Buurtsoos Java-eiland

Jaaroverzicht 2021

Voor het tweede jaar op rij lagen de activiteiten van onze soos grotendeels stil vanwege de coronapandemie. Dankzij versoepelingen van de maatregelen door vaccinaties en het introduceren van coronatoegangsbewijzen konden  we in juni en oktober nog even koffieochtenden organiseren. Stijgingen van het aantal besmettingen zorgden er echter snel voor, dat we de soos daarna weer moesten sluiten. Het bestuur deed zijn uiterste best om het contact met de bezoekers niet te verliezen. Waar mogelijk werden activiteiten ontplooid, zoals digitale quizzen en bingo’s en de maandelijkse stukjes van “Uit het leven gegrepen”. Deze activiteiten werden zeer gewaardeerd, net als de attenties met Pasen en Sinterklaas. Maar het rechtstreekse onderlinge contact wordt toch erg gemist, al zochten diverse groepjes bezoekers elkaar op eigen gelegenheid op.

Al met al was het opnieuw een jaar om met gemengde gevoelens aan terug te denken. Dat we nog lang niet van COVID-19 af zijn, is ondertussen wel duidelijk, maar hopelijk normaliseert een en ander zich ergens het komende jaar. Het zou echt geweldig zijn, als we elkaar weer zonder angst en zonder beperkingen kunnen ontmoeten.

Januari begon in mineur. Het coronavirus wilde maar van geen wijken weten, we hadden voor het eerst een bezoeker van de Buurtsoos die daarvan behoorlijk ziek  was en de Britse variant rukte op. Er bleek zelfs een avondklok nodig, om verdere uitbraak in te dammen. De meeste winkels waren dicht en er was ook geen soos. We bleven echter contact houden met onze bezoekers via e-mails. Zo was er een interessant stukje van oud-wethouder Roel Walraven over de staking van het gemeentepersoneel in 1955 en berichtten wij over de eerste vaccinaties van een paar van onze bezoekers. Met een gevarieerde quiz werd de maand afgesloten.

Ook februari bracht weinig goeds. De soos vertoonde weinig activiteiten. Gelukkig was er nog een prachtig stukje van Agaath met herinneringen uit de 2e Wereldoorlog. Zonder het te weten zat ze in het Verzet!  Stoommeelfabriek Holland, waar haar vader werkte, speelde daarbij een belangrijke rol.

De quiz trok meer deelnemers dan normaal, wellicht door een verlengde inlevertijd en doordat voortaan de prijzen verloot worden onder alle deelnemers. De winnaars krijgen wel de eer, maar niet automatisch een prijs.

Helaas werd in maart opnieuw een van onze bezoekers getroffen door het coronavirus. Deze maand zorgde Ruud van Wees voor een verhaal in de reeks “Uit het leven gegrepen”, met daarin een aantal aangrijpende en angstige gebeurtenissen uit zijn jeugd rond 1963.

Het bestuur organiseerde een digitale paasbingo. Iedereen die mee wilde doen kreeg een persoonlijke bingokaart per e-mail of in de brievenbus. Vervolgens werden elke dag getallen doorgegeven om weg te strepen, totdat er uiteindelijk 5 winnaars waren die bingo hadden. Met 61 deelnemers was het een groot succes. De quiz werd deze keer vanwege de bingo een weekje verschoven.

 

De maand april startte met een leuke quiz over allerlei weetjes rondom Pasen. Menigeen moest diep in zijn geheugen graven. Alle deelnemers aan de bingo kregen een leuke paasattentie thuisbezorgd in de vorm van een emmertje met narcissen. Het werd bijzonder gewaardeerd, want een dagje Keukenhof zat er dit jaar niet in. Een leuk detail was de nieuwe sticker van ons logo, die op het emmertje was geplakt. 

De 5 prijswinnaars van de bingo werden verblijd met een enorm chocolade-ei. De mooie paasboodschap van voorzitter Jip van Leeuwen werd zeer gewaardeerd. Piet Jan Slot schreef een prachtig en uitgebreid stukje over zijn passie voor bergen.  Een eerste kennismaking met de Franse Alpen in 1959 leidde in latere jaren tot beklimmingen van vele bergen, zelfs tot boven de 6000 meter! 

Helaas overleed onze oudste bezoeker Wim Epskamp op 98-jarige leeftijd. We verloren daarmee een markant figuur. De gevarieerde quiz van Jos Harte was behoorlijk pittig. De Buurtsoos bestond op 30 april 7 jaar. Helaas ging ons verjaardagsfeestje net als vorig jaar niet door. De versoepelingen van de coronamaatregelen van eind april gingen niet ver genoeg om de soos in mei weer te kunnen starten. De jaarlijkse dodenherdenking op de kop van het Java-eiland kon digitaal via de Facebookpagina van de Buurtsoos gevolgd worden. Dat was wel prettig, gezien het natte, koude en stormachtige weer. Bij de plechtigheid zelf was slechts een klein select gezelschap aanwezig. 

Ria van der Meulen schreef een indrukwekkend stukje over haar ervaringen tijdens de Hongerwinter. Lang geleden, maar nooit vergeten.De maand werd afgesloten met voorlopig de laatste quiz. Plaatjes van geiten in allerlei soorten en maten moesten gecombineerd worden met bijpassende omschrijvingen. Het was bepaald geen kleiniggeitje.

Juni begon feestelijk, want de soos opende voor het eerst in 2021 weer zijn deuren. Dankzij nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen konden we elkaar weer ontmoeten op het terras of in het restaurant van Hotel Jakarta. Ruim 30 bezoekers wisten op 2 juni het terras te vinden en werden verwelkomd door de gezellige muziek van een draaiorgel.

Een week later kwamen medewerkers van de BuurtBel langs, om de Eestermobiel te demonstreren, een kleine en spotgoedkope buurttaxi voor mensen die slecht ter been zijn. Een geweldig initiatief! 

Agaath Walstra had opnieuw de pen ter hand genomen en schreef een hilarisch verhaal over het kampeerbusje, dat zij en haar man Cor in 1975 hadden gekocht. Gedurende de gehele maand was de opkomst uitstekend, men was blij elkaar weer te kunnen ontmoeten. Aan het eind van de maand werden de versoepelingen uitgebreid en konden we onder bepaalde voorwaarden weer terugkeren naar ons thuishonk  Java-Blend. Op woensdag 7 juli werd met een toespraakje van Jip en een mooie bos bloemen afscheid genomen van Hotel Jakarta, om op 9 juli voor het eerst sinds 16 maanden weer allemaal samen koffie te kunnen drinken bij Java-Blend. 

Wel moest iedere bezoeker verplicht beschikken over een officieel landelijk geldend  vaccinatiebewijs. Er werd door Robert van Java-Blend en het bestuur veel energie gestoken in het helpen van bezoekers met het aanvragen van een QR-code of een papieren vaccinatiebewijs. Soms moest er zelfs eerst een Digid aangevraagd worden. Door de versoepelingen van de coronamaatregelen explodeerde echter het aantal besmettingen en werd de 1,5 meter afstand weer snel verplicht gesteld. Mogelijk werden veel mensen daardoor weer extra voorzichtig, want de opkomst bij de terugkeer naar Java-Blend was bijzonder klein. Het bestuur achtte de nieuwe situatie te gevaarlijk voor onze deels kwetsbare bezoekers en besloot de soos wederom voor onbepaalde tijd te sluiten. Een droevig maar onvermijdelijk besluit. 

Gelukkig was er wel weer een uitgave van Uit Het Leven Gegrepen met weer eens jeugdherinneringen van Willem Hoffs. Onze Activiteiten Commissie had het weer druk met het vouwen en nieten van de uitdeelexemplaren. 

Vanwege de sluiting van de soos kwam er toch weer een leuke quiz, waarbij de omschrijving van twee plaatjes een woord vormde. Niet gemakkelijk, maar wel erg leuk. De gehele maand augustus waren de poorten van de soos gesloten. Wel was er een schitterend verhaal van Madelon Biesterbos-Vreeken over haar jeugd in Australië. Ze vertrok per schip vanuit de IJ-haven, wat natuurlijk prachtig aansluit op de geschiedenis van ons eiland.

Onze quizmaster MaryAnne Broekema werd langdurig uitgeschakeld door een ongelukkige botsing met een hond en daarom organiseerden we maar weer eens een rondje Bingo i.p.v. een quiz. Het werd best spannend en liefst 65 van de mogelijke 75 getallen moesten getrokken worden, voordat de drie prijswinnaars bekend waren.

September stond grotendeels in het teken van de heropening van de soos. De verplichte 1,5 meter afstand werd afgeschaft en zo werd een terugkeer naar Java-Blend weer mogelijk. Vlak voor deze heropening kwam Robert van Java-Blend met een grote verrassing: hij had voor onze vaste bezoekers vrijkaarten voor de show van Hans Klok geregeld. Die had met zijn collega’s zijn tent opgeslagen op de kop van ons eiland. Het werd voor ruim 30 mensen een onvergetelijke spectaculaire middag.

Op 28 september konden we eindelijk weer gezellig in Java-Blend bijeenkomen en onder het genot van een kopje koffie of thee verhalen uitwisselen. Wel moest men beschikken over een coronatoegangsbewijs, want die was nog niet afgeschaft. Iedereen werd van harte welkom geheten door voorzitter Jip en de heropening werd gevierd met een stukje gebak. Jos Harte zorgde voor een leuke afwisselende quiz om de maand mee af te sluiten.

Het aantal bezoekers in oktober was niet slecht, maar duidelijk nog niet op het niveau van voor de coronapandemie. Na o.a. het vrijgeven van de 1,5 meter afstand eind september steeg het aantal besmettingen helaas weer snel en dat deed diverse vaste bezoekers besluiten, om toch nog maar even thuis te blijven. Jiajia Gao, de vrouw van Piet Jan Slot, schreef een interessant stukje over ouderen in China. Zij nam daarbij haar grootouders  in Beijing en Lanzhou als voorbeeld. De quiz was niet gemakkelijk.

Begin november vierde Java-Blend het 7-jarig bestaan. Robert trakteerde de aanwezigen op een heerlijk gebakje. 

Het was tevens de dag, dat de overheid met aanvullende maatregelen kwam, om het aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen. Zo kwam er het dringende advies, om de 1,5 meter afstand weer te gaan gebruiken. Een paar dagen later kon het bestuur niet anders besluiten, dan om weer te stoppen met onze koffieochtenden. Dat was een moeilijk maar noodzakelijk besluit. Agaath Walstra beschreef vol humor de belevenissen rondom de eerste “woning”, die zij met haar man Cor betrok. Het waren drie zolderkamertjes met weinig of geen comfort, maar wel met veel gebreken. Toch waren zij er blij mee en zelfs werd daar hun eerste kind geboren.

Natuurlijk was er weer de maandelijkse quiz, maar de opzet werd iets gewijzigd: geen prijsjes meer en minder vragen waarvan het antwoord op internet te vinden was. De vaste groep deelnemers kon zich daar goed in vinden.

Helaas was Sinterklaas in december niet persoonlijk aanwezig bij de soos, maar hij liet zijn hulppieten wel een leuk presentje bij 60 vaste bezoekers bezorgen. Dat werd, gezien de vele leuke reacties, erg gewaardeerd. 

Anneroos stopte helaas zowel als bestuurslid als met haar werkzaamheden voor de activiteitencommissie. Ze had het privé te druk. We zullen haar missen! De omikronvariant van COVID-19 rukte op en dit zorgde voor extra coronamaatregelen. Een kerstdiner was al geregeld, maar moest weer worden afgezegd vanwege die maatregelen. Het bestuur bracht de beste wensen voor het nieuwe jaar daarom maar over via een mooie kerstkaart. 

 

Gelukkig was er nog wel een gezellige quiz en het jaar werd feestelijk uitgeluid door voorzitter Jip met een mooie schriftelijke eindejaarstoespraak. Waarmee een einde kwam aan opnieuw een jaar, waarin de coronapandemie onze activiteiten grotendeels in de weg zat. Zoals elk jaar gaat onze dank uit naar de Gemeente Amsterdam, die ons financieel ondersteunt. Zonder deze subsidie en natuurlijk alle vrijwillige bijdragen van onze bezoekers zou de Buurtsoos niet kunnen bestaan. Tevens onze dank aan de medewerkers van Java-Blend  en Hotel Jakarta, die ons dit jaar waar mogelijk weer zeer gastvrij hebben ontvangen. En natuurlijk dank aan allen binnen de Buurtsoos, die ondanks alle ellende probeerden de onderlinge contacten zoveel mogelijk te handhaven, door waar mogelijk toch nog activiteiten te ontplooien. En beste bezoekers, denk eraan, jullie zijn dan misschien wel tijdelijk uit het oog, maar zeker niet uit het hart!

Mede namens Anneroos Meyboom, Ans Koster, Jip van Leeuwen en MaryAnne Broekema wens ik u een fantastisch jaar toe.

                                                                                                                                                                                                                                 

Ruud van Wees 31-12-2021