook was het interessant te horen, hoe zij met dit genootschap in contact was gekomen.

 

 

Gezien de moeilijke materie is het ondoenlijk een samenvatting van haar verhaal te geven. Ik zal dan ook geen poging wagen.

Wel werd duidelijk, dat de filosofie van de Rozenkruisers weliswaar een godsdienstige achtergrond heeft, maar geen godsdienst is. Het is meer een levensovertuiging.

Men richt zich daarbij op de zin van het leven, waar liefde en de vrije wil veel belangrijker zijn dan de zucht naar geld.

Het was een interessant onderwerp, waar nog lang over nagepraat zal worden.

 


Donderdag 16 januari 2020 Bezoek aan het Verzetsmuseum

Onder een heerlijk zonnetje trokken we met bijna 20 personen naar het Verzetsmuseum.

Daar waren we al eens eerder geweest, maar er was nu een prachtige tentoonstelling over kleding tijdens de bezetting.

Alles was op de bon, dus moest men creatief zijn, om met de schaarse middelen nog iets moois te maken.

Het was verbazingwekkend welke prachtige creaties de dames wisten te maken.

 

 

De heren moesten het waarschijnlijk met veel minder doen, want op één jongenspakje na was de tentoonstelling geheel gericht op de dames.

Een paar zelfgemaakte pruiken mocht je passen en dat leverde fraaie beelden op.

 

Ook de vaste tentoonstelling blijft het waard om te bezoeken. Verzetsmuseum Junior is daarbij een aparte afdeling en de enkeling die dat gedeelte heeft bezocht, keek zijn ogen uit.

Het is bijzonder mooi ingericht met o.a. authentiek ingerichte kamertjes en ontroerende verhalen op panelen. Dat mag u bij een volgend bezoek zeker niet missen.

 

Na afloop gingen we gezellig nog wat koffie drinken bij Café Koosje. Ook het appelgebak ging er, zo te zien, weer goed in. Al met al was het weer een leuk uitstapje.


Dinsdag 31 december 2019 Viering oudjaar 

Met een geweldig oliebollenfestijn sloten we 2019 in stijl af.

Vrijwel alle vaste en minder vaste bezoekers waren afgekomen op deze traktatie, zodat Java-Blend weer tot de laatste plaats gevuld was.

Ook de overheerlijke appelbeignets van Agaath en Ans lieten zij zich goed smaken. Dames, nogmaals onze dank.

Het was de Buurtsoos op zijn best. Op naar 2020!

Prettige jaarwisseling.

 

We nemen trouwens niet alleen afscheid van 2019, maar ook van de banner (foto bovenaan de website).

Ruud heeft een nieuwe foto gemaakt van het Java-eiland en die gebruiken we nu.

Hopelijk vindt u deze ook mooi.


Donderdag 19 december 2019 Kerstdiner Buurtsoos Java-eiland

Zo’n 50 personen waren afgekomen op ons jaarlijks kerstdiner en het werd een heel bijzondere avond.

Nietsvermoedend zocht iedereen zijn plekje in de feestelijk ingerichte zaal.

Voorzitter Jip hield een openingstoespraak met een mooie boodschap, waarna iedereen genoot van zijn/haar voorgerecht.

 

Vervolgens introduceerde Jip met trots Dolly Bellefleur, die al ruim 30 jaar een zeer bekende verschijning is in met name Amsterdam.

Zij werd zeer vakkundig begeleid door pianist Kees. Met humorvolle praatjes en met prachtige liedjes bezorgde zij/hij ons tussen de gerechten door een geweldige avond.

Vooral haar liedje over het homomonument bij de Westerkerk was prachtig. Voor Ruud was het helemaal een topavond, want zij ging bij hem op schoot zitten!

 

Na afloop nam zij nog alle tijd om met iedereen te praten en op de foto te gaan. Kortom: geweldig! Na afloop waren er dan ook bijzonder veel leuke reacties.

Het eten was als vanouds weer heerlijk en het personeel was geen moeite teveel. Na afloop kregen zij dan ook uit handen van Jip een door de aanwezigen goed gevulde envelop met hun fooi.

Dankzij het uitgebreide optreden van Dolly was dat een stuk later dan normaal, maar dat vond natuurlijk niemand een probleem.

 

Nu nog de oliebollen en dan kunnen we een geweldig jubileumjaar afsluiten.


Vrijdag 13 december 2019 in memoriam Mary Ravensburg

Tot onze spijt ontvingen wij het bericht dat Mary op 10 december is overleden. Zij was al geruime tijd ernstig ziek. 

Mary was al vrij kort na de oprichting een vaste bezoeker van onze soos. Al snel ontpopte zij zich als gastvrouw als een onmisbare kracht en regelde op een gegeven moment de maandroosters van de gastvrouwen en -heren. Ook buiten de soos om was zij zeer actief, o.a. als vrijwilligster bij het schip ‘Einde van de Wereld’ en voor zorgorganisatie Civic voor de maaltijden bij Java-Blend. Toen Hotel Jakarta open ging, werd zij ook daar een gewaardeerde gast in de lunchroom. Wij werden diverse keren van harte uitgenodigd bij haar thuis en ook genoten we van de expositie van haar schilderijen bij Java-Blend. Wij hebben Mary in de loop der jaren zeer gewaardeerd en we zullen haar zeker missen.

Wij wensen de familie, vrienden en kennissen van Mary sterkte met het verwerken van dit verlies.

 


Dinsdag 10 december 2019 Mariska Ploeger over haar werk als wijkagent

Allereerst schetste Mariska voor ons een beeld, van wat het werk van een wijkagent o.a. inhield. Vooral het rechtstreekse contact met de bewoners en bedrijven is hierbij van groot belang. Zij heeft meer tijd voor hen, dan de “gewone” politieagent.

Daarna kwam de veiligheid voor de oudere bewoners aan bod. Kwaadwilligen proberen o.a. met allerlei babbeltrucs je woning binnen te komen. Zij raadde ons aan niet open te doen, als je niet zeker weet, wie er voor je deur staat. Dat lijkt misschien niet erg beleefd, maar veiligheid staat voorop. Gebruik op je eigen voordeur een spionnetje en een ketting of een kierstandhouder. Dat is een soort klem, waardoor de deur slechts een klein stukje open kan.

Geef niemand je bankpas of pincode. Vertrouw je het niet en wil je dit gelijk melden, bel dan gerust 112. Is het minder dringend, bel dan 0900-8844. Mariska benadrukte na afloop van haar praatje nog eens, hoe belangrijk het is, dat je belt. Sommige mensen zijn bang lastig gevonden te worden. Integendeel: beter 10 keer teveel gebeld dan 1 keer te weinig!

Wil je ergens aangifte over doen, maar is de gang naar het politiebureau voor jou een probleem: bel dan ook met 0900-8844. Men kan je dan in contact brengen met je wijkagent. Die komt dan bij je thuis de aangifte opnemen. Je kunt Mariska ook mailen: mariska.ploeger@politie.nl.

 

Na afloop kregen alle aanwezigen van Mariska niet alleen wat informatiemateriaal, maar ook een tijdschakelklok. Daarmee kun je jouw verlichting aan en uit laten gaan, als je bijvoorbeeld zelf afwezig bent. Zo denkt een eventuele inbreker, dat je thuis bent. Vooral met de feestdagen, als er veel wordt ingebroken in donkere verlaten woningen, is dit een goede voorzorgsmaatregel. Al met al was het een zeer informatieve en nuttige ochtend.


Dinsdag 3 december 2019 Viering Sinterklaasfeest

Zaten we net rustig koffie te drinken, wordt er opeens door een stel onverlaten op de ramen gebonsd! Gelukkig bleken het drie heel aardige Zwarte Pieten te zijn, even later gevolgd door Sinterklaas zelf. We hadden al gehoopt, dat hij zou komen en er stond dan ook een prachtige zetel voor hem klaar. Nadat we een liedje hadden gezongen werd hij welkom geheten door Ans, die hem en de Pieten bedankte, dat zij de moeite hadden genomen om bij ons langs te komen. In zijn openingswoord belichtte de Sint de vele leuke gebeurtenissen van ons jubileumjaar, met daarbij de kanttekening, dat er helaas ook wel verdrietige momenten te noteren waren.

Vervolgens werden diverse aanwezigen tussen de liedjes door naar voren geroepen en door de Sint in het zonnetje gezet. Zo werden o.a. onze nieuwe bestuursleden Anneroos en Ans bedankt, dat zij het bestuur van onze soos zijn komen versterken.

Zelf werd Sinterklaas nog toegezongen door een koortje gevormd door enkele van onze bezoekers. Het deed hem zichtbaar goed en hij dankte hen hartelijk. Miss Quiz MaryAnne werd nog verrast met een quizboek voor de soos en Ruud met een vel met nagespeelde foto’s van zijn websitepresentatie. Die foto’s waren toen namelijk niet gemaakt.

Alle ruim 40 aanwezigen, waaronder de nieuwe én de oude wijkagent (!), kregen liefst drie cadeautjes, waarna Sinterklaas iedereen een hand gaf en naar de zieke Mary vertrok, om haar met een onverwacht bezoek te verrassen. Geweldig, wat een leuk initiatief!

Iedereen bedankt voor weer een zeer geslaagde dag bij de Buurtsoos.


Vrijdag 29 november 2019 quiz van MaryAnne

Bijna elke maand wordt er op de laatste vrijdag van de maand een quiz gehouden.

En geloof mij, het is bepaald niet gemakkelijk om steeds weer leuke vragen te bedenken.

Maar op de een of andere manier lukt het MaryAnne toch steeds weer om met iets verrassends te komen.

En dat het gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de grote en nog steeds groeiende belangstelling.

 

Deze keer ging de quiz over reclameleuzen, die soms wel tientallen jaren terug gebruikt werden.

Zoals de slogan van Esso, 'Stop een tijger in uw tank', die in 1964 voor het eerst te zien was.

We kregen rond de 40 leuzen en moesten dan opschrijven, welk bedrijf die reclame gebruikte of een enkele keer die leus aanvullen.

 

Dat bleek nog verrassend moeilijk, Vrijwel alle reclame-uitingen klonken ons weliswaar zeer bekend in de oren, maar hoorde het nu bijvoorbeeld bij Omo of Persil?

Uiteindelijk bleek het dan Dash te zijn πŸ˜’. Toen we de antwoorden kregen, werd het een feest van herkenning.

'Ach ja, natuurlijk. Stom, dat had ik kunnen weten' enz. Erg leuk!

 

In december zijn er al genoeg activiteiten, dus slaan we een keertje over. Maar in januari bent u weer van harte welkom bij de volgende quiz.

 

Vrijdag 22 november 2019 Julia Napal van welzijnsorganisatie Civic.

Vandaag was Julia Napal van zorgorganisatie Civic bij ons te gast. 

Even was er wat verwarring, want zij wilde van ons weten, wat wij misten aan de ondersteuning van Civic, terwijl wij juist eerst wilden weten, wat Civic ons precies te bieden heeft. 

Nou, dat blijkt heel wat te zijn. Civic is in ons gebied dé aanbieder van zorggerelateerde ondersteuning. Men biedt o.a. ondersteuning door maatschappelijk werk bij persoonlijke problemen zoals schuldhulpverlening, men kan helpen bij het invullen van allerlei documenten, zoals belastingformulieren en aanvragen bij de gemeente voor een of andere regeling bijv. het aanpassen van een woning om langer zelfstandig te kunnen wonen, zij organiseren allerlei cursussen enz. En kunnen ze je niet zelf helpen, dan weten ze altijd een adres, waar je wel met je vragen terecht kan. Binnenkort worden er nog wat folders langs gebracht, waarin meer informatie staat.

Er werden diverse vragen gesteld, waar Julia (waar mogelijk) gelijk antwoord op gaf, of die ze noteerde om na te vragen. Er zijn zeker wel mogelijkheden, om bepaalde wensen uit te voeren, maar er moet eerst nog even gekeken worden naar de uitwerking daarvan. Wellicht kan er vervoer geregeld worden, zodat mensen aan bepaalde cursussen kunnen deelnemen, zoals een valcursus. En mogelijk komt er maandelijks een maatschappelijk werker naar de soos, zodat bezoekers ergens apart een op een met die maatschappelijk werker kunnen praten.

Na afloop bleef ze nog even met wat bezoekers individueel praten, waarbij ze nog wat vragen noteerde om later op terug te komen. 

Al met al was het een leuke kennismaking en hopelijk vloeit daar nog iets leuks uit voort.


Vr 15-11-2019 11.00 uur: Presentatie website van de buurtsoos

Onder grote belangstelling werd op 15 november de compleet nieuwe website van Buurtsoos Java-eiland gepresenteerd. 

In zijn openingspraatje vertelde Ruud, dat Jos Harte begin september had aangeboden een website voor de soos op te zetten en ook te gaan onderhouden. 

Het bestuur was natuurlijk gelijk enthousiast en vervolgens zijn Jos en Ruud aan de gang gegaan, om de website in te richten en inhoud te geven. 

Het was een enorme klus, maar ze waren blij met het resultaat.

Vervolgens kreeg voorzitter Jip het woord. Allereerst maakte hij met vreugde bekend, dat Ans Koster en Anneroos Meyboom zich bereid hadden verklaard, om toe te treden tot het bestuur. 

Ook de aanwezigen waren daar zeer blij mee, blijkens het daverende applaus. 

Vervolgens zette Jip onze nieuwe webmaster Jos en Ruud in het zonnetje en bood hen allebei namens de soos een prachtig boek aan.

De presentatie werd gegeven door Ruud en iedereen werd middels de handleiding aan de hand genomen bij het openen en doornemen van de website. 

Dat verliep voorspoedig en men was zeer te spreken over de inhoud. Vooral de foto’s van de afgelopen jaren leverden een feest van herkenning op. 

Tijdens en na de presentatie werden de aanwezigen goed geholpen door Jos en met name Willem Hoffs, waarvoor onze dank.

 

Diegenen zonder elektronische apparaten bieden wij ook de mogelijkheid om de website te bezoeken. 

We nemen zo nu en dan wel een laptop mee, waar men dan gebruik van kan maken.

Mocht u niet bij de presentatie geweest zijn, dan staat hieronder de handleiding. Mocht u nog hulp nodig hebben, dan vindt u die ongetwijfeld op de soos.

De link naar de website van Buurtsoos Java-eiland is:

 

WWW.BUURTSOOSJAVAEILAND.NL

 

Hieronder de stappen om deze website door te lopen. Succes!

 1. Op internet www.buurtsoosjavaeiland.nl intikken.
 1. U bent nu op de HOME-pagina. Lees maar wat er allemaal staat.
 1. Verder hebben we de volgende pagina’s: Contact, Programma,, Verslagen, Geschiedenis, Fotogalerij en Links OHG. Klik nu op Contact en u ziet de contactgegevens. Op uw smartphone moet u eerst op de drie streepjes klikken rechts naast de naam Buurtsoos Java-eiland. Dit moet u elke keer doen, wanneer u naar een andere pagina wilt gaan.
 1. Nu naar Programma. De naam spreekt voor zich. Elke maand wordt dit programma natuurlijk vernieuwd. Handig is, dat u gelijk alle datums op een rijtje ziet.
 1. Vervolgens naar Verslagen, waar de verslagen staan van 26 augustus 2019 tot heden. Elk nieuw verslag wordt daar aan toegevoegd.
 1. Klik nu op het driehoekje rechts van Geschiedenis en klik op het jaar, waar uw belangstelling naar uitgaat. U vindt bij Geschiedenis een stukje over de Oprichting in 2014 en alle jaaroverzichten sindsdien.
 1. Als u op het driehoekje rechts van Fotogalerij klikt, vindt u per kalenderjaar een verzameling foto’s met daarbij de datum en waar de foto genomen is, of wie er op de foto staat.
 1. Tenslotte klikt u op Links OHG. OHG staat voor Oostelijk Havengebied. Klik op de omschrijving van de website, waarin u geïnteresseerd bent. De regel wordt nu onderstreept en u komt op die site. U zit op dat moment niet meer op de website van de Buurtsoos, dus moet u de gekozen website weer verlaten, om weer terug te komen op onze website. Dit werkt bij elk apparaat weer net even anders, dus vraag advies, als u daar niet uitkomt.
 1. Bij laptops, PC’s en tablets kunt u onze website opslaan bij ”Favorieten” , zodat u elke keer snel op de website kunt komen. Ook kunt deze opslaan op uw smartphone als app. Dat werkt op de diverse telefoons steeds net even anders. Ook daarbij kunt u hulp krijgen, is het niet vandaag, dan wellicht een andere dag.

We pretenderen niet, dat we met deze handleiding volledig zijn, het is slechts een hulpmiddel. Bij laptops, PC’s , tablets en de diverse smartphones werkt het allemaal net even anders. Zijn er vragen of opmerkingen? Jos, Ruud en Willem zullen hun uiterste best doen om deze te beantwoorden!

 

Veel plezier met onze website.


Do 14-11-2019 12.00 uur: Lunchconcert in het Muziekgebouw aan het IJ

Ons uitje naar het gratis lunchconcert in het Muziektheater aan het IJ was eigenlijk een thuiswedstrijd en veel mensen waren dan ook komen lopen. 

Met zo’n 20 bezoekers waren we ruim vertegenwoordigd, al hadden we veel concurrentie van een goed doel, dat letterlijk busladingen ouderen had afgeleverd.

De Canadese sopraan Elisabeth Hetherington trad in een bijna volle zaal op met een mix van moderne en oude muziek, begeleidt door luitist en gitarist David Mackor uit Amsterdam.

 

We genoten een uur lang van haar prachtige heldere stem, met een enorm bereik tussen hoog en laag.

Toegegeven, niet iedereen zal van de door haar gezongen muziek houden, maar het was in ieder geval een bijzonder mooi optreden. 

Jammer was, dat in de zaal zoveel lawaai gemaakt werd. Zo moest Elisabeth haar eerste nummer al na enkele seconden staken, omdat er een telefoon afging. Schande! 

Zelf kreeg ik ook nog even last van een kriebelhoestje, maar dat viel niemand meer op tussen al dat geproest om mij heen.

Na afloop ging iedereen zijn eigen weg, dus de koffie bewaren we wel tot een volgende keer.


Vrijdag 11-10-2019 Rob van Zanten informeert ons over Sail 2020

Hoewel het nog 10 maanden van ons verwijderd is, kwam Rob van Zanten ons al vast wat informeren over Sail 2020.

Als eigenaar van zeilschool Nautiek in de IJ-haven is hij nauw betrokken bij een deel van de organisatie.

Met ruim 30 aanwezigen was er veel belangstelling voor zijn verhaal.

Hij lichtte alvast een tipje van de sluier op over de plannen voor volgend jaar, al is alles wel onder voorbehoud, omdat een en ander moet nog worden goedgekeurd.

Ik zal hier dan ook niet in details treden, want dat wekt maar verkeerde verwachtingen. Duidelijk is wel, dat het Sail-gebeuren in een groter gebied plaats gaat vinden.

Rob vertelde over de plannen om de diverse gebieden te verbinden en wat dat voor de bewoners kan betekenen.

Het idee leeft, om tram 7 tijdens het evenement door te laten rijden naar het Azartplein. Als dat gerealiseerd kan worden, zou dat voor ons als bewoners erg prettig zijn.

 

Duidelijk werd wel, hoeveel moeite het kost, om een dergelijk gratis te bezoeken evenement financieel rond te krijgen, want we praten wel over miljoenen euro’s.

Alle commerciële activiteiten zijn dan ook een bittere noodzaak om het mogelijk te maken, want grote sponsoren staan niet meer in de rij.

Al met al was het een interessante ochtend. Helaas liet de techniek ons in de steek en kon Rob geen bijbehorende beelden op het scherm vertonen.

Maar niet getreurd: volgend jaar komt hij met plezier nog een keertje terug met naar alle waarschijnlijkheid ook nog meer informatie.


Do 19-9-2019 Uitje naar Artis

Liefst 31 bezoekers van onze soos waren afgekomen op ons uitje naar Artis. En wat hebben we een leuke dag gehad!

Keurig op tijd was iedereen aanwezig en konden we naar binnen. We hadden eerst vrije tijd, want we hoefden pas om 11.30 te verzamelen voor de rondleiding.

Daar kregen we bij de Apenrots onze vouchers voor een gratis koek en thee of koffie en stonden de twee gidsen al op ons te wachten.

Na de groepsfoto werden we over twee groepen verdeeld en kregen we per groep een interessante rondleiding door Artis.

Beide gidsen waren erg enthousiast en wisten allerlei leuke details te vertellen over allerlei diersoorten waar we langs liepen.

Gelukkig waren er genoeg plekjes waar we tussentijds even konden zitten, want zo’n rondleiding is best vermoeiend.

Na ruim 1,5 uur (!) hebben we er zelf maar een eind aan gemaakt, want onze gidsen waren onvermoeibaar. Zij kregen een verdiend applaus. Daarna was het tijd, om aan de inwendige mens te denken en gingen we onze vouchers inruilen voor koeken en koffie dan wel thee. Voor een aantal was het toen wel genoeg, waar anderen nog even de rest van de dierentuin gingen verkennen. Als je er toch bent ….!

Het was weer een fantastisch uitje, met dank aan de gulle gevers van diverse vrijkaartjes en natuurlijk aan MaryAnne en Ans, die deze dag voor ons georganiseerd hebben.


Zo 8-9-2019 Brocante markt

Op zondag 8 september was er een brocante markt bij Java-Blend. Hoewel het geen officiële activiteit was van de Buurtsoos, werd deze wel opgezet door eigenaar Robert en een aantal van onze bezoekers.

Vanwege de te verwachten drukte waren er zowel boven als beneden stands ingericht en kon iedereen uitgebreid rondsnuffelen naar mooie koopjes. 

Natuurlijk kwamen hier heel wat bezoekers van de soos op af, maar ook andere buurtbewoners wisten de markt te vinden.

Hoewel het wel meeviel met de drukte was het toch een erg gezellige middag en gingen heel wat mensen met iets moois naar huis. Voor herhaling vatbaar?!


Vr 6-9-2019 Karel Petersen

Je hoeft niet altijd iemand van buiten te laten komen, om een leuke gastspreker te hebben. Dat bewees Karel Petersen wel, die een volgepakte zaal een stukje van zijn levensverhaal vertelde.
Hij had het over zijn jeugd, werk, buurt en hobby’s en vrolijkte zijn verhaal op met allerlei leuke en soms herkenbare anekdotes.
Indrukwekkend was zijn verhaal over die keer, dat hij als timmerman in het voormalige Moulin Rouge aan het Thorbeckeplein aan het werk was.
Hij vond toen twee verstopte dagboeken uit de 2e Wereldoorlog en een Jodenster, toen hij iets aan het wegbreken was. Daar kwam hij zelfs mee in Het Parool.
Hij had moeiteloos 3 uur kunnen vullen, maar na bijna een uur vond Jip, dat het tijd werd voor het ijsje, waar bijna jarige Marije ons op trakteerde.
Het was weer een leuke ochtend en Jip nodigde gelijk andere bezoekers uit, om het voorbeeld van Karel te volgen.


 

Zo 1-9-2019 Lenie Wijnbergh overleden

Tot onze grote spijt ontvingen wij afgelopen weekend het bericht, dat Lenie Wijnbergh op 29 augustus jl. is overleden.
Lenie was een regelmatige bezoekster van onze soos, al liet haar gezondheid haar wel eens in de steek. Dan was ze weer een tijdje afwezig, maar zodra het weer wat beter ging, was zij snel weer present.


Ze was een vrouw met gevoel voor humor en duidelijk in haar mening, zoals o.a. ook een gastspreker van het stadsdeel heeft mogen ervaren.Lenie was al een tijdje ziek en heeft uiteindelijk afgelopen donderdag de strijd gestaakt. Zij is 90 jaar geworden.
De crematie vindt in besloten kring plaats.


We zullen haar missen. 


Ma 26-8-2019 Terugblik
Het was deze zomermaanden een vreemd “vaarseizoen” met of te warm of zeer onbestendig weer.
Toch zijn we nog drie keer het water op geweest, met Rein weer als onze vaste kapitein, waarvoor onze zeer hartelijke dank.
Onze dank gaat tevens uit naar Rob van Zanten voor zijn invalbeurt als kapitein op 21 augustus. De deelnemers aan de tochten hebben zeer genoten.
Volgend jaar wordt het een speciaal vaargebeuren, want dan vindt Sail Amsterdam weer in o.a. onze haven plaats.
De voorbereidingen om ook weer met onze bezoekers tijdens deze happening rond te varen zijn inmiddels gestart.
Waarschijnlijk gebruiken we dan de deels overdekte sloep.