Buurtsoos Java-eiland

Jaaroverzicht 2022

Na twee jaar grotendeels gesloten te zijn geweest vanwege de coronapandemie zagen de vooruitzichten voor 2022 er in eerste instantie niet veel beter uit. Het aantal besmettingen explodeerde, dus leek heropening nog ver weg. Gelukkig bleek het echter om een veel minder ziekmakende variant van Covid-19 te gaan en konden wij eind februari de deuren weer zonder restricties openen.


Toch bleef de pandemie niet zonder gevolgen. De opkomst was minder groot dan vóór de corona-uitbraak. Bij sommige vaste bezoekers liet de gezondheid te wensen over en een enkeling bleef weg uit angst voor besmetting en was bang om zich in een groep mensen te begeven. Desalniettemin waren de ochtenden weer erg gezellig. Alle vaste activiteiten, zoals gastsprekers, uitjes en quizzen, werden weer georganiseerd en werden goed bezocht en zeer gewaardeerd. Het was een prima jaar en het geeft weer veel vertrouwen voor de toekomst. Want dat er nog steeds behoefte is aan de soos, is duidelijk!

Het aantal coronabesmettingen steeg in januari tot ongekende hoogte, dus zat samen koffiedrinken bij Java-Blend er nog even niet in. Gelukkig gaf onze Bijzondere Activiteitencommissie weer een leuk stukje uit, dit keer van de hand van Piet Jan Slot. Hij deelde met ons op humoristische wijze zijn herinneringen aan de tijd, dat hij als student in Amsterdam op kamers woonde.

Jos Harte zorgde aan het eind van de maand weer voor een gevarieerde quiz en maakte het de deelnemers bepaald niet gemakkelijk. De gehusselde woorden waren al moeilijk genoeg, maar een aantal van zijn doordenkers en droedels brachten een enkeling tot lichte wanhoop!

Een van de wat minder moeilijke puzzels was: - =  *  De oplossing is : minister (min is ster)

 

Februari begon met een prachtig moment voor MaryAnne Broekema: zij werd thuis tijdens een bestuursvergadering compleet verrast door stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter. Hij reikte haar het ereteken van het stadsdeel uit voor haar vele verdiensten als vrijwilligster. Een zeer terechte en meer dan verdiende onderscheiding.

Marjo Kröner zorgde deze maand voor een leuk stukje met voor velen van ons zeer herkenbare jeugdherinneringen. Een paar dagen later trad zij toe tot het bestuur, waarin een vacature was ontstaan door het vertrek van Anneroos Meyboom. Zij werd door voorzitter Jip van Leeuwen van harte welkom geheten met een bos bloemen.

De nieuwe coronavariant omikron bleek veel minder ziekmakend dan vorige varianten. Dat resulteerde in allerlei versoepelingen van de coronamaatregelen en dus besloot het bestuur om op 25 februari de deuren van de soos weer te openen. Het werd een gezellige ochtend met een goede opkomst. Iedereen was blij, dat de soos weer open was en onder het genot van een kopje koffie werden weer heel wat verhalen uitgewisseld. Men had het onderlinge contact duidelijk gemist. 

Een leuke digitale quiz zorgde weer voor het sluitstuk van de maand.

De opkomst was in maart zeer bevredigend, al haalden wij nog niet de aantallen van vóór de coronapandemie. Oekraïense vluchtelingen werden op de kop van ons eiland opgevangen op twee schepen en dat was natuurlijk een belangrijk gespreksonderwerp. 

Om het gevaar op besmettingen zoveel mogelijk te beperken, waren er nog geen activiteiten bij Java-Blend, omdat deze veelal voor een op dat moment nog niet wenselijke grote opkomst zorgen.

Jacqueline Jongenburger beschreef in “Uit het leven gegrepen” o.a. de eerste moeilijke jaren in Nederland, nadat zij op bijna driejarige leeftijd in 1950 met haar familie vanuit Nederlands-Indië gerepatrieerd werd. Na de nodige verhuizingen kwamen zij uiteindelijk in 1957 in Amsterdam aan. 

Met 25 bezoekers en gebak vierden wij, dat alle coronaregels opgeheven werden. Het voelde bevrijdend, al wisten wij natuurlijk dat de maatregelen nog niet voorbij waren.

Deze maand was er nog geen quiz, maar wel weer eens een digitale bingo. Met 61 deelnemers was het weer een geslaagde activiteit, die tot in april doorliep.

April werd een soort feestmaand. Allereerst was de prijsuitreiking van de bingo. De drie winnaars ontvingen een kaasplankje met lekkere kaarsjes. Robert van den Brink liet ons even schrikken met de aankondiging, dat hij op zoek was naar een nieuwe eigenaar/exploitant voor Java-Blend. Hij wilde zelf ander werk gaan doen. De verwachting was gelukkig wel, dat de soos de ruimte gewoon zou kunnen blijven gebruiken. MaryAnne Broekema organiseerde voor het eerst sinds twee jaar weer een quiz bij Java-Blend. Het werd een paasquiz met allemaal (soms pittige) vragen over en rond Pasen. Dit alles onder het genot van allerlei lekkers, waaronder advocaat met slagroom.

Deze dag verscheen ook weer een leuke uitgave van “Uit het leven gegrepen”, dit keer van de hand van Theo van Egmond. Hij beschreef de huisvestingsproblemen in Amsterdam van zijn familie, een gezin met 10 kinderen. De viering van de 8e verjaardag van de soos werd een enorm succes. Liefst 45 bezoekers kwamen op dit feest af, lieten zich de hapjes en drankjes goed smaken en hadden een meer dan gezellige middag. Oude tijden van voor de coronapandemie herleefden!

In mei was er voor het eerst in twee jaar weer een gastspreker. Max Put hield een geweldige lezing over het Koninklijk Theater Tuschinski. Na een inleiding over de uitvinding van de film en de daaruit voortgekomen theaters, vertelde hij over het leven van Abraham Tuschinski. Tenslotte kwam het prachtige exterieur en interieur van het beroemde theater uitvoerig aan bod. 

Ook was er voor het eerst sinds 2020 weer een uitje. We brachten een bezoek aan brandweerkazerne Victor en kregen daar uitleg over alle werkzaamheden van de brandweer en tips om ons huis zo veilig mogelijk te houden. Natuurlijk werden de brandweerauto’s en de diverse apparaten grondig bekeken. Na afloop gingen we nog wat drinken op de Dappermarkt en zaten daar heerlijk in het zonnetje tussen de marktkramen.

Robert van Java-Blend vierde zijn verjaardag met gebak, al was hij zelf op vakantie. Desondanks lieten wij het ons goed smaken. zorgde weer voor een leuke gevarieerde quiz, met prijsjes om in de zomer het hoofd koel te houden. Als extraatje had Kitty Huibers 2 vrijkaartjes voor Artis beschikbaar gesteld om te verloten onder de aanwezigen. Robert deed daar nog eens 10 vrijkaartjes bij voor o.a. dierentuinen en pretparken. Zo werd het een extra leuke quizochtend.

 

Half juni gingen ruim 20 bezoekers op bezoek bij Hotel The Grand, het voormalige stadhuis aan de Oudezijds Voorburgwal. We kregen een zeer interessante rondleiding langs de oude historische vertrekken en sloten een leuke ochtend af met koffie en gebak. Een meer dan geslaagd uitje!

Onze “gastspreker” was deze keer oud-bestuurslid Joop Ploeger met een verhaal over zijn belevenissen als jochie tijdens de Hongerwinter. Zoals verwacht was er veel belangstelling voor zijn aangrijpende verhaal, waarin ook de humor niet ontbrak. Hij vertelde over zijn ouders, waarvan met name zijn vader zeer actief was in het verzet en over de constante jacht op eten en brandstof, waar hijzelf ook een rol in speelde. De maand werd weer met een leuke quiz afgesloten.

Er was in juli geen gastspreker en ook geen quiz, maar wel was het voor het eerst in drie jaar tijd weer mogelijk om vaartochten over de Amsterdamse wateren te organiseren. Er werd gevaren in een nieuwe zeer stille elektrische motorboot van de zeilschool met eigenaar Rob als schipper aan het roer. Mede dankzij het prachtige weer werd het ouderwets genieten, met na afloop gezellig napraten met een kopje koffie.

Tussen de twee tochten door was het een paar dagen extreem warm weer. Nederland zuchtte onder een hittegolf met temperaturen die opliepen richting de 40°C . De bezoekers die desondanks toch naar de soos waren gekomen, werden voor hun doorzettingsvermogen beloond met een lekker Italiaans ijsje met slagroom.

Begin augustus was Ruud van Soest onze gastspreker. Hij hield een uitgebreide lezing over de band tussen Amsterdam en voormalig Nederlands-Indië. In de haven en de binnenstad zijn nog veel gebouwen, die aan die tijd herinneren. Uit zijn verhaal werd ook duidelijk, welk een belangrijke rol ons eiland en omgeving daarbij gespeeld hebben.

Ook deze maand was er weer een hittegolf, maar dat belette onze bezoekers niet, om toch langs te komen. We konden nu lekker buiten zitten, waar de wind voor verkoeling zorgde.

Een grote groep bezoekers ging mee met ons zeer geslaagde uitje naar This Is Holland. Hoogtepunt was de “vlucht” boven Nederland, waarbij je dankzij allerlei 3D- trucjes het idee had, dat je zelf boven Nederland vloog. Over het algemeen was men laaiend enthousiast, al had een enkeling door de realistische effecten wel wat last van zijn/haar maag. 

Ruud van Wees organiseerde een nostalgische quiz met Nederlandse Gouwe Ouwe Hits. Het was niet al te moeilijk en het werd een feest van herkenning. De antwoorden werden uit volle borst meegezongen. Voorzitter Jip vierde met gebak en advocaat met slagroom zijn 80e verjaardag en hij kreeg namens de soos een mooi boeket bloemen.

Er bleek nog voldoende belangstelling te zijn voor een derde vaartocht door de grachten en ook deze werd weer een succes.

In september was er veel belangstelling voor gastspreker wijkagent Mariska Ploeger. Zij beantwoordde de vele vragen, die vooraf door onze bezoekers waren ingediend. Vooral het onderwerp handhaving kwam daarbij aan bod, waarbij duidelijk werd, dat dit nog niet zo eenvoudig is als het lijkt. Daarbij speelt o.a. ook het gebrek aan genoeg “blauw” op straat een belangrijke rol.

De deelnemers aan ons uitje naar de Hortus Botanicus waren daar na afloop zeer over te spreken. We kregen een zeer uitgebreide rondleiding door de enthousiaste vrijwilliger Arend en daardoor was het een meer dan interessant bezoek. Niet alleen de aanwezige planten, maar ook veel andere onderwerpen over de natuur kwamen aan bod. Tussendoor was er een koffiepauze in de fraaie voormalige oranjerie. Moe maar voldaan keerden wij huiswaarts.   

De veelzijdige quiz zorgde voor een leuke afsluiting van de maand.

Buurtbewoner Rob van Leeuwen hield half oktober een leuk verhaal over de ontwikkeling van Java- en KNSM-eiland van haven naar woongebied. Mede dankzij tientallen interessante afbeeldingen werd het een boeiend verhaal over de ontwikkeling in de afgelopen eeuwen.

Een week later was er een leuk uitje naar het Allard Piersonmuseum, met o.a. een prachtige tentoonstelling over de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Zij waren de grondleggers van de Nederlandse musical. Een grote groep bezoekers genoot van prachtige kostuums en andere rekwisieten, alles voorzien van een zeer informatieve begeleidende tekst. Daar tussendoor werd er gezamenlijk wat gedronken in het museumcafé. 

Deze maand sloten we voor de verandering af met een rondje bingo. Daar waren veel mensen op afgekomen. Mede dankzij de aanwezige geluidsinstallatie was Ans Koster goed te verstaan en verliep het doorgeven van de getallen voorspoedig. Het ging zo leuk, dat we er nog maar een extra rondje tegenaan gooiden, nu voor een flesje wijn.

In november hadden we opnieuw een buurtbewoner als gastspreker. Bert Kommerij vertelde over de plannen m.b.t. de Kop van Java-eiland. Sinds de ontwikkeling tot woongebied is men daar al over aan het praten, maar concrete stappen zijn er nog niet gezet. Het beloofde park is er nog niet en wellicht komt daar het Slavernij Museum. De verwachting is, dat de uiteindelijke invulling nog wel jaren op zich zal laten wachten.

De Buurtborrel, oorspronkelijk een initiatief van Stadsdorp Java-eiland,  werd dit jaar voor het eerst gezamenlijk met ons georganiseerd. Het werd bij Hotel Jakarta een doorslaand succes. Waar er rond de 35 buurtbewoners werden verwacht, kwamen er tegen de 100! Maar gezellig was het wel, met veel geanimeerde gesprekken.

Ook ons maandelijkse uitje was zeer geslaagd. We gingen met een grote groep  mensen lunchen bij Brasserie Rocks van het ROC. Het eten smaakte uitstekend en de bediening was uit de kunst. Weer een geweldig leuke dag!

De quiz ging deze keer over Nederlandse kinderliedjes. Die bleken nog goed in het geheugen gegrift en konden zó meegezongen worden. Men heeft ervan genoten.

In december vierden wij het sinterklaasfeest. Java-Blend was door roetveegpiet Robert leuk versierd en de aanwezigen werden getrakteerd op allerlei lekkers. Natuurlijk had de Sint voor diverse cadeautjes gezorgd. Het was een erg gezellige ochtend. De afwezigen kregen later hun cadeautjes thuisbezorgd.    

Vaste bezoekster Jacqueline Jongenburger was gastspreker. Zij vertelde, hoe zij haar leerlingen op de basisschool, waarvan sommigen een verschillende geloofsachtergrond hadden, het kerstverhaal over de geboorte van Jezus vertelde. Net als haar leerlingen luisterden wij ademloos. Het ging haar daarbij niet om de boodschap, maar meer om de kracht van het verhaal.

Na drie jaar was er eindelijk weer een kerstdiner, dat werd gehouden in restaurantschip Einde van de Wereld. Het was een meer dan geslaagde avond, waar de bijna 50 deelnemers genoten van heerlijk eten en de onderlinge gezelligheid. Er was een pianist uit eigen gelederen en een DJ, die voor vrolijke (kerst)muziek zorgden.

Het jaar werd afgesloten met de traditionele olie- en krentenbollen, vers gebakken door de oliebollenkraam bij winkelcentrum Brazilië, die wederom tot beste oliebollenkraam van Amsterdam is gekozen. Tot ieders blijdschap had Agaath met ondersteuning van Robert weer voor lekkere appel- en ananasbeignets gezorgd. Er was een grote opkomst en iedereen liet zich alles goed smaken.

 

Waarmee een einde kwam aan een geweldig jaar, waarin de coronapandemie onze activiteiten niet meer in de weg zat en wij onze bezoekers weer blij konden maken met allerlei activiteiten. Zoals elk jaar gaat onze dank uit naar de Gemeente Amsterdam, die ons financieel ondersteunt. Zonder deze subsidie en natuurlijk zonder alle vrijwillige bijdragen van onze bezoekers zou de Buurtsoos niet kunnen bestaan. Tevens onze dank aan de medewerkers van Java-Blend, die ons dit jaar weer zeer gastvrij hebben ontvangen. En natuurlijk dank aan allen binnen de Buurtsoos, die mee hebben geholpen, om iedereen weer een leuk jaar te bezorgen. Zonder jullie hulp zou dit niet mogelijk zijn geweest.

Mede namens Ans Koster, Jip van Leeuwen, Marjo Kröner en MaryAnne Broekema wens ik u een fantastisch Nieuwjaar toe.     

 

Ruud van Wees                                                                                                                                                 31-12-2022