Geen koffieochtenden meer voor de soos

Zondag 11-7-2021

Beste bezoekers van Buurtsoos Java-eiland,

 

Tot onze spijt heeft het bestuur unaniem besloten tot nader order geen koffieochtenden meer te organiseren voor de soos.

I.v.m. het explosief stijgend aantal coronabesmettingen heeft de regering een aantal versoepelingen teruggedraaid.

Zo moet er o.a. weer 1,5 meter afstand bewaard worden. Zowel binnen als buiten op het terras is dat voor onze soos niet te handhaven.

Dat geldt voor zowel Java-Blend als voor Hotel Jakarta. Bij de laatste zitten we weliswaar wat ruimer, maar toch nog te dicht op elkaar.

Onder de gegeven omstandigheden vinden wij het risico voor onze deels kwetsbare bezoekers daarom te groot.

 

Een aantal bezoekers, die wij op straat of elders spraken, had al aangegeven, dat zij zich opnieuw erg onveilig voelden.

Wellicht zit de angst om besmet te geraken er weer behoorlijk in en was daarom de opkomst afgelopen vrijdag bij Java-Blend zo slecht.

Ondanks dat er veel aandacht was geschonken aan de terugkeer, was de opkomst nog niet de helft van wat we de weken daarvoor bij Hotel Jakarta hadden.

Mogelijk speelden ook andere factoren een rol, dat er zo weinig bezoekers kwamen, maar het was toch een teken aan de wand.

 

We weten nog niet, tot hoelang de sluiting gaat duren. Het kan weken zijn, maar mogelijk ook maanden. We wachten nieuwe versoepelingen van de overheid af.

Het belangrijkste punt blijft de verplichting om 1,5 meter afstand te houden. Zolang die blijft gelden, zal de soos naar verwachting zijn deuren niet openen.

 

In de hoop op betere tijden wensen wij u toch prettige zomermaanden.


Afscheid van Hotel Jakarta

Woensdag 7-7-2021

Vandaag hebben we met een mooie bos bloemen afscheid genomen van Hotel Jakarta.

Toen het niet mogelijk was om bij Java-Blend koffie te drinken, konden wij gelukkig gedurende een aantal maanden bij hen terecht.

De ontvangst was altijd fantastisch, mede dankzij het zeer prettige personeel. Jip bedankte hen in een mooie toespraak.

Het is fijn te weten, dat we in geval van nood altijd bij hen terecht kunnen, al hopen we niet, dat dit in de toekomst nog nodig is.

 

Vrijdag dus weer naar Java-Blend. Wij zijn elke dinsdag- en vrijdagochtend weer open vanaf 10.00 tot 12.30 uur.

Als uw vaccinatiebewijs nog niet door Robert is gescand, vergeet dit dan niet mee te nemen.

Mocht u nog geen officieel bewijs hebben, neem dan uw Digid mee en (indien u deze heeft) uw smartphone.

Heeft u geen smartphone en/of Digid, dan helpen wij of Robert u wel, om toch een vaccinatiebewijs aan te vragen.

Wij zullen er alles aan doen, om u weer een gezellige koffieochtend bij Java-Blend te bezorgen. 

 

Als uw vaccinatiebewijs eenmaal door Robert is gescand, hoeft u dit niet bij elk bezoek te tonen.

Wel geldt voor elk bezoek: vertoont u ziekteverschijnselen? Blijf dan thuis. Samen krijgen we COVID-19 er onder!

 

Tot vrijdag!


De Buurtsoos gaat op vrijdag 9 juli terug naar Java-Blend

Woensdag 30-6-2021

Na zo’n 16 maanden afwezigheid keert de soos op 9 juli weer terug bij Java-Blend. U bent vanaf deze datum weer elke dinsdag- en vrijdagochtend vanaf 10.00 tot 12.30 uur welkom.

U heeft er lang op moeten wachten, maar de coronaregels lieten een eerdere terugkeer niet toe. Met name de maatregel van 1,5 meter afstand houden zorgde daar voor, want bij Java-Blend kon die niet gehandhaafd worden. Sinds een paar dagen zijn er echter nieuwe versoepelingen en kunnen mensen met in achtneming van strenge voorwaarden elkaar toch weer ontmoeten, zonder rekening te houden met die maatregel. Die voorwaarden zijn, dat u bij binnenkomst een vaccinatiebewijs van de overheid moet kunnen tonen, of een negatieve coronatest, die niet ouder is dan 48 uur.

Wij zijn als bestuur zeer verheugd, dat wij weer op ons vertrouwde honk kunnen terugkeren, maar het heeft wel de nodige consequenties. Iedereen die niet de juiste bewijzen kan tonen, mag namelijk Java-Blend dus niet bezoeken. Dat vinden we uitermate vervelend, want we gunnen iedereen een gezellige ochtend bij de soos. Het is echter een eis van de overheid, waar Java-Blend, in de persoon van Robert, zich aan moet houden. Anders raakt hij mogelijk na controle zijn vergunning kwijt. Hij zal op een namenlijst bijhouden, wie het vaccinatiebewijs heeft getoond, zodat dit bij een volgend bezoek niet opnieuw nodig is.

Tot een week geleden kende Nederland geen officieel vaccinatiebewijs, maar alleen negatieve testbewijzen. Zowel het papiertje, waarop staat dat u tweemaal gevaccineerd bent als ook het gele boekje (medisch paspoort), waarin uw vaccinaties zijn ingeschreven, gelden beiden niet als officieel vaccinatiebewijs. Om u voor elk bezoek aan de soos te laten testen lijkt ons natuurlijk geen optie. U heeft dus een vaccinatiebewijs nodig. Sinds 24 juni is de overheid gestart met het verstrekken van officiële vaccinatiebewijzen. Er zijn een aantal manieren, om die aan te vragen. En om u gelijk gerust te stellen: als u hulp nodig heeft, dan krijgt u deze de komende week van zowel Robert als van ons. Daar komen wij zo op terug.

Als u een smartphone heeft, kunt u via Google Play Store of App Store de app CoronaCheck downloaden, die openen en daarin een QR-code aanvragen. U heeft daarbij uw gebruikersnaam en wachtwoord van uw Digid nodig. Als u het zelf wilt doen, dan vindt u een handleiding op o.a. https://www.plusonline.nl/veilig-online/zo-werkt-de-coronacheck-app

Heeft u nog geen DigiD en wilt u een account aanvragen? Gebruik dan het aanvraagformulier op https://www.digid.nl/stappenplan/stappenplan-digid-aanvragen/

Voor uw aanvraag heeft u uw Burgerservicenummer (BSN) nodig. Heeft u daarbij hulp nodig, laat het ons dan weten.

Mensen zonder smartphone kunnen via een computer een papieren vaccinatiebewijs downloaden en uitprinten via https://coronacheck.nl/nl/print/ Ook hier heeft u uw gegevens van uw Digid nodig.

Natuurlijk zijn er een aantal bezoekers, die hier wel enige hulp bij kunnen gebruiken. Die gaan Robert en wij u ook bieden. Tijdens openingstijden kunt u de komende week zelf bij Robert langsgaan. Zorg er in ieder geval voor, dat u de gegevens van uw Digid bij u heeft en uw eventuele smartphone. Komende vrijdag 2 juli bent u tussen 10.00 tot 12.30 uur ook welkom bij Java-Blend. Daar zitten dan een aantal mensen van de soos gereed, om u te helpen bij het downloaden van uw vaccinatiebewijs. Mocht u ons daarbij willen helpen: graag! Wij kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Al staat de koffie klaar, het is dus nog geen officiële koffieochtend van de Buurtsoos, maar een soort instuif voor die bezoekers, die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken.

Volgende week woensdag is onze laatste dag bij Hotel Jakarta, waarna we vanaf vrijdag 9 juli week wekelijks op dinsdag- en vrijdagochtend koffie drinken bij Java-Blend. Wij organiseren voorlopig echter geen activiteiten die extra veel bezoekers trekken, zoals gastsprekers, quizzen en feestjes. Daar wachten we even mee tot alles weer “normaal” is.

Zoals gezegd zijn we blij weer terug te zijn bij Java-Blend. Hopelijk steekt de oprukkende deltavariant van het coronavirus geen spaak in het wiel en worden de versoepelingen niet meer teruggedraaid. Tot die tijd geldt in ieder geval:

Tot ziens bij Java-Blend! (Hieronder de afbeelding van de coronacheck)Eerste koffieochtend van dit jaar

Woensdag 2-6-2021

Het was maar goed, dat we op het terras van Hotel Jakarta flink de ruimte hadden, want de opkomst bij onze heropening was weer ouderwets groot.

Liefst 31 bezoekers waren enthousiast afgekomen op onze eerste koffieochtend van dit jaar en dan misten we zelfs nog een paar vaste gasten.

Het weer zat dan ook wel erg mee: dankzij een aangename temperatuur en weinig wind zaten we heerlijk buiten op het terras te genieten van de lekkere koffie met spekkoek.

 

Voorzitter Jip hield nog een mooie toespraak, waarin hij o.a. de mensen bedankte, die ondanks de sluiting diverse activiteiten hadden ontplooid, om de binding met onze bezoekers te behouden.

Verder sprak hij zijn hoop uit, om weer zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar Java-Blend, zodra de coronaregels dat toestaan. Uw veiligheid staat daarbij natuurlijk wel voorop!

 

Speciaal voor deze eerste bijeenkomst van het jaar hadden we weer voor een draaiorgel gezorgd, die met zijn gezellige muziek voor extra sfeer zorgde.

Al met al was het een geweldig leuk begin van wat hopelijk een nieuw succesvol jaar van de soos wordt.

 


De Buurtsoos gaat weer open!

Zaterdag 22-5-2021

Met grote vreugde delen wij u mede, dat de soos voor het eerst sinds 8 lange maanden weer zijn deuren voor u opent.

Nu de openingstijden van de terrassen verruimd zijn en het (eindelijk!) wat beter weer lijkt te worden, bent u op woensdag 2 juni van 10.30 tot 12.00 uur van harte welkom.

Omdat we een grote opkomst verwachten en dus de ruimte nodig hebben, kozen we opnieuw voor het terras van Hotel Jakarta.

 

Zolang de weersomstandigheden dit toelaten, zijn we vanaf 2 juni elke woensdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur open.

Op dit moment mogen we echter alleen van het terras gebruik maken en kunnen we dus niet binnen zitten bij slecht weer.

Het kan dus gebeuren, dat we onze bijeenkomst daardoor soms moeten afblazen. Mocht dit zo zijn, dan laten we u dit een dag van tevoren via een e-mail weten.

U krijgt alleen bericht, als het niet doorgaat. Geen bericht is dus goed bericht.

 

Ook al hebben de meesten van ons minimaal al één vaccinatie tegen corona gehad, toch moeten wij ons strikt aan de coronamaatregelen houden.

Om er een aantal te noemen:

 • Gezondheidscheck verplicht. Heeft u gezondheidsklachten: blijf dan thuis!
 • Desinfecteer bij binnenkomst uw handen.
 • Blijf zoveel mogelijk op uw plek zitten. Verplaats u alleen als u naar de wc moet. Draag dan binnen een mondkapje.
 • Maximaal 2 personen of 1 huishouden per tafel !!

Vooral het afstand houden is erg belangrijk, zodat het hotel en daardoor ook de soos niet in de problemen komt i.v.m. handhaving.

U kunt dus niet met een groepje aan één tafel zitten, zoals dat gebeurde in de zomermaanden van 2020. 

Het wordt in het begin waarschijnlijk een beetje zoeken naar de beste opstelling, maar samen komen we er wel uit. We rekenen op uw begrip en medewerking.

 

Hoofdzaak is echter, dat we elkaar weer wekelijks kunnen ontmoeten. Daar hebben wij lang naar uitgekeken.

Voor iedereen zijn er twee kopjes koffie of thee en er zijn, zoals bekend, geen kosten aan verbonden.

Nog een klein puntje voor de laatkomers: na 11.30 uur wordt er geen koffie meer geschonken, maar u blijft natuurlijk van harte welkom.

Gastsprekers en uitjes zitten er voorlopig nog niet in, maar dat is ongetwijfeld een kwestie van tijd.

 

Een en ander wordt gecoördineerd door de leden van onze Bijzondere Activiteitencommissie (BAC).

Voorzitter Jip heeft een stapje terug gedaan en zijn plaats wordt ingenomen door medebestuurslid Anneroos. Welkom Anneroos.

Jip blijft wel achter de schermen actief met leuke ideeën voor uitjes en we mogen nog steeds gebruik maken van zijn uitgebreide netwerk. Bedankt Jip!

 

Voorlopig zijn we dus weer open, al is het slechts buiten mogelijk.

Hopelijk volgen snel meer verruimingen, waardoor we ook binnen welkom zijn, met als ultieme wens de terugkeer naar Java-Blend. Maar voor nu:

Hartelijk welkom op woensdag 2 juni!31 maart 2021 paastoespraak Jip van Leeuwen

 

Lieve bezoekers, belangstellenden en sympathisanten van Buurtsoos Java-eiland,

 

De paasdagen komen er aan en nog steeds houdt het coronavirus ons gevangen. En nog steeds kunnen wij daardoor met onze soos niet gezellig aan de koffie en met elkaar uitstapjes maken. Maar let op, na deze regen komt zonneschijn!

 

Verschillende bezoekers van onze soos zijn al gevaccineerd en de komende weken zullen er nog meer volgen. Hopelijk kunnen wij elkaar begin mei weer ontmoeten,  met elkaar spreken en samen lachen!

 

MaryAnne, Anneroos, Ans, Ruud en André hebben erg hun best gedaan om in de afgelopen periode toch nog leuke dingen te organiseren en ons weten te vermaken, om zo de onderlinge band vast te houden.

Ieder maand is er weer die fijne quiz. Uiteraard is het niet zo gezellig als wanneer wij bij elkaar zijn, maar wat een leuke onderdelen kwamen en komen er weer steeds voorbij.

De stukjes met levensverhalen stapelen zich op. Het is zó leuk om geschiedenissen van elkaar te lezen en daardoor elkaar nog beter te leren kennen. Steeds meer soosers willen hun verhaal kwijt, dus de bundel zal wel alsmaar dikker worden….

En op dit moment de Bingo. Wat een superidee om dit zo op te zetten en uit te voeren, hoedje af Ruud.  De winnaars zijn nu bijna allemaal bekend en dat zij een mooie prijs krijgen, reken maar van Jetje!

Hadden we met Sinterklaas code oranje en met Kerst code wit nu met de paasdagen voor de deur wordt het code geel, want de komende dagen komt de Paashaas bij alle deelnemers aan de quiz langs met een kleinigheidje om de paasdagen nog meer op te vrolijken.

 

Ondanks alle beperkingen kunnen we vol goede moed het voorjaar en de zomer tegemoet gaan. Laten we elkaar blijven steunen, zoals we steeds gedaan hebben, zeker nu het einde in zicht is.

 

Ik wens iedereen fijne paasdagen.

 

Lieve groet,

 

Jip


Paasbingo maart 2021

Om rondom Pasen iets leuks te doen voor onze bezoekers, het onderlinge contact te bewaren en om voor wat afleiding te zorgen, organiseerden wij eind maart een gezellig spelletje Bingo.

Omdat de mensen natuurlijk niet zelf aanwezig konden zijn, maakten wij er een digitale bingo van. Alle deelnemers kregen een eigen kaart toegestuurd via een e-mail.

De mensen zonder e-mail kregen hun bingokaart uitgedraaid in de bus gestopt. De organisatie hield dan voor hen bij, of zij een prijs hadden gewonnen.

 

Vervolgens werden er 9 dagen lang getallen doorgestuurd, die men op de bingokaart kon wegstrepen. Uiteindelijk leverde dit 5 winnaars op, die een “volle” kaart hadden.

Zij werden verrast met een groot chocolade-ei. Daarnaast was er nog een leuke paasattentie voor alle deelnemers, die door de bestuursleden bij hen thuis werd bezorgd.

Als aardig detail was er de nieuwe sticker met het logo van de Buurtsoos, die op het bloembollenemmertje was geplakt

 

We kregen veel leuke reacties en met 61 deelnemers was de Bingo een groot succes. Maar “live” bij Java-Blend is het natuurlijk nóg leuker.

                                                                                                                                                                                                                                                                            December 2020

Lieve bezoekers,  sympathisanten en belangstellenden van onze  Buurtsoos Java-eiland.

Door de coronapandemie is er dit jaar geen kerstdiner voor onze Soosers, dus ook geen kersttoespraak,  maar toch wil ik iedereen via dit schrijven benaderen.

We hebben een enerverend  jaar achter de rug, daar hoef ik niet over uit te wijden, maar ondanks alle beperkingen is er heel veel gebeurd. Om te beginnen wil ik eerst de namen noemen van de Soosers die dit allemaal  mogelijk hebben gemaakt. Meestal komt dit bedankje aan het einde van de toespraak maar nu niet. Anneke: bedankt voor de organisatie en leiding geven aan de koffiedames en –heren. Ook al was het maar van korte duur, je was en bent er gewoon. De medewerkers van de Bijzondere Activiteiten Commissie , MaryAnne , André en (onder leiding van) Ans, heel veel dank voor wat jullie doen. Jos bedankt voor weer een jaar bijhouden van onze website. Deze blijft daarmee een prachtig visitekaartje van onze soos. Ook het bestuur erg veel dank voor het reilen en zeilen in deze periode: Anneroos, Ans, MaryAnne, Ruud en Jip, dank jullie wel. Overigens wil ik er geen geheim van maken dat de vergaderingen altijd bijzonder gezellig zijn, we hebben er plezier in!

Ik wil geen opsomming maken van wat er allemaal in 2020 heeft plaatsgevonden bij onze Soos. Hiermee zou ik Ruud die weer een prachtig jaarverslag op de plank heeft liggen en ook Sinterklaas voor de voeten lopen. Maar toch, ondanks corona, hebben we in de zomerperiode op het terras van Jakarta op de woensdag onze koffieochtenden kunnen houden. Er zijn Soosers die de gezelligheid van Java-Blend misten, men vond het soms te koud, te veel afstand  en minder huiselijk. De gastvrije ontvangst, koffie met lekkere koek en het orgel hebben echter veel goed gemaakt. Daarom, laten wij ons er in deze tijd op richten wat wél mogelijk is. De quiz werd dit keer niet gezellig met elkaar gehouden, maar op afstand via de mail. Wat een mooi initiatief, net zoals de speurtocht over het eiland en de “Uit het leven gegrepen” verhalen van onze Soosers. En toen was Sinterklaas er toch ook opeens ondanks corona, niet in levende lijve maar via de mail. Volgens mij was iedereen heel lief en hoefde er niemand mee naar Spanje, hoewel, het is daar nu heerlijk warm in het zonnetje! Allemaal prachtige initiatieven van de BAC en zo fijn dat er zoveel Soosers bij betrokken worden, zowel in de organisatie als in het oplossen van de vele vragen en puzzels enz. Heerlijk dat wij ook op deze manier in deze bijzondere tijd zoveel voor elkaar kunnen betekenen, daar kunnen we best trots op zijn. Een vrolijke gebeurtenis dit jaar was de verjaardag van Wim Epskamp, Wim is 98 jaar geworden en staat zijn mannetje nog steeds. Wat een supervoorbeeld voor ons allen!  Nu op naar de 100 jaar Wim, en reken er op, we gaan er een prachtig feest van maken. Er was ook een droevige moment dat ik zeker wil noemen. Het overlijden van Otto Slok is hard aangekomen. Otto was een trouw Sooser met een hele duidelijke eigen inbreng, die hij nooit onder stoelen of banken schoof. Wij zullen je missen Otto.

Dit jaar konden we weer nieuwe buurtbewoners ontvangen die het fijn vinden om zich bij onze Soos aan te sluiten. Al vaker heb ik, ook in toespraakjes, gezegd dat wanneer er in jullie omgeving bewoners zijn die een zetje nodig hebben om naar de Soos te komen, neem hen een keer mee. Er zijn voorbeelden genoeg van onze Soosers die in het begin een zetje nodig hadden en nu niet meer weg te slaan zijn! Ook als je het vermoeden hebt dat tijdens de Kerstdagen iemand alleen is, vraag die buurvrouw of buurman voor een kopje koffie, thee of een borreltje!

Voor volgend jaar zijn er nu al weer veel plannen van wat wij kunnen gaan doen, maar natuurlijk moet eerst het virus verslagen worden. Wat dat betreft zal het spannend worden. Persoonlijk geloof ik erg in de  vaccinatie en maak daar als het aangeboden wordt direct gebruik van. Er zijn mensen die aarzelen, maar corona is erger dan een prik, is mijn mening. Ik ben ook erg nieuwsgierig wat het toegangsbeleid naar evenementen, reizen enz. gaat worden. Krijgt men alleen maar toegang als men is gevaccineerd?  We zullen het zien! Wij als bestuur hopen, zodra dat mogelijk is, gelijk weer de koffieochtenden en “schoolreisjes” te gaan organiseren, in wat voor vorm dan ook. Misschien nog niet helemaal zo als voor de crisis, maar wel zo  dat we elkaar weer kunnen ontmoeten en wij ons sociale gebeuren weer kunnen hervatten. Het zou toch prachtig zijn om bijvoorbeeld weer een keer met z’n allen naar Artis te gaan!

Het sociale gebeuren in onze Soos wil ik nog een keer naar voren halen. Het is geweldig dat wij er in deze tijd voor elkaar zijn op momenten dat dit nodig is. Er zijn voorbeelden genoeg, maar die ga ik niet allemaal opnoemen. Geloof me, het zijn er veel en dat is hartverwarmend! Laten wij daar alsjeblieft mee doorgaan. De komende tijd gaan er veel lichtjes branden in de kerstboom of zijn er kaarsen die branden in onze woningen en mijn wens is dan ook:

Laten deze lichtjes voor ons een symbool voor de toekomst zijn.

En voor de komende periode, kijk vooral naar datgene wat wel mogelijk is en waar we vreugde uit kunnen scheppen!!

Veel liefs,

Jip.


Zondag 20 december 2020 Beste wensen Buurtsoos Java-eiland

En hopelijk snel tot ziens!


Vrijdag 5 december 2020 Videoboodschap Sinterklaas

Sinterklaas was vandaag bijzonder graag zelf langsgekomen bij onze soos, maar helaas was dat natuurlijk niet mogelijk.

In plaats daarvan heeft hij ons een persoonlijke videoboodschap gestuurd, die wij u niet willen onthouden.

Helaas paste de video niet op onze website, maar u kunt hem zien op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/BuurtSoosJavaeiland

Hartelijk dank Sinterklaas en wij hopen u volgend jaar weer in levende lijve te ontmoeten.

 


Zaterdag 7 november 2020

Helaas ontvingen wij het bericht, dat Otto Slok op 6 november jl. is overleden.

 

Otto was de eerste jaren van de soos een regelmatige bezoeker van onze soos.

De laatste jaren had hij wat problemen met zijn gezondheid en zagen wij hem wat minder.

 

Wij hebben hem leren kennen als een aimabele man, maar ook als iemand met een duidelijke mening.

Hij was daarnaast een kunstzinnig iemand en een van de deelnemers aan de gezamenlijke expositie van een aantal bezoekers van de Buurtsoos.

 

Otto is rustig in het bijzijn van zijn familie overleden en de crematie vindt aanstaande donderdag in besloten kring plaats. Hij werd 86 jaar oud.

Wij wensen zijn vrouw Anja, familie en vrienden sterkte met het verwerken van dit verlies.

 


20-10-2020:

Lieve bezoekers, belangstellenden en sympathisanten van onze Buurtsoos Java-eiland,

 

Na een zomer met fijne en gezellige soosbijeenkomsten op de woensdagochtend op het terras van hotel Jakarta zitten we weer in een beperkte lockdown.

 Even geen koffie met een heerlijke stukje koek, maar vooral ook even geen contact met elkaar waarbij we elkaar aan kunnen kijken.

 Het is natuurlijk vreselijk jammer dat deze lockdown er weer is, maar volgens mij noodzakelijk, om over een tijd elkaar weer wel te kunnen ontmoeten.

 Ik denk ook, dat wij ons daarop moeten richten. Kijk vooral vooruit en probeer datgene te waarderen, wat op dit moment onder deze omstandigheden wel mogelijk is en   waarvan je kunt genieten.

 

Van iemand, die mij dierbaar is, kreeg ik de volgende uitspraak toegestuurd, die ik jullie ook wil meegeven.

Na een zomer met fijne en gezellige soosbijeenkomsten op de woensdagochtend op het terras van hotel Jakarta zitten we weer in een beperkte lockdown.

 Even geen koffie met een heerlijke stukje koek, maar vooral ook even geen contact met elkaar waarbij we elkaar aan kunnen kijken.

 Het is natuurlijk vreselijk jammer dat deze lockdown er weer is, maar volgens mij noodzakelijk, om over een tijd elkaar weer wel te kunnen ontmoeten.

 Ik denk ook, dat wij ons daarop moeten richten. Kijk vooral vooruit en probeer datgene te waarderen, wat op dit moment onder deze omstandigheden wel mogelijk is en   waarvan je kunt genieten.

 

Van iemand, die mij dierbaar is, kreeg ik de volgende uitspraak toegestuurd, die ik jullie ook wil meegeven.

Herinner je het goede van gisteren, kijk uit naar morgen en leef vandaag!

Dus leef vandaag, pak die telefoon en bel iemand op om een praatje te maken. Maak een afspraak, waarbij je natuurlijk wel de coronaregels na moet leven, of stuur iemand gewoon eens een kaartje! Maar je kunt ook een wandeling gaan maken, alleen of met zijn tweeën. Wij wonen tenslotte in een prachtig gedeelte van Amsterdam, met veel groen en bezienswaardigheden.

 

Ik denk dat Sinterklaas Spanje niet uit mag, code rood! En de Kerstman moet op de Noordpool blijven, code wit!

Maar niet getreurd, want wij, het bestuur van onze soos,  gaan niet bij de pakken neerzitten en bedenken zeker een leuk alternatief.  

 

Ik eindig met de wens, dat iedereen gezond mag blijven en dat wij elkaar zo spoedig mogelijk weer kunnen ontmoeten!

Lieve groet,

Jip.


29-09-2020 Tijdelijke sluiting Buurtsoos Java-eiland per 29-09-2020

Tot onze grote spijt moeten wij u mededelen, dat het bestuur unaniem heeft besloten, om opnieuw tijdelijk te stoppen met onze koffieochtenden.

Door het explosief stijgend aantal besmettingen in met name Amsterdam vinden wij het niet langer verantwoord, om samenkomsten van een grote groep (al dan niet kwetsbare) ouderen te organiseren.

 

Dat er grote behoefte is aan de soos bleek wel vanaf juli, toen we na  een maandenlange sluiting weer open gingen. Er kwamen gemiddeld tussen de 25 en 30 bezoekers, met uitschieters daarboven. 

Dat is gelijk ook onze valkuil, want deze aantallen maken de kans op besmetting ook substantieel groter.

 

Vorige week hadden wij u al op het hart gedrukt, zich goed aan de regels te houden en dat verliep afgelopen woensdag voortreffelijk.

Maar onder de gegeven omstandigheden vinden wij het toch te riskant, om nog langer door te gaan met de soos.

Het gaat hierbij namelijk natuurlijk wel om een voor onze leeftijdsgroep potentieel levensbedreigend virus.

 

Zoals gezegd gaat het om een tijdelijke maatregel. Zodra de omstandigheden het weer mogelijk maken, nodigen wij u gaarne weer uit voor een gezellig samenzijn. We kunnen de soos tenslotte niet missen!

 

Met hartelijke groeten en hopelijk spoedig tot ziens,

 

Anneroos, Ans, Jip, MaryAnne en Ruud

 

Dinsdag 22-9-2020 Nieuwsbrief Buurtsoos Java-eiland

We zijn opgelucht, dat de strengere coronaregels (nog) geen invloed hebben op onze koffieochtenden.

Wel is het zaak om allemaal scherp te blijven en de regels (alleen komen als je gezond bent, 1,5 meter afstand houden en handen desinfecteren bij aankomst) in acht te nemen.

 

Morgenochtend is het weliswaar droog, maar door de wind toch erg fris, dus hebben we besloten binnen koffie te gaan drinken.

Vanwege het stijgend aantal besmettingen willen wij er daarbij alles aan doen, om de 1,5 meter afstand te handhaven.

Voor het eerst wordt dan ook gewerkt met stukjes tape, om de juiste afstand aan te geven. Het is daarbij niet toegestaan, om stoelen te gaan verplaatsen en bij andere tafels te plaatsen. We mogen de gehele ruimte gebruiken, dus er is plaats genoeg. 

We verzoeken u vriendelijk eventuele aanwijzingen van de bestuursleden zonder gemor op te volgen, wij doen ook maar ons best.

 

Daarbij is het ook van groot belang, om onze goede relatie met Hotel Jakarta in stand te houden.

Als wij ons niet houden aan de coronaregels, lopen zij kans op grote boetes of erger en wij de kans, dat wij daardoor niet meer welkom zijn. Dat risico willen wij natuurlijk niet lopen.

Het klinkt allemaal misschien wat streng, maar met een beetje medewerking valt dat eigenlijk reuze mee.

 

 

Vorige week was Gusta Rijgersberg op weg naar de soos, toen zij onderweg struikelde. Jip ging bij Hotel Jakarta vragen, of zij wellicht een drukverband hadden.

Medewerker Pascal liep gelijk mee met een EHBO-kist en een rolstoel en even later zat Gusta (weliswaar met de nodige pijn) in die rolstoel bij de soos koffie te drinken.

Zij kreeg van Pascal een drukverband en een handdoek met ijs om haar enkel en zat keurig met haar been omhoog. Alle lof dus voor Pascal, wat een geweldige service!

 

Haar enkel bleek achteraf trouwens gebroken en ze moet er aan geopereerd worden, als dat ondertussen al niet is gebeurd.

Alle lof ook voor haar buurvrouwen Rina en Dédé, die haar naar het ziekenhuis brachten en daar samen met haar 8 uur lang tot 20.30 uur zaten.

Jip heeft Gusta al namens de soos een bloemetje bezorgd en een beterschapskaart volgt binnenkort. Sterkte Gusta en hopelijk snel weer tot ziens.

 

 

Precies vijf jaar geleden kregen we het bericht, dat onze gastheer restaurant Kaas failliet was en wij daar niet meer onze koffieochtenden konden houden.

Een uur later hadden wij al afspraken gemaakt met Robert van Java-Blend en een dag later zaten we daar al met 25 bezoekers.

Helaas is er morgen geen feestelijke viering van dit jubileum, omdat we daar natuurlijk door de coronacrisis sinds 13 maart niet meer komen.

Hopelijk pakken we de draad zo spoedig mogelijk weer op, maar wanneer dat zal zijn, zal de toekomst uitwijzen.

We bedanken Robert en, niet te vergeten, Monique in ieder geval voor de bijzonder prettige samenwerking in al die jaren.

 

 

Woensdag 16-9-2020 Koffieochtend bij Hotel Jakarta

Drie weken geleden trakteerde Jip van Leeuwen ons vanwege zijn verjaardag op gebak. De aanwezigen lieten het zich goed

smaken.

Tevens was het de bedoeling, dat er dan als extra verrassing een orgelman (Ruud Brienen) met zijn draaiorgel langs zou komen.

Helaas was het die dag echter stormachtig weer met de hele dag regen en zaten we binnen. Dat ging dus niet door.

 

Maar wat in het vat zit, verzuurt niet, dus vanochtend kwam Jip opeens samen met Ruud en zijn spelende draaiorgel voorrijden.

Dat was niet alleen voor ons, maar ook voor de aanwezige hotelgasten een bijzonder leuke verrassing.

 

 

We hebben er de hele ochtend van kunnen genieten. Tussendoor vertelde Ruud over de bouw van het orgel en zijn carrière als orgelman. 

Al met al was het een lichtpuntje in deze periode, waar de soos wat minder activiteiten kan ontplooien. 

Jip, nogmaals gefeliciteerd en van harte bedankt!

 

Buurtsoos Java-eiland in september t/m december 2020

Java-Blend zou graag vanaf 1 september a.s. zijn deuren weer openen voor de bezoekers van onze soos. Wij hebben als bestuur uitvoerig overlegd, of wij op dit aantrekkelijke aanbod in zouden gaan. Uiteindelijk hebben wij besloten dit (nog) niet te doen. Gezien de gemiddeld hoge leeftijd van onze daardoor kwetsbare doelgroep en het weer explosief stijgend aantal coronabesmettingen vinden wij de ruimte om meerdere redenen niet veilig genoeg voor onze bezoekers. Dat spijt ons zeer, want we kijken er natuurlijk naar uit, om weer terug te keren naar onze “huiskamer”, maar ieders gezondheid staat natuurlijk voorop. Met Robert is afgesproken, dat we de stand van zaken regelmatig evalueren, om te kijken wanneer het wél weer veilig is.

 

Gelukkig hebben we een alternatief in Hotel Jakarta. Wij zijn daar de afgelopen weken door het vriendelijke personeel met open armen ontvangen. Met General Manager Nico Evers zijn we overeengekomen, dat wij in ieder geval ook tot het eind van het jaar daar terecht kunnen. Daar zijn wij erg blij mee, want dat betekent, dat wij elkaar in ieder geval eenmaal per week kunnen blijven ontmoeten. Helaas zijn bijv. gastsprekers daardoor niet mogelijk, maar in deze crisistijd zijn we al blij, dat we toch een prettige ontmoetingsplek hebben. Ook is afgesproken, dat we niet zelf koek e.d. mee mogen nemen om te trakteren, zoals wel regelmatig bij Java-Blend gebeurde.

 

We hebben echter wel uw financiële hulp nodig. Zoals we eerder hebben gemeld, doen wij er alles aan, om Java-Blend te blijven steunen, om door deze moeilijke periode te komen. Dat is natuurlijk ook voor de soos van groot belang. Wij betalen daarom nog steeds maandelijks de afgesproken vergoeding. Daar gebruiken wij de subsidie voor, die we van de gemeente hebben ontvangen. Dat betekent echter wel, dat de kosten die we bij Hotel Jakarta maken extra en voor eigen rekening zijn. Gelukkig zijn ze zo vriendelijk ons niet de volledige kosten in rekening te brengen, maar we zijn per ochtend toch al snel bijna € 5,00 p.p. kwijt. We zijn daar in juli begonnen, dus over een half jaar gerekend gaat het aardig in de papieren lopen. Dat vinden we overigens, gezien de huidige crisis, geen enkel probleem. Belangrijk is, dat de soos op welke wijze dan ook doorgang vindt en daar gebruiken we met alle plezier ons spaargeld voor. Dat is dan goed besteed.

 

Mocht u ons echter (extra) financieel willen ondersteunen, dan zou dat zeer welkom zijn. Zoals altijd natuurlijk voorop gesteld, dat u het kunt missen. Ook zonder bijdrage bent u meer dan welkom. U kunt uw bijdrage storten op bankrekening NL29 ABNA 0513 4625 54 t.n.v. St. Buurtsoos Java-eiland. Bij voorbaat onze dank.

 

Robert van Java-Blend is erg blij met de steun, die hij van onze soos ontvangt. Als dank bent u daarom het hele jaar van harte welkom, om alleen of met een groepje bij Java-Blend langs te komen voor een heerlijk gratis kopje koffie en een gezellig gesprek. Een aantal van onze bezoekers heeft al regelmatig gebruik gemaakt van dit sympathieke aanbod en het is een leuke aanvulling op onze eigen koffieochtend. Doen!

Anneroos, Ans, Jip, MaryAnne en Ruud

 

1-7-20 1e Koffieochtend bij Hotel Jakarta

Voor het eerst sinds 10 maart kwamen de bezoekers van de soos weer bijeen en wat was het een gezellige ochtend!

Maandenlang hebben we er naar uitgekeken, maar eindelijk was het dan zover: we konden weer samen koffiedrinken.

 

De weersvoorspellingen waren niet echt geweldig, maar uiteindelijk viel het ondanks de wind reuze mee.

Wie wilde zat in een heerlijk zonnetje en ruim 20 bezoekers lieten zich de koffie of thee goed smaken.

 

Voorzitter Jip heette iedereen van harte welkom en liet blijken verheugd te zijn dat, zover het bestuur weet, niemand van onze bezoekers besmet is geraakt.

Hij bedankte MaryAnne en Jos, die de afgelopen maanden quizzen hebben georganiseerd en Ruud voor de uitgebreide communicatie.

Ook ging zijn dank uit naar Hotel Jakarta, dat het ons mogelijk maakt toch weer ochtenden voor onze bezoekers te kunnen organiseren.

Jip sprak verder de hoop uit, dat we binnen niet al te lange tijd weer normaal bij elkaar zouden kunnen komen.

 

1-7 1e Koffieochtend bij Hotel Jakarta

1-7 Welkomstwoord van voorzitter Jip

Daarna genoten we nog van het zonnetje en bijvoorbeeld een cappuccino en konden we terugkijken op een ouderwets gezellige ochtend.

Dat smaakt naar meer! Vanaf nu dus elke woensdag in juli en augustus van 10.30 tot 12.00 uur. Tot volgende week!


Vrijdag 26 juni 2020 bericht van het bestuur

           HOERA!

De Buurtsoos gaat weer open!

 

Beste bezoekers van de Buurtsoos,

In goed overleg met manager Nico Evers van Hotel Jakarta is overeengekomen, dat wij in de maanden juli en augustus wekelijks een ochtend gebruik mogen maken van een deel van hun terras aan de Javakade. Rekening houdend met de RIVM-regels is daar plaats voor 20 ࠲5 bezoekers. In principe komen we deze twee maanden elke woensdag van 10.30 tot 12.00 uur bij elkaar voor een heerlijk kopje koffie of thee m鴠een koekje. Belangrijker is natuurlijk, dat dit u in staat stelt elkaar weer onder veilige omstandigheden te ontmoeten, om gezellig met elkaar te kunnen praten. Mocht de weersverwachting voor een woensdag echter erg slecht zijn, dan laten wij u de zondag daarvoor weten, naar welke dag wij uitwijken.

De eerste bijeenkomst is al op woensdag 1 juli a.s. om 10.30 uur.

 

Het aantal zitplaatsen voor deze koffieochtenden is m.n. door de 1,5-meter maatregel enigszins beperkt en daarom richten wij ons in eerste instantie op onze regelmatige bezoekers. Vol is helaas vol en daar zal door een van de aanwezige bestuursleden op worden toegezien. Mocht u langskomen, dan wordt natuurlijk van u verwacht, dat u gezond bent. De bediening is in handen van Hotel Jakarta, dus onze eigen gastvrouwen en -heren kunnen lekker blijven zitten.

 

Het is nog niet duidelijk, wat onze mogelijkheden zijn na augustus. Voor de komende twee maanden bieden wij u echter weer eenmaal in de week onze oude vertrouwde gezelligheid. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar Hotel Jakarta komt ons aardig tegemoet, waarvoor dank. We denken een en ander te kunnen betalen uit de vrijwillige eigen bijdragen, die we van onze bezoekers kregen en mogelijk nog krijgen. Mocht u dit initiatief willen en kunnen steunen, dan wordt uw bijdrage zeer op prijs gesteld. Ons rekeningnummer is: NL29 ABNA 0513 4625 54 t.n.v. St. Buurtsoos Java-eiland te Amsterdam. Bij voorbaat onze dank.

Hopelijk tot ziens op woensdag 1 juli a.s.!

 

Woensdag 3 juni 2020 Voorzitter Jip over plannen van het bestuur

Beste bezoekers, belangstellenden en sympathisanten van onze Buurtsoos Java-eiland,

 

Het is alweer bijna 3 maanden geleden, dat wij elkaar voor het laatst bij Java-Blend hebben mogen ontmoeten. Voor velen van ons is het een moeilijke tijd geweest en waarschijnlijk nog steeds.

 

Gelukkig schijnt er licht aan het einde van de tunnel, de terrassen zijn weer open en er kan op afspraak weer bij de diverse restaurants een hapje worden gegeten.

 

Dit alles wel onder de strikte voorwaarden die de RIVM stelt. Hierdoor is het echter nog niet mogelijk dat wij onze soosactiviteiten bij Robert van start kunnen laten gaan, want de ruimte daar is te beperkt.

 

Maar we zouden de Soos niet zijn, als we niet naar oplossingen zouden zoeken om elkaar binnenkort toch weer te kunnen ontmoeten om een “bakkie”, “theetje” of “colaatje” te doen!

 

En ook hier schijnt het licht aan het einde van de tunnel, want wellicht is er binnenkort daarvoor een mogelijkheid.

 

Ik kan er nog even niets over zeggen, maar zodra het lukt en alles in kannen en kruiken is, zal Ruud een communiqué rondsturen. Nog even spannend dus, houd de vingers crossed!

 

Het is gebleken, dat veel bezoekers van de Soos onderling contact met elkaar zoeken en samen allerlei afspraken maken, prachtig! 

 

Er zijn veel helpende handen en gelukkig heeft niemand van ons bezoek van corona gehad, althans voor zover bij mij bekend.

Alle opofferingen zijn dus niet voor niets geweest, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst, dus: HOUD VOL en volg de RIVM-adviezen op!

 

Met dit mooie weer wordt er veel gewandeld. Een aanrader is, om dan even bij Java-Blend langs te gaan. Daar staat, op de dagen dat Robert gesloten is,  Dave met zijn mobiele “Koffie to go” wagen.

 

Hij schenkt heerlijke koffie en als er een lange wandeling op zit, kan je daarbij smullen van het heerlijke gebak van Robert, want de kilootjes zijn er toch al afgelopen.

 

Van Karel, Ruud en Jos heb ik prachtige tijdschriften en boeken van Amsterdam gekregen. Deze zijn bestemd voor de Soosers die daarvoor belangstelling hebben. Het lijkt mij leuk om het volgende te organiseren.

 

Heb je belangstelling voor een boek of een paar bladen van “Ons Amsterdam”, dan zorg ik ervoor, dat je die krijgt. Neem er rustig de tijd voor om ze te lezen.

 

Daarna zoek je zelf iemand van de Soos op, die ook geïnteresseerd is in de geschiedenis van onze mooie stad en geef je boek of tijdschriften aan hem of haar door.

 

Neem de telefoon en bel gewoon iemand op, die je al een tijd niet hebt gesproken en biedt ze aan. Leuk toch en er is gelijk ook weer even contact!

 

Afgelopen vrijdag kreeg ik de Quiz weer toegestuurd via de mail. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik hem pittig vind, maar ik ga mijn best doen. Het is zo leuk om te snuffelen naar de antwoorden.

 

Wat is dit toch ook weer een leuk initiatief, om dit in deze bijzondere situatie via de mail te doen! Als je de Quiz nog niet gezien of goed bekeken hebt, dan zou ik zeggen, ga er mee aan de slag.

 

Tot en met donderdag kunnen de oplossingen bij MaryAnne ingeleverd worden.

 

Tot slot “ een weetje”! Op ons eiland vinden we allemaal namen uit Indonesië, maar weten wij ook wat zij betekenen??  Hier is er een namelijk TOSARI.

 

Dit is een bergdorp en vlakte op Oost-Java. Het is het hoogst gelegen plaatsje op het eiland en is een populair vakantieoord, vroeger en heden ten dage.

.

Tosari 1876, Marianne North

 

Ik wens jullie een goede maand juni, weet dat het “licht” weer begint te schijnen. En zoals altijd: wij van de Soos zijn geen eerstelijns hulpverleners,  maar

WE ZIJN ER WEL!!

 

Met hartelijke groet,

 

Jip

 


Vrijdag 14 mei 2020 Bericht van het bestuur

Het bestuur heeft zich gisteren gebogen over de nabije toekomst van de Buurtsoos. Een belangrijk gesprekspunt was daarbij een schrijven van Robert van den Brink van Java-Blend.

Hij mag per 1 juni onder voorwaarden weer open, maar acht het, gezien de geringe ruimte, niet mogelijk om groepen buurtbewoners in zijn koffiehuis te ontvangen. Hoe graag hij dit overigens ook zou willen! Het bestuur is het daar volledig mee eens.

Zolang de huidige restricties gelden, zal de Buurtsoos dus geen gebruik maken van Java-Blend. Met toestemming van Stadsdeel Oost blijven we Robert overigens in ieder geval dit jaar financieel ondersteunen, want Java-Blend blijft een belangrijke buurtvoorziening voor het Java-eiland. Het is dan ook in ieders belang, dat Robert door deze moeilijke periode heen geholpen wordt.

Hij biedt wel aan, om vanaf 1 juni bezoekers van de soos individueel te ontvangen voor een gratis kopje koffie of thee en, indien mogelijk, een praatje. U bent dus vanaf deze datum tijdens openingstijden van harte welkom, al dan niet vergezeld van uw partner. In de bijlage ziet u het protocol, wat bij een bezoek aan Java-Blend gehanteerd wordt. Voor alle duidelijkheid: dit is dus een activiteit van Java-Blend en valt onder uw eigen verantwoordelijkheid.

 

 

Natuurlijk hebben we overlegd, of wij als bestuur nog op de een of andere wijze samenkomsten voor kleine groepen bezoekers kunnen organiseren. Het probleem daarbij is wel, dat wij niets willen organiseren, waarbij wij als bestuur zelf verantwoordelijk zijn voor de handhaving, met alle daarbij horende protocollen en handelingen. Daarmee worden onze mogelijkheden gelijk vrij beperkt. Mogelijk dat we gedurende de zomermaanden bij mooi weer met wisselende groepjes buiten kunnen zitten op het terras van Hotel Jakarta. Daar is beduidend meer ruimte om elkaar te ontmoeten. We gaan daarover in overleg met de hotelmanager en komen er later op terug.

Los van wat anderen voor u organiseren kunt u natuurlijk privé ook zelf onderling afspraken maken om samen wat te gaan doen. Tijdens de afgelopen jaren zijn dankzij de soos veel nieuwe vriendschappen ontstaan en gaan veel mensen ook buiten de soos op een leuke manier met elkaar om. Ga gezellig samen ergens op een terrasje zitten of samen wandelen, bijvoorbeeld naar het Vliegenbos. Zolang u zich maar aan de RIVM-regels houdt, kunt u het met elkaar nog best gezellig maken. Houdt ons op de hoogte van eventuele initiatieven. Dan kunnen we die delen met andere bezoekers, wat hen misschien weer stimuleert om ook samen iets te organiseren en er op uit te gaan.

 

De verwachting van het bestuur is, dat er, zolang er geen vaccin is en de 1,5-metermaatregelen blijven gelden, weinig activiteiten van de Buurtsoos mogelijk zullen zijn. Maar zodra er zich een kans voordoet, om iets voor u te organiseren, zullen we die gelijk pakken. En u weet het: als u ergens hulp bij nodig heeft, laat het weten. Wij staan hoe dan ook klaar voor u!

Namens het bestuur,

Ruud van Wees

Vrijdag 30 april 2020 Jip van Leeuwen over 6 jaar Buurtsoos Java-eiland

 

Beste bezoekers, belangstellenden en sympathisanten van “onze” Buurtsoos Java-eiland,

 

Lieve mensen, in deze verwarrende en nare tijden is er ook een lichtpuntje!

 

Vandaag is het 30 april.  Buurtsoos Java-eiland is jarig en bestaat precies 6 jaar, een datum die we niet zomaar voorbij kunnen laten gaan. 

 

Wie had gedacht, dat onze Soos zo’n succes zou worden.  Als ik op een rijtje zet van wat er allemaal gebeurt binnen onze Soos en wat we betekenen voor elkaar, dan ben ik daar beretrots op!

Op de voormalige Koninginnedag in 2014 hadden wij onze eerste  bijeenkomst in wat nu restaurant La Mariscada heet, aan de Kratontuin.

Nu is ons clubhuis al jaren Koffiehuis Java-Blend van Robert. Daar hebben we het bijzonder naar onze zin en ik ga er van uit, dat dit nog lang zo blijft!

Jammer genoeg kunnen wij daar nu onze verjaardag niet vieren, maar wat in het vat zit verzuurt niet.

Op een gegeven moment, over …. ( wie zal het zeggen), gaat toch de vlag uit, reken maar van Jetje!

 

Er is de afgelopen jaren veel gebeurd bij en met onze Soos. Daar is vaak over gesproken en geschreven, maar ieder jaar gebeuren er weer andere dingen die wij met elkaar beleven. Het ergste van het afgelopen jaar was, dat we afscheid moesten nemen van Mary Ravensburg, een Sooster vanaf het eerste begin. Zij stond altijd op de barricade en regelde wie er koffiedienst had tijdens onze koffieochtenden.

Maar er waren ook heel veel prettige activiteiten en gebeurtenissen. Om er een paar te noemen : de geweldige uitjesde quizochtendende verslagen, roosters en schema’s die gemaakt werden, super. En niet te vergeten de gasten die op de koffie kwamen, de viering van ons 1e lustrum, het bezoek van Sinterklaas en het zeer bijzondere kerstdiner! Maar ook het verwelkomen van Ans en Anneroos in ons bestuur en Anneke die spontaan het hele koffiegebeuren van Mary overnam. Allemaal zo hartverwarmend!

 

Als we het toch even over het bestuur hebben:  er moet bestuurd, georganiseerd, geregeld en koffie geschonken worden. Dit zijn noodzakelijke acties, anders functioneert de Soos niet.

Al deze acties gebeuren op een fantastische manier door onze Soosers en met groot enthousiasme. Laten we dit met z’n allen goed bewaken, dit moet zo blijven!

Ik zeg overigens niet voor niets steeds “ONZE SOOS”, ik herhaal het graag vaak. Toen wij de Soos startten, vond ik, dat het iets van ons allemaal moest worden en dat is prima gelukt. Tot dit moment is de Soos van ons ALLEMAAL en ik wil dat dit ook zo blijft.

Iedereen heeft z’n inbreng, iedereen kan met suggesties komen, op- en aanmerkingen maken als iets niet goed loopt, of als men een bepaalde activiteit op prijs stelt.

 

Het bewijs, dat we veel voor elkaar over hebben en veel om elkaar geven, uit zich ook in deze periode waar wij met ons allen in terecht zijn gekomen. Het coronavirus heeft ons leven op z’n kop gezet. Ik schreef al in mijn vorige stukje: ‘Zo zien en spreken wij elkaar wekelijks, nu hebben wij al tijden geen visueel contact meer’.

Maar wat geweldig dat wij zoveel voor elkaar doen en betekenen, zoals mij gebleken is. Er worden contacten gezocht, kaarten geschreven en er worden boodschappen voor elkaar gedaan. Ook door elkaar even te bellen wordt bevestigd, hoeveel wij om elkaar geven. Wij kregen een kaart van Agaath, die bovenstaande op een waardevolle manier bevestigt. De tekst wil ik jullie niet onthouden.

 

6 jaar Buurtsoos Java-eiland.                                               30 april 2020.                             

Laat de vlag maar wapperen!

Hulde aan de ontwerper en medewerkers van dit initiatief.

Een Buurtsoos, ongedwongen, vrij en opgewekt, iedereen welkom.

Het onbekende eiland met onbekende bewoners is nu het Java-eiland met vele bekenden geworden, waar iedereen elkaar tegenkomt en helpt.

Het Java-eiland staat definitief op de kaart. Onze Soos is een perfecte formule.

Heel veel werk is en wordt er voor verzet, hartelijk dank !

Jullie kunnen “ape”trots zijn en er van genieten

Agaath

 

 

Veel heb ik hier niet meer aan toe te voegen. Wat fijn dat onze Soos zo gewaardeerd wordt.

Nu gaan we vooruit kijken, we gaan ons zevende levensjaar in. Een vreemde start is het wel, maar ook weer heel bijzonder.

De Soos heeft zeker in deze tijd haar nut op een ongelofelijke manier bewezen. Daarom:

We zijn er met elkaar.

We zijn er voor elkaar.

Met de handen op het hart geldt deze uitspraak zeker ook voor ons.

Ook nu eindig ik met jullie veel sterkte te wensen in deze moeilijke tijd. Weet, wij staan klaar als er iets moet gebeuren of als er geholpen moet worden.

Wij zijn geen eerstelijns hulpverleners, maar we zijn er wel!

 

Met hartelijke groet,

Jip


Zaterdag 4 april 2020

Lieve bezoekers, sympathisanten en belangstellenden van “onze” Buurtsoos-Java-eiland,

 

Wat zijn wij opeens in een bijzondere tijd terecht gekomen. Zo zien en spreken wij elkaar wekelijks en nu hebben wij al tijden geen visueel contact meer.

Ik zeg visueel, omdat er gelukkig wel veel via de telefoon met elkaar wordt gesproken en dat is heel goed.

Velen van ons komen de deur niet uit en om dan even met elkaar te kunnen praten, is heel belangrijk.

Als je niet gebeld wordt, neem zelf dan het initiatief en je zult merken dat dit zeer op prijs wordt gesteld.

 

Java-Blend is wel vier dagen open (woensdag t/m zaterdag) en je kunt daar maaltijden bestellen, zoals Ruud al een paar keer heeft gemeld.

Heb je hier nog geen gebruik van gemaakt, dan zou ik zeggen probeer het eens. De maaltijden worden netjes verpakt thuis bezorgd en hoeven alleen maar even opgewarmd te worden.

 

Zelf ben ik thuis aan het schilderen geslagen. Ieder dag doe ik wat, haast is er niet bij en het gaat prima. 

Mijn dokter heeft me huisarrest opgelegd en daar probeer ik mij zo veel mogelijke aan te houden.  

Ik maak hoogstens bij zonnig weer even met de Dames een wandelingetje over de Kop.

 

Ook kijken wij nu veel dvd’s,  iets dat vroeger bij ons nooit gebeurde. Misschien ook een idee voor jullie Soosers.

Er zijn er genoeg in omloop en ook een reden om contact met elkaar te zoeken. Martin en ik kijken nu naar Down Town Abbey.

Heerlijke serie om in de avond lekker bij weg te doezelen. Ook van Ruud hebben wij een aantal dvd’s uit de oude doos gekregen, zo leuk om te zien en om te lachen.

En dat moeten we vooral proberen te blijven doen. Zoek iets op waarom je moet “lachen”!!

 

Van een paar geweldige lieve studerende jongedames heb ik het verzoek gekregen om jullie te melden, dat zij voor ons heel graag boodschappen willen doen.

Laat mij weten, of je daar gebruik van wilt maken, dan regelen wij dat ( 06-25014808).

 

Tot slot, ik zit op “Luscii” de corona-app van het OLVG.  Ieder ochtend moet ik vijf vragen beantwoorden en in de avond krijg ik te horen, hoe de stand van zaken met mijn gezondheid is.

Het geeft mij een fijn en rustig gevoel. Als je dit ook wilt doen, ga dan naar https://luscii.com/nl/corona-virus/ en meld je hiervoor aan.

 

Ik wens jullie heel veel sterkte in deze bijzondere soms moeilijke tijd. Weet, dat als er iets is of moet gebeuren, wij klaar staan, of regelen dat er geholpen wordt.

Wij zijn geen eerstelijns hulpverleners, maar we zijn er wel!!

 

Lieve groet,

Jip.


Vrijdag 21 februari 2020 Gastspreker Roel Walraven, oud-wethouder van de Gemeente Amsterdam

Vooraf vroeg ik mij af, hoe de Bijzondere Activiteiten Commissie (BAC) deze voormalig CPN-wethouder van Amsterdam had weten over te halen, om bij ons als gastspreker op te treden.

Dat bleek vrij simpel, want hij is de zwager van BAC-lid André!

 

Ondanks zijn 89 jaar klonk Roel nog even krachtig als vroeger. Geheel toepasselijk ging zijn verhaal over de Februaristaking in 1941.

Hij vertelde, dat de Jodenvervolging toentertijd heel geleidelijk ging, maar steeds erger werd. Veel Nederlanders vonden dat verschrikkelijk, omdat het om hun buren, collega’s en vrienden ging.

 

Veelal wordt de staking als een spontane opstand tegen deze Jodenvervolging gezien door de Amsterdamse bevolking.

Roel maakte echter duidelijk, dat de CPN de drijvende kracht achter deze staking is geweest.

Op 24 februari werd daartoe op een openluchtvergadering van 400 CPN-leden op de Noordermarkt besloten en was de staking een dag later een feit.

Als een olievlek verspreidde deze zich over Amsterdam en even later over naburige steden.

De staking werd met geweld beëindigd, maar was een belangrijk signaal en wordt nu nog steeds herdacht.

Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland.

 

Roel maakte een koppeling met het heden en waarschuwde ons, dat nu eigenlijk hetzelfde aan de gang is, maar dan ook met andere bevolkingsgroepen.

Er is steeds minder tolerantie voor mensen met een andere kleur, cultuur en geloof. De partijen van Wilders en Baudet zaaien volgens hem vreemdelingenhaat, net zoals dat toen ook gebeurde.

Dit mogen we niet meer laten gebeuren!


Donderdag 13 februari 2020 Bezoek aan de tentoonstelling ‘Amsterdam Diamantstad’ in het Joods Historisch Museum.

Het verslag is deze keer van de hand van André Korlaar.

 

Voor het bezoek aan deze tentoonstelling hadden wij ons om 10:45 uur bij de ingang van het museum verzameld. Maar helaas, dit museum opent stipt om 11:00 uur en het regende gestaag.

Een geopperde voortijdige opening van het museum werd niet gehonoreerd onder verwijzing naar meerdere alternatieven, die door ons één voor één om praktische reden van de hand werden gewezen.

En zo hebben we eerst een gezellig kwartiertje doorgebracht onder de luifel van de entree.

 

De tentoonstelling 'Amsterdam Diamantstad' bood ons een kijkje in een niet onbelangrijk stuk historie van onze stad.

Nauw verweven met de geschiedenis van de diamantindustrie is de opkomst van de Diamantbewerkersbond.

 


 

Henry Polak en Ome Jan van Zutphen waren onder de velen die hun sporen verdiend hebben in het veroveren (of moet ik zeggen bevechten?) van de rechten van de diamantbewerkers, met als speerpunt de achturige werkdag. Het viel mij op, dat veel bezoekers uitgebreid de tijd namen om zo veel mogelijk van de informatie van de diverse tentoonstellingsstukken op te pikken.

Het uur dat ons (min of meer) standaard was toebedeeld was om, voor we er erg in hadden. De soos trakteerde ons in het restaurant van het museum nog op een kopje koffie, waarna aan het 'georganiseerde' deel van dit tentoonstellingsbezoek een eind kwam.

 

 

Een tweede tijdelijke tentoonstelling op dit moment in het Joods Historisch Museum is een overzichtstentoonstelling van het werk van Eli Content. Voor sommigen een buitenkansje om een en ander te combineren.

 

Vrijdag 24 januari 2020 Ria van der Meulen over de Rozenkruisers 

Er was veel belangstelling voor het verhaal van Ria van der Meulen over de Rozenkruisers en met bijna 40 bezoekers zat Java-Blend weer propvol.

Het was geen gemakkelijk onderwerp en Ria had dan ook veel voorstudie gedaan. Haar verhaal bleef in eerste instantie wat abstract.

Maar haar duidelijke antwoorden tijdens de vragenronde maakten meer duidelijk over de achtergronden van de Rozenkruisers.

Ook was het interessant te horen, hoe zij met dit genootschap in contact was gekomen.

 

 

Gezien de moeilijke materie is het ondoenlijk een samenvatting van haar verhaal te geven. Ik zal dan ook geen poging wagen.

Wel werd duidelijk, dat de filosofie van de Rozenkruisers weliswaar een godsdienstige achtergrond heeft, maar geen godsdienst is. Het is meer een levensovertuiging.

Men richt zich daarbij op de zin van het leven, waar liefde en de vrije wil veel belangrijker zijn dan de zucht naar geld.

Het was een interessant onderwerp, waar nog lang over nagepraat zal worden.

 


Donderdag 16 januari 2020 Bezoek aan het Verzetsmuseum

Onder een heerlijk zonnetje trokken we met bijna 20 personen naar het Verzetsmuseum.

Daar waren we al eens eerder geweest, maar er was nu een prachtige tentoonstelling over kleding tijdens de bezetting.

Alles was op de bon, dus moest men creatief zijn, om met de schaarse middelen nog iets moois te maken.

Het was verbazingwekkend welke prachtige creaties de dames wisten te maken.

 

 

De heren moesten het waarschijnlijk met veel minder doen, want op één jongenspakje na was de tentoonstelling geheel gericht op de dames.

Een paar zelfgemaakte pruiken mocht je passen en dat leverde fraaie beelden op.

 

Ook de vaste tentoonstelling blijft het waard om te bezoeken. Verzetsmuseum Junior is daarbij een aparte afdeling en de enkeling die dat gedeelte heeft bezocht, keek zijn ogen uit.

Het is bijzonder mooi ingericht met o.a. authentiek ingerichte kamertjes en ontroerende verhalen op panelen. Dat mag u bij een volgend bezoek zeker niet missen.

 

Na afloop gingen we gezellig nog wat koffie drinken bij Café Koosje. Ook het appelgebak ging er, zo te zien, weer goed in. Al met al was het weer een leuk uitstapje.


Dinsdag 31 december 2019 Viering oudjaar 

Met een geweldig oliebollenfestijn sloten we 2019 in stijl af.

Vrijwel alle vaste en minder vaste bezoekers waren afgekomen op deze traktatie, zodat Java-Blend weer tot de laatste plaats gevuld was.

Ook de overheerlijke appelbeignets van Agaath en Ans lieten zij zich goed smaken. Dames, nogmaals onze dank.

Het was de Buurtsoos op zijn best. Op naar 2020!

Prettige jaarwisseling.

 

We nemen trouwens niet alleen afscheid van 2019, maar ook van de banner (foto bovenaan de website).

Ruud heeft een nieuwe foto gemaakt van het Java-eiland en die gebruiken we nu.

Hopelijk vindt u deze ook mooi.


Donderdag 19 december 2019 Kerstdiner Buurtsoos Java-eiland

Zo’n 50 personen waren afgekomen op ons jaarlijks kerstdiner en het werd een heel bijzondere avond.

Nietsvermoedend zocht iedereen zijn plekje in de feestelijk ingerichte zaal.

Voorzitter Jip hield een openingstoespraak met een mooie boodschap, waarna iedereen genoot van zijn/haar voorgerecht.

 

Vervolgens introduceerde Jip met trots Dolly Bellefleur, die al ruim 30 jaar een zeer bekende verschijning is in met name Amsterdam.

Zij werd zeer vakkundig begeleid door pianist Kees. Met humorvolle praatjes en met prachtige liedjes bezorgde zij/hij ons tussen de gerechten door een geweldige avond.

Vooral haar liedje over het homomonument bij de Westerkerk was prachtig. Voor Ruud was het helemaal een topavond, want zij ging bij hem op schoot zitten!

 

Na afloop nam zij nog alle tijd om met iedereen te praten en op de foto te gaan. Kortom: geweldig! Na afloop waren er dan ook bijzonder veel leuke reacties.

Het eten was als vanouds weer heerlijk en het personeel was geen moeite teveel. Na afloop kregen zij dan ook uit handen van Jip een door de aanwezigen goed gevulde envelop met hun fooi.

Dankzij het uitgebreide optreden van Dolly was dat een stuk later dan normaal, maar dat vond natuurlijk niemand een probleem.

 

Nu nog de oliebollen en dan kunnen we een geweldig jubileumjaar afsluiten.


Vrijdag 13 december 2019 in memoriam Mary Ravensburg

Tot onze spijt ontvingen wij het bericht dat Mary op 10 december is overleden. Zij was al geruime tijd ernstig ziek. 

Mary was al vrij kort na de oprichting een vaste bezoeker van onze soos. Al snel ontpopte zij zich als gastvrouw als een onmisbare kracht en regelde op een gegeven moment de maandroosters van de gastvrouwen en -heren. Ook buiten de soos om was zij zeer actief, o.a. als vrijwilligster bij het schip ‘Einde van de Wereld’ en voor zorgorganisatie Civic voor de maaltijden bij Java-Blend. Toen Hotel Jakarta open ging, werd zij ook daar een gewaardeerde gast in de lunchroom. Wij werden diverse keren van harte uitgenodigd bij haar thuis en ook genoten we van de expositie van haar schilderijen bij Java-Blend. Wij hebben Mary in de loop der jaren zeer gewaardeerd en we zullen haar zeker missen.

Wij wensen de familie, vrienden en kennissen van Mary sterkte met het verwerken van dit verlies.

 


Dinsdag 10 december 2019 Mariska Ploeger over haar werk als wijkagent

Allereerst schetste Mariska voor ons een beeld, van wat het werk van een wijkagent o.a. inhield. Vooral het rechtstreekse contact met de bewoners en bedrijven is hierbij van groot belang. Zij heeft meer tijd voor hen, dan de “gewone” politieagent.

Daarna kwam de veiligheid voor de oudere bewoners aan bod. Kwaadwilligen proberen o.a. met allerlei babbeltrucs je woning binnen te komen. Zij raadde ons aan niet open te doen, als je niet zeker weet, wie er voor je deur staat. Dat lijkt misschien niet erg beleefd, maar veiligheid staat voorop. Gebruik op je eigen voordeur een spionnetje en een ketting of een kierstandhouder. Dat is een soort klem, waardoor de deur slechts een klein stukje open kan.

Geef niemand je bankpas of pincode. Vertrouw je het niet en wil je dit gelijk melden, bel dan gerust 112. Is het minder dringend, bel dan 0900-8844. Mariska benadrukte na afloop van haar praatje nog eens, hoe belangrijk het is, dat je belt. Sommige mensen zijn bang lastig gevonden te worden. Integendeel: beter 10 keer teveel gebeld dan 1 keer te weinig!

Wil je ergens aangifte over doen, maar is de gang naar het politiebureau voor jou een probleem: bel dan ook met 0900-8844. Men kan je dan in contact brengen met je wijkagent. Die komt dan bij je thuis de aangifte opnemen. Je kunt Mariska ook mailen: mariska.ploeger@politie.nl.

 

Na afloop kregen alle aanwezigen van Mariska niet alleen wat informatiemateriaal, maar ook een tijdschakelklok. Daarmee kun je jouw verlichting aan en uit laten gaan, als je bijvoorbeeld zelf afwezig bent. Zo denkt een eventuele inbreker, dat je thuis bent. Vooral met de feestdagen, als er veel wordt ingebroken in donkere verlaten woningen, is dit een goede voorzorgsmaatregel. Al met al was het een zeer informatieve en nuttige ochtend.


Dinsdag 3 december 2019 Viering Sinterklaasfeest

Zaten we net rustig koffie te drinken, wordt er opeens door een stel onverlaten op de ramen gebonsd! Gelukkig bleken het drie heel aardige Zwarte Pieten te zijn, even later gevolgd door Sinterklaas zelf. We hadden al gehoopt, dat hij zou komen en er stond dan ook een prachtige zetel voor hem klaar. Nadat we een liedje hadden gezongen werd hij welkom geheten door Ans, die hem en de Pieten bedankte, dat zij de moeite hadden genomen om bij ons langs te komen. In zijn openingswoord belichtte de Sint de vele leuke gebeurtenissen van ons jubileumjaar, met daarbij de kanttekening, dat er helaas ook wel verdrietige momenten te noteren waren.

Vervolgens werden diverse aanwezigen tussen de liedjes door naar voren geroepen en door de Sint in het zonnetje gezet. Zo werden o.a. onze nieuwe bestuursleden Anneroos en Ans bedankt, dat zij het bestuur van onze soos zijn komen versterken.

Zelf werd Sinterklaas nog toegezongen door een koortje gevormd door enkele van onze bezoekers. Het deed hem zichtbaar goed en hij dankte hen hartelijk. Miss Quiz MaryAnne werd nog verrast met een quizboek voor de soos en Ruud met een vel met nagespeelde foto’s van zijn websitepresentatie. Die foto’s waren toen namelijk niet gemaakt.

Alle ruim 40 aanwezigen, waaronder de nieuwe én de oude wijkagent (!), kregen liefst drie cadeautjes, waarna Sinterklaas iedereen een hand gaf en naar de zieke Mary vertrok, om haar met een onverwacht bezoek te verrassen. Geweldig, wat een leuk initiatief!

Iedereen bedankt voor weer een zeer geslaagde dag bij de Buurtsoos.


Vrijdag 29 november 2019 quiz van MaryAnne

Bijna elke maand wordt er op de laatste vrijdag van de maand een quiz gehouden.

En geloof mij, het is bepaald niet gemakkelijk om steeds weer leuke vragen te bedenken.

Maar op de een of andere manier lukt het MaryAnne toch steeds weer om met iets verrassends te komen.

En dat het gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de grote en nog steeds groeiende belangstelling.

 

Deze keer ging de quiz over reclameleuzen, die soms wel tientallen jaren terug gebruikt werden.

Zoals de slogan van Esso, 'Stop een tijger in uw tank', die in 1964 voor het eerst te zien was.

We kregen rond de 40 leuzen en moesten dan opschrijven, welk bedrijf die reclame gebruikte of een enkele keer die leus aanvullen.

 

Dat bleek nog verrassend moeilijk, Vrijwel alle reclame-uitingen klonken ons weliswaar zeer bekend in de oren, maar hoorde het nu bijvoorbeeld bij Omo of Persil?

Uiteindelijk bleek het dan Dash te zijn 😢. Toen we de antwoorden kregen, werd het een feest van herkenning.

'Ach ja, natuurlijk. Stom, dat had ik kunnen weten' enz. Erg leuk!

 

In december zijn er al genoeg activiteiten, dus slaan we een keertje over. Maar in januari bent u weer van harte welkom bij de volgende quiz.

 

Vrijdag 22 november 2019 Julia Napal van welzijnsorganisatie Civic.

Vandaag was Julia Napal van zorgorganisatie Civic bij ons te gast. 

Even was er wat verwarring, want zij wilde van ons weten, wat wij misten aan de ondersteuning van Civic, terwijl wij juist eerst wilden weten, wat Civic ons precies te bieden heeft. 

Nou, dat blijkt heel wat te zijn. Civic is in ons gebied dé aanbieder van zorggerelateerde ondersteuning. Men biedt o.a. ondersteuning door maatschappelijk werk bij persoonlijke problemen zoals schuldhulpverlening, men kan helpen bij het invullen van allerlei documenten, zoals belastingformulieren en aanvragen bij de gemeente voor een of andere regeling bijv. het aanpassen van een woning om langer zelfstandig te kunnen wonen, zij organiseren allerlei cursussen enz. En kunnen ze je niet zelf helpen, dan weten ze altijd een adres, waar je wel met je vragen terecht kan. Binnenkort worden er nog wat folders langs gebracht, waarin meer informatie staat.

Er werden diverse vragen gesteld, waar Julia (waar mogelijk) gelijk antwoord op gaf, of die ze noteerde om na te vragen. Er zijn zeker wel mogelijkheden, om bepaalde wensen uit te voeren, maar er moet eerst nog even gekeken worden naar de uitwerking daarvan. Wellicht kan er vervoer geregeld worden, zodat mensen aan bepaalde cursussen kunnen deelnemen, zoals een valcursus. En mogelijk komt er maandelijks een maatschappelijk werker naar de soos, zodat bezoekers ergens apart een op een met die maatschappelijk werker kunnen praten.

Na afloop bleef ze nog even met wat bezoekers individueel praten, waarbij ze nog wat vragen noteerde om later op terug te komen. 

Al met al was het een leuke kennismaking en hopelijk vloeit daar nog iets leuks uit voort.


Vr 15-11-2019 11.00 uur: Presentatie website van de buurtsoos

Onder grote belangstelling werd op 15 november de compleet nieuwe website van Buurtsoos Java-eiland gepresenteerd. 

In zijn openingspraatje vertelde Ruud, dat Jos Harte begin september had aangeboden een website voor de soos op te zetten en ook te gaan onderhouden. 

Het bestuur was natuurlijk gelijk enthousiast en vervolgens zijn Jos en Ruud aan de gang gegaan, om de website in te richten en inhoud te geven. 

Het was een enorme klus, maar ze waren blij met het resultaat.

Vervolgens kreeg voorzitter Jip het woord. Allereerst maakte hij met vreugde bekend, dat Ans Koster en Anneroos Meyboom zich bereid hadden verklaard, om toe te treden tot het bestuur. 

Ook de aanwezigen waren daar zeer blij mee, blijkens het daverende applaus. 

Vervolgens zette Jip onze nieuwe webmaster Jos en Ruud in het zonnetje en bood hen allebei namens de soos een prachtig boek aan.

De presentatie werd gegeven door Ruud en iedereen werd middels de handleiding aan de hand genomen bij het openen en doornemen van de website. 

Dat verliep voorspoedig en men was zeer te spreken over de inhoud. Vooral de foto’s van de afgelopen jaren leverden een feest van herkenning op. 

Tijdens en na de presentatie werden de aanwezigen goed geholpen door Jos en met name Willem Hoffs, waarvoor onze dank.

 

Diegenen zonder elektronische apparaten bieden wij ook de mogelijkheid om de website te bezoeken. 

We nemen zo nu en dan wel een laptop mee, waar men dan gebruik van kan maken.

Mocht u niet bij de presentatie geweest zijn, dan staat hieronder de handleiding. Mocht u nog hulp nodig hebben, dan vindt u die ongetwijfeld op de soos.

De link naar de website van Buurtsoos Java-eiland is:

 

WWW.BUURTSOOSJAVAEILAND.NL

 

Hieronder de stappen om deze website door te lopen. Succes!

 1. Op internet www.buurtsoosjavaeiland.nl intikken.
 1. U bent nu op de HOME-pagina. Lees maar wat er allemaal staat.
 1. Verder hebben we de volgende pagina’s: Contact, Programma,, Verslagen, Geschiedenis, Fotogalerij en Links OHG. Klik nu op Contact en u ziet de contactgegevens. Op uw smartphone moet u eerst op de drie streepjes klikken rechts naast de naam Buurtsoos Java-eiland. Dit moet u elke keer doen, wanneer u naar een andere pagina wilt gaan.
 1. Nu naar Programma. De naam spreekt voor zich. Elke maand wordt dit programma natuurlijk vernieuwd. Handig is, dat u gelijk alle datums op een rijtje ziet.
 1. Vervolgens naar Verslagen, waar de verslagen staan van 26 augustus 2019 tot heden. Elk nieuw verslag wordt daar aan toegevoegd.
 1. Klik nu op het driehoekje rechts van Geschiedenis en klik op het jaar, waar uw belangstelling naar uitgaat. U vindt bij Geschiedenis een stukje over de Oprichting in 2014 en alle jaaroverzichten sindsdien.
 1. Als u op het driehoekje rechts van Fotogalerij klikt, vindt u per kalenderjaar een verzameling foto’s met daarbij de datum en waar de foto genomen is, of wie er op de foto staat.
 1. Tenslotte klikt u op Links OHG. OHG staat voor Oostelijk Havengebied. Klik op de omschrijving van de website, waarin u geïnteresseerd bent. De regel wordt nu onderstreept en u komt op die site. U zit op dat moment niet meer op de website van de Buurtsoos, dus moet u de gekozen website weer verlaten, om weer terug te komen op onze website. Dit werkt bij elk apparaat weer net even anders, dus vraag advies, als u daar niet uitkomt.
 1. Bij laptops, PC’s en tablets kunt u onze website opslaan bij ”Favorieten” , zodat u elke keer snel op de website kunt komen. Ook kunt deze opslaan op uw smartphone als app. Dat werkt op de diverse telefoons steeds net even anders. Ook daarbij kunt u hulp krijgen, is het niet vandaag, dan wellicht een andere dag.

We pretenderen niet, dat we met deze handleiding volledig zijn, het is slechts een hulpmiddel. Bij laptops, PC’s , tablets en de diverse smartphones werkt het allemaal net even anders. Zijn er vragen of opmerkingen? Jos, Ruud en Willem zullen hun uiterste best doen om deze te beantwoorden!

 

Veel plezier met onze website.


Do 14-11-2019 12.00 uur: Lunchconcert in het Muziekgebouw aan het IJ

Ons uitje naar het gratis lunchconcert in het Muziektheater aan het IJ was eigenlijk een thuiswedstrijd en veel mensen waren dan ook komen lopen. 

Met zo’n 20 bezoekers waren we ruim vertegenwoordigd, al hadden we veel concurrentie van een goed doel, dat letterlijk busladingen ouderen had afgeleverd.

De Canadese sopraan Elisabeth Hetherington trad in een bijna volle zaal op met een mix van moderne en oude muziek, begeleidt door luitist en gitarist David Mackor uit Amsterdam.

 

We genoten een uur lang van haar prachtige heldere stem, met een enorm bereik tussen hoog en laag.

Toegegeven, niet iedereen zal van de door haar gezongen muziek houden, maar het was in ieder geval een bijzonder mooi optreden. 

Jammer was, dat in de zaal zoveel lawaai gemaakt werd. Zo moest Elisabeth haar eerste nummer al na enkele seconden staken, omdat er een telefoon afging. Schande! 

Zelf kreeg ik ook nog even last van een kriebelhoestje, maar dat viel niemand meer op tussen al dat geproest om mij heen.

Na afloop ging iedereen zijn eigen weg, dus de koffie bewaren we wel tot een volgende keer.


Vrijdag 11-10-2019 Rob van Zanten informeert ons over Sail 2020

Hoewel het nog 10 maanden van ons verwijderd is, kwam Rob van Zanten ons al vast wat informeren over Sail 2020.

Als eigenaar van zeilschool Nautiek in de IJ-haven is hij nauw betrokken bij een deel van de organisatie.

Met ruim 30 aanwezigen was er veel belangstelling voor zijn verhaal.

Hij lichtte alvast een tipje van de sluier op over de plannen voor volgend jaar, al is alles wel onder voorbehoud, omdat een en ander moet nog worden goedgekeurd.

Ik zal hier dan ook niet in details treden, want dat wekt maar verkeerde verwachtingen. Duidelijk is wel, dat het Sail-gebeuren in een groter gebied plaats gaat vinden.

Rob vertelde over de plannen om de diverse gebieden te verbinden en wat dat voor de bewoners kan betekenen.

Het idee leeft, om tram 7 tijdens het evenement door te laten rijden naar het Azartplein. Als dat gerealiseerd kan worden, zou dat voor ons als bewoners erg prettig zijn.

 

Duidelijk werd wel, hoeveel moeite het kost, om een dergelijk gratis te bezoeken evenement financieel rond te krijgen, want we praten wel over miljoenen euro’s.

Alle commerciële activiteiten zijn dan ook een bittere noodzaak om het mogelijk te maken, want grote sponsoren staan niet meer in de rij.

Al met al was het een interessante ochtend. Helaas liet de techniek ons in de steek en kon Rob geen bijbehorende beelden op het scherm vertonen.

Maar niet getreurd: volgend jaar komt hij met plezier nog een keertje terug met naar alle waarschijnlijkheid ook nog meer informatie.


Do 19-9-2019 Uitje naar Artis

Liefst 31 bezoekers van onze soos waren afgekomen op ons uitje naar Artis. En wat hebben we een leuke dag gehad!

Keurig op tijd was iedereen aanwezig en konden we naar binnen. We hadden eerst vrije tijd, want we hoefden pas om 11.30 te verzamelen voor de rondleiding.

Daar kregen we bij de Apenrots onze vouchers voor een gratis koek en thee of koffie en stonden de twee gidsen al op ons te wachten.

Na de groepsfoto werden we over twee groepen verdeeld en kregen we per groep een interessante rondleiding door Artis.

Beide gidsen waren erg enthousiast en wisten allerlei leuke details te vertellen over allerlei diersoorten waar we langs liepen.

Gelukkig waren er genoeg plekjes waar we tussentijds even konden zitten, want zo’n rondleiding is best vermoeiend.

Na ruim 1,5 uur (!) hebben we er zelf maar een eind aan gemaakt, want onze gidsen waren onvermoeibaar. Zij kregen een verdiend applaus. Daarna was het tijd, om aan de inwendige mens te denken en gingen we onze vouchers inruilen voor koeken en koffie dan wel thee. Voor een aantal was het toen wel genoeg, waar anderen nog even de rest van de dierentuin gingen verkennen. Als je er toch bent ….!

Het was weer een fantastisch uitje, met dank aan de gulle gevers van diverse vrijkaartjes en natuurlijk aan MaryAnne en Ans, die deze dag voor ons georganiseerd hebben.


Zo 8-9-2019 Brocante markt

Op zondag 8 september was er een brocante markt bij Java-Blend. Hoewel het geen officiële activiteit was van de Buurtsoos, werd deze wel opgezet door eigenaar Robert en een aantal van onze bezoekers.

Vanwege de te verwachten drukte waren er zowel boven als beneden stands ingericht en kon iedereen uitgebreid rondsnuffelen naar mooie koopjes. 

Natuurlijk kwamen hier heel wat bezoekers van de soos op af, maar ook andere buurtbewoners wisten de markt te vinden.

Hoewel het wel meeviel met de drukte was het toch een erg gezellige middag en gingen heel wat mensen met iets moois naar huis. Voor herhaling vatbaar?!


Vr 6-9-2019 Karel Petersen

Je hoeft niet altijd iemand van buiten te laten komen, om een leuke gastspreker te hebben. Dat bewees Karel Petersen wel, die een volgepakte zaal een stukje van zijn levensverhaal vertelde.
Hij had het over zijn jeugd, werk, buurt en hobby’s en vrolijkte zijn verhaal op met allerlei leuke en soms herkenbare anekdotes.
Indrukwekkend was zijn verhaal over die keer, dat hij als timmerman in het voormalige Moulin Rouge aan het Thorbeckeplein aan het werk was.
Hij vond toen twee verstopte dagboeken uit de 2e Wereldoorlog en een Jodenster, toen hij iets aan het wegbreken was. Daar kwam hij zelfs mee in Het Parool.
Hij had moeiteloos 3 uur kunnen vullen, maar na bijna een uur vond Jip, dat het tijd werd voor het ijsje, waar bijna jarige Marije ons op trakteerde.
Het was weer een leuke ochtend en Jip nodigde gelijk andere bezoekers uit, om het voorbeeld van Karel te volgen.


 

Zo 1-9-2019 Lenie Wijnbergh overleden

Tot onze grote spijt ontvingen wij afgelopen weekend het bericht, dat Lenie Wijnbergh op 29 augustus jl. is overleden.
Lenie was een regelmatige bezoekster van onze soos, al liet haar gezondheid haar wel eens in de steek. Dan was ze weer een tijdje afwezig, maar zodra het weer wat beter ging, was zij snel weer present.


Ze was een vrouw met gevoel voor humor en duidelijk in haar mening, zoals o.a. ook een gastspreker van het stadsdeel heeft mogen ervaren.Lenie was al een tijdje ziek en heeft uiteindelijk afgelopen donderdag de strijd gestaakt. Zij is 90 jaar geworden.
De crematie vindt in besloten kring plaats.


We zullen haar missen. 


Ma 26-8-2019 Terugblik
Het was deze zomermaanden een vreemd “vaarseizoen” met of te warm of zeer onbestendig weer.
Toch zijn we nog drie keer het water op geweest, met Rein weer als onze vaste kapitein, waarvoor onze zeer hartelijke dank.
Onze dank gaat tevens uit naar Rob van Zanten voor zijn invalbeurt als kapitein op 21 augustus. De deelnemers aan de tochten hebben zeer genoten.
Volgend jaar wordt het een speciaal vaargebeuren, want dan vindt Sail Amsterdam weer in o.a. onze haven plaats.
De voorbereidingen om ook weer met onze bezoekers tijdens deze happening rond te varen zijn inmiddels gestart.
Waarschijnlijk gebruiken we dan de deels overdekte sloep.