Jaaroverzicht 2019

We kunnen wederom terugkijken op een geweldig jaar met veel activiteiten. De belangstelling voor de soosochtenden en alle activiteiten daaromheen blijft onveranderd groot. Hoogtepunten waren onder meer de gratis soosmaaltijd, vanzelfsprekend de viering van ons eerste lustrum, het gastoptreden van Ivo de Wijs, het uitje naar Artis en het kerstdiner, maar ook alle andere activiteiten werden goed bezocht en zeer gewaardeerd. Dankzij de inzet van een groep vrijwilligers konden er weer veel activiteiten redelijk probleemloos gerealiseerd worden, al zat het weer ons bij de vaartochten soms wat tegen. Ook de samenwerking met de medewerkers van onze gastheer Java-Blend verliep weer plezierig. Voor het eerst waren we ook in juli en augustus op dinsdag open en dat bleek een schot in de roos. De belangstelling was soms zelfs groter dan normaal en we hebben een aantal malen heerlijk buiten kunnen zitten.

Al met al was het een jaar om met plezier aan terug te denken. Op naar 2020, waar we tijdens Sail Amsterdam weer gaan varen. De boot is al gereserveerd!


Het jaar werd op 1 januari met een gezellige nieuwjaarsborrel geopend, waar de beste wensen voor het nieuwe jaar werden uitgewisseld. Met o.a. hapjes en advocaat van Java-Blend werd het een leuke middag.

 De nieuwe uitjescommissie met Ans, André en Jip had een bezoek geregeld aan de Koninklijke Wachtkamer op het Centraal Station. Een geweldige ervaring, mede dankzij een uitstekende gids, die ons op alle bijzondere details opmerkzaam maakte. Het was erg leuk, om na al die jaren eens voorbij het prachtige hek te kunnen kijken.

De maand werd deze keer afgesloten met een rondje bingo, met dank aan de Sint die voor een nieuw bingospel had gezorgd..

 

Februari stond geheel in het teken van onze buurman Hotel Jakarta. Gastspreker Bert Kommerij informeerde ons uitvoerig over alle bijzonderheden van het hotel en hij had ook nog wat leuke anekdotes over de gasten. Java-Blend was afgeladen vol!

 Een week later werden wij door hem in het hotel rondgeleid, gaf hij nog wat aanvullende informatie en liet hij ons alle mooie plekjes zien van dit meest duurzame hotel van Nederland. Vooral de prachtige details, die terug te vinden zijn in het gebouw en de indrukwekkende suite en de Malabar met hun schitterende uitzicht werden bewonderd.  

Het hoogtepunt van deze maand was de gratis Buurtsoosmaaltijd, waarbij 40 bezoekers genoten van het driegangenmenu, dat door Java-Blend en Hotel Jakarta gezamenlijk was bereid. Dit was mogelijk dankzij diverse sponsoren en het gratis hoofdgerecht van het hotel. Het werd een meer dan geslaagde avond. Ook de maandelijkse quiz was geheel gewijd aan Indonesië en het Java-eiland.

 

Ook in maart waren er veel bijzondere activiteiten. Adrian te Kolsté vertelde als gastspreker over zijn jarenlange speurtocht in Nederland en België naar zijn biologische moeder, die uit zijn leven verdween, toen hij 2 jaar oud was. Hij vond haar uiteindelijk via het Rode Kruis in Brussel. Het was een zeer indrukwekkend en emotioneel verhaal, dat we niet snel zullen vergeten.

We brachten een bezoek aan Museum 't Rembrandthuis. Naast de vaste tentoonstelling was er tijdelijk een prachtig overzicht van de portretten die Rembrandt heeft gemaakt van familie, vrienden en van verzamelaars die hem financieel steunden. Na afloop gingen we gezellig nog wat drinken.

Robert van Java-Blend verraste ons, door ons in het kader van de Nationale Pannenkoekendag te trakteren op heerlijke pannenkoeken met allerlei lekker beleg. Zo´n 25 bezoekers lieten het zich goed smaken. Een erg leuk initiatief! 

De gezellige quiz aan het eind van de maand was weer een groot succes.

 

We begonnen april goed met Henk Plenter als gastspreker. Meer dan 40 jaar werkte hij bij de GGD Amsterdam als Inspecteur Hygiënisch Woningtoezicht en ontruimde woningen, die totaal vervuild waren. Met veel schrijnende verhalen schetste hij een soms onthutsend beeld van een deel van onze samenleving. Al werd er soms gelachen, toch was men ook erg onder de indruk van zijn verhalen.

De paaslunch, die Albert Heijn ons in samenwerking met Java-Blend aanbood, was ons een complete verrassing. Zo’n 40 bezoekers genoten van al het lekkers dat de medewerkers van AH hadden meegenomen. Kosten nog moeite had men gespaard, om ons een feestelijke lunch voor te zetten. Een super buurtsuper!  

 

De evenementencommissie werd uitgebreid met MaryAnne en kreeg de nieuwe naam Bijzondere Activiteiten Commissie (BAC).

 

Twee medewerkers van Gemeente Amsterdam, Elise Kleisen en Riny de Jonge, kwamen langs om wat meer te vertellen over de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval en etensresten. Ze hoopten nog meer bewoners te kunnen overtuigen om mee te doen.  

Zoals gebruikelijk was er ook weer een leuke quiz aan het eind van de maand.

 

Het absolute hoogtepunt was de viering van ons 1e lustrum. Op 30 april bestond de soos precies 5 jaar. Onder zeer grote belangstelling werd dit heuglijke feit met een receptie gevierd. Voorzitter Jip keek in zijn mooie toespraak terug op de geschiedenis van de soos vanaf de oprichting tot heden en richtte zich daarna op de hopelijk even mooie toekomst.

Daarnaast was er een bijzonder geslaagde fototentoonstelling met hoogtepunten van de afgelopen 5 jaar. Het werd een feest van herkenning.

Zoals elk jaar waren veel bezoekers van de soos op 4 mei aanwezig bij de indrukwekkende herdenking van de oorlogsslachtoffers van de Stoomvaart Maatschappij Nederland op de Kop van het Java-eiland.    

 

Ons uitje ging deze maand naar Het Huis met de Hoofden, een vroeg 17e-eeuws pand aan de Keizersgracht. Het was het bezoek meer dan waard!

 

Met cabaretier Ivo de Wijs hadden we een zeer speciale gastspreker in huis. Liefst 46 bezoekers waren hier op afgekomen. Moeiteloos vulde hij een uur met hoofdzakelijk Drs. P. als onderwerp, een goede bekende van Ivo. Het werd een onvergetelijke ochtend en ook Ivo bleek zeer genoten te hebben, want hij beloofde later nog eens langs te komen met een ander verhaal.

 

De quiz ging deze keer over planten en was bepaald niet gemakkelijk, maar toch hadden een aantal bezoekers verrassend veel vragen goed.

 

Agaath Walstra vierde begin juni op de soos, dat zij 60 jaar getrouwd was met haar man Cor. Hij was er helaas niet bij. Namens de soos kreeg Agaath een mooie bos bloemen van MaryAnne.

 

 

Deze maand hadden we geen uitje, maar trakteerde bezoekster Bea Larijn ons met medewerking van Robert van Java-Blend op Surinaamse rijst met kip. Het werd een gezellige avond, waarbij bijna 30 bezoekers genoten van deze heerlijke maaltijd. Als dank ontving zij van voorzitter Jip een prachtige bos bloemen. 

 

 

Bij de quiz werd gebruik gemaakt van vragen uit een quizboek, dat we van Stadsdeel Oost cadeau hadden gekregen bij de viering van ons jubileum.

 

Voor het eerst waren we in juli ook open op dinsdagochtend en dat bleek een groot succes. Er waren zelfs meer bezoekers dan normaal op dinsdag.   

Traditiegetrouw werd er in juli weer gevaren door de Amsterdamse grachten met kapitein Rein aan het roer. De weergoden gooiden wel wat roet in het eten, want uiteindelijk ging maar één van de twee tochten door. Het was wel een mooie tocht, waarvan iedereen erg heeft genoten.

Met Max Put bleken we een bijzondere gastspreker in huis te hebben. In een afgeladen Java-Blend luisterden we naar zijn interessante verhaal over de geschiedenis van het Koninklijk Paleis op de Dam en de architect daarvan. Mede dankzij zijn duidelijke stem en zijn powerpointpresentatie was het een geweldige belevenis.

De maandelijkse quiz was deze keer extra gezellig, omdat we, met dank aan het warme weer, heerlijk buiten zaten. We trokken veel bekijks bij de passanten. Het was een mooie reclame voor de soos en voor Java-Blend. De vragen waren zeer ad rem aangepast aan het weer en gingen over water, ijs en zon.

 

Ook in augustus was het weer wisselvallig, maar kon er uiteindelijk toch tweemaal gevaren worden. Er werden leuke nieuwe routes gevaren en er werd al een voorproefje genomen op Sail 2020. Aardig was dat Rob van Zanten, eigenaar van zeilschool Nautiek en van de sloep waarmee we varen, een keer inviel als schipper.

Ook voor gastspreker Arie Bal was enorm veel belangstelling. Hij is marktmeester in Amsterdam en samen met collega’s verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de Amsterdamse markten. Hij schetste in grote lijnen de geschiedenis van de “markt” en gaf ons een interessante inkijk hoe een en ander daar toegaat. Hij bleek een uitstekende verteller en het uur vloog om.

 

Voor de maandelijkse quiz was veel belangstelling. Het werd dan ook weer een gezellige ochtend.     

 

Verdrietig was, dat we aan eind van deze maand afscheid moesten nemen van Lenie Wijnbergh. Zij was al een tijdje ziek en werd uiteindelijk 90 jaar oud.

 

Vaste bezoeker Karel Petersen was begin september onze gastspreker en hij had een uitgebreid verhaal met veel leuke anekdotes over o.a. zijn jeugdjaren, zijn werk, zijn hobby’s en de buurt waarin hij opgroeide. Indrukwekkend was zijn verhaal over de vondst van twee dagboeken en een Jodenster uit de 2e Wereldoorlog, toen hij als timmerman een pand aan het renoveren was. Hij haalde er de krant mee. 

 

Twee dagen later was er een brocante markt bij Java-Blend. Het was geen officiële activiteit van onze soos zelf, maar wel opgezet door onze bezoekers en eigenaar Robert. Het werd een gezellige goedbezochte middag.

 

Ons bezoek aan Artis was bijzonder geslaagd. Diverse van onze bezoekers zijn lid van Artis en met name dankzij hun vele vrijkaartjes konden wij ruim 30 deelnemers voor relatief weinig geld een prachtige dag aanbieden, met o.a. een rondleiding en koffie en koek na afloop daarvan. Vervolgens kon iedereen op eigen houtje Artis verder verkennen. Een prachtdag!

 

De drukbezochte quiz was deze keer van de hand van Jos Harte en ging over Amsterdam. De vragen waren bepaald niet gemakkelijk, maar dat kon de pret niet drukken.

 

In oktober was Rob van Zanten, eigenaar van zeilschool Nautiek, onze gastspreker. Hij informeerde ons alvast over Sail 2020. Veel was nog onder voorbehoud, maar wel werd duidelijk, dat Sail in een groter gebied gaat plaatsvinden dan voorheen. Het wordt in 2020 weer een fantastisch spektakel.

 

We gingen op bezoek bij de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Daar kregen we een rondleiding door dit imponerende gebouw. Voor de liefhebbers was het zeer interessant, al was een van de gidsen wel erg lang van stof. Na afloop werd ons nog koffie aangeboden. 

In plaats van een quiz was er nu een rondje bingo, met voor het eerst Ans aan de bingomolen. Het enthousiasme was onverminderd groot.

 

We gingen in november naar het Muziektheater aan het IJ voor een gratis lunchconcert met de Canadese sopraan Elisabeth Hetherington. Zij werd begeleid door luitist David Mackor uit Amsterdam. We genoten van haar prachtige heldere stem,met een enorm bereik tussen hoog en laag.

 

 

Halverwege de maand werd de website van de Buurtsoos officieel gepresenteerd door Jos Harte en Ruud van Wees. Samen hebben zij de website vorm gegeven en ingericht. Jos blijft de website ook bijhouden. De presentatie werd geleid door Ruud, die de aanwezigen met behulp van een handleiding hielp om de website te openen, in te kijken en vast te leggen op hun apparaat. Als dank kregen Jos en Ruud een prachtig boek van voorzitter Jip.

 

Gastspreker Julia Napal van welzijnsorganisatie Civic informeerde ons over wat Civic allemaal voor de ouder wordende bewoners kan betekenen. Anneroos Meyboom en Ans Koster traden toe tot het bestuur, een zeer welkome aanvulling. Jip, MaryAnne en Ruud waren er dan ook zeer blij mee.

 

Er was veel belangstelling voor de maandelijkse quiz, die deze keer over reclameslagzinnen ging. Bijzonder leuk!

 

Traditiegetrouw openden we december met het vieren van Sinterklaas, waar veel bezoekers op afkwamen. De Sint kwam weer persoonlijk langs met liefst drie Zwarte Pieten. Een aantal bezoekers werd naar voren gehaald en in het zonnetje gezet. Deze keer was er zelfs een koortje, dat Sinterklaas toezong. Hij had ook voor iedereen cadeautjes meegebracht, die ons heerlijk smaakten.

 

Wijkagent Mariska Ploeger kwam langs en informeerde ons over haar werk. Tevens kregen we allerlei tips, hoe oudere bewoners zich kunnen wapenen tegen inbrekers en overige ongewenste personen. Het was een zeer informatieve en nuttige ochtend.  

      

Met het overlijden van Mary Ravensburg verloren we een lieve vrouw en een van onze meest enthousiaste vrijwilligers. We zullen haar zeker missen.

 

Het kerstdiner werd met zo’n 50 deelnemers weer een grandioos succes, mede dankzij een sprankelend optreden van Dolly Bellefleur, een van Nederlands meest bekende travestieartiesten. Met humorvolle conversaties en mooie liedjes bezorgde zij/hij ons een prachtige avond. Ook de sfeervolle ambiance, het lekkere eten en de prettige bediening droegen er aan bij, dat we weer terug kunnen kijken op een heerlijke avond.

 

Jubileumjaar 2019 werd feestelijk uitgeluid met heerlijke appelbeignets van Agaath en Ans en olie- en krentenbollen van de oliebollenkraam. Java-Blend was weer afgeladen en we lieten het ons goed smaken!

 

Waarmee een einde kwam aan opnieuw een bijzonder geslaagd jaar bij de Buurtsoos. Zoals elk jaar gaat onze dank uit naar de Gemeente Amsterdam, die ons financieel ondersteunt. Zonder deze subsidie én natuurlijk alle vrijwillige bijdragen van onze bezoekers zou de Buurtsoos niet kunnen bestaan.

 

In 2020 gaan wij op de vertrouwde wijze door en we zullen er alles aan doen, u opnieuw een geweldig jaar te bezorgen. Wij hopen u dan allen weer in goede gezondheid terug te zien.

 

Mede namens Anneroos Meyboom, Ans Koster, Jip van Leeuwen en MaryAnne Broekema wens ik u een fantastisch jaar toe.   

 

Ruud van Wees  

31-12-2019